
Gravid uge 9: Dine hormoner raser, og dit humør svinger
Du er gravid i uge 9 og er måske ramt af både graviditetssymptomer og humørsvingninger. Dit barns skelet begynder at forbene sig.
Bliver du let irriteret, og er der kort fra grin til gråd i øjeblikket?
LÆS OGSÅ: Gravid uge 8: Er dine bukser begyndt at stramme?
Graviditeten er en kæmpe omstillingsproces, som kan give humørsvingninger hos både dig og din partner. Samtidigt med begejstringen over at være gravid føler I jer måske mere sårbare end vanligt, og selvom det kan være voldsomt at rumme de negative tanker, er det helt normalt at have dem. Din psyke forbereder dig blot på alt det, der venter forude, og dine øgede hormonniveauer påvirker dit humør. Husk at dele jeres følelser og tanker med hinanden. Det letter gerne lidt af presset.
Dit barn måler i denne uge cirka 2,3-3,1 centimeter. Det lille embryo vejer cirka 3 gram.
LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge
Gravid i uge 9
- Din graviditetsuge: 10. uge (9+0 – 9+6)
- Din graviditet i dage: 63-69
- Dit barns gestationsalder: 7 uger
- Dit barns mål: 2-3 gram og 2,3-3,1 centimeter (hoved-hale-mål)
- Dit trimester: Første trimester

Din krop
Når du er gravid i uge 9, producerer din moderkage dagligt store mængder østrogen og progesteron, og det er blandt andet disse hormoner, der gør, at dit humør kan finde på at løbe afsted med dig.
De høje mængder østrogen hjælper også til, at din livmoder vokser, og den er i denne uge på størrelse med en appelsin. Livmoderen sidder endnu et stykke under kønsbenet, og du kan derfor stadig ikke mærke den gennem maveskindet.
Brysterne nyder også godt af de mange kønshormoner i din krop. Østrogenniveauet hjælper nemlig med at gøre mælkegangene større, så de forgrener sig og en dag kan mætte dit barn. Det er også derfor, din barm (stadig) vokser.
LÆS OGSÅ: 76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
Din baby
I uge 9 er alle de grundlæggende dele af dit barns hjerne dannet, men de er endnu meget små. I de næste mange uger skal delene derfor vokse sig større, men da hjernen udvikler sig gennem hele livet, vil den aldrig blive helt færdigudviklet under en graviditet. Det vil hjertet til gengæld, og i uge 9 er det tæt på at være fuldt udviklet med hjerteklapper og skillevægge mellem kamrene.
Det indre øre bliver ligeledes færdigdannet i denne uge, men dit barn kan endnu ikke høre, hvad du siger, da hørenerven stadig mangler.
Armene består nu af skulder, overarm, albue og underarm, og på håndfladen kan du se antydningen af små fingre og negle. Dit barns skelet, der indtil videre har bestået af brusk, begynder også at forbene sig – en proces, der vil vare helt frem til 25-års alderen.
LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato
Tegn på graviditet
Du er sikkert ikke synligt gravid, når du er i uge 9, men det kan godt hænde, at du føler, at du har fået en lille mave. Det gælder især, hvis du har været gravid før. Den voksende livmoder skubber nemlig tarmene opad, ligesom stadig mere fostervand også bidrager til følelsen af oppustethed. Tarmene arbejder desuden langsommere, når du venter dig, og det kan også få dig til at føle dig oppustet.
6 normale graviditetsgener
1. Oppustet mave og forstoppelse
Hormonet progesteron gør tarmene slappe og langsomme og er med til at forårsage luftsmerter og forstoppelse. Spis mange fibre gennem linser, svesker og grove kornprodukter, som sætter gang i afføringen, og sørg for at være aktiv. Husl også at drikke vand.
2. Hæmorider
Mange gravide får hæmorider i løbet af graviditeten som konsekvens af hård mave og øget tryk fra livmoderen. Vær ikke forskrækket, hvis du ser en lille blødning fra tarmen, når du er på toilettet - det kan være et blodkar, der er bristet, og det er typisk ufarligt. Har du kløe og smerter, kan din læge vurdere, om du vil have gavn af salver eller stikpiller. Hvis du vil undgå at få hæmorider, kan du forebygge ved at holde din afføring lind, spise fiberrigt og få rigeligt væske. Motion kan også hjælpe afføringen lettere igennem tarmen.
3. Udflåd og svamp
Øget udflåd er helt normalt under graviditeten og kan være alt fra blank til gullig. Kontakt din læge, hvis den bliver ildelugtende eller grøn. Surhedsgraden i skeden ændres også og kan forårsage svamp. Svamp kan dog nemt behandles med stikpiller og salve.
4. Næseblod og tilstoppet næse
Slimhinderne i næsen hæver tidligt i graviditeten, og det er derfor almindeligt at få tilstoppet næse. Næsespray med saltvand kan hjælpe, hvis du er meget generet, men normalt kræver det ingen behandling. Hold dig gerne fra andre typer næsespray, da det får blodkarrene i kroppen til at trække sig sammen – også i moderkagen.
5. Sved og hedeture
Svedkirtlerne bliver mere aktive, og svedproduktion under arme, mellem ben, på maven og i ansigtet øges, fordi blodmængden og anden væske i kroppen stiger. Nogle får hedeture selv efter en lille gåtur. Der er desværre ikke meget andet at gøre end at bruge en god deodorant uden parabener og parfume.
6. Pigmentforandringer
Nogle gravide oplever, at de får pigmentforandringer i huden – f.eks. i ansigtet, under armene eller på brystet. Det er ganske ufarligt og kommer gerne, hvis du sidder for længe i solen uden solcreme. Flere gravide får også en mørk linje, der går fra navlen og nedefter. Den kaldes linea nigra og vil ofte blegne efter fødslen. Brystvorten vil også blive både mørkere og større hos de fleste gravide.
Kilder: Regionshospitalet Horsens og Sundhed.dk
Det skal du vide om uge 9
Er du usikker på, om du skal fortælle familie og venner om familieforøgelsen? Mange venter til efter uge 12, men der er ingen regler for, hvornår du kan sige det.
Skulle du opleve en spontan abort, kan det måske være rart at kunne dele følelserne med de nærmeste, og i så fald kan det være godt, at du allerede har fortalt dem om graviditeten. Måske vil du hellere holde den viden for dig selv.
Nogle synes også, at det er hårdt at skulle lyve om kvalmen eller grunden til, at de ikke kan drikke alkohol. Det er op til dig selv, og det er helt i orden at lyve lidt for at holde på hemmeligheden.
LÆS OGSÅ: Do’s and dont’s før, under og efter din graviditet
Sundhedstips
Som gravid er det uhyre vigtigt, at du får trænet din bækkenbund. Den skal bære på de 6-8 ekstra kilo, som livmoder, barn, fostervand og moderkage vil veje i slutningen af din graviditet. For at forhindre ufrivillig vandladning og en nedsynkning af livmoderen er det derfor vigtigt, at du styrker muskulaturen.
Undgå også at løfte for tunge ting, og spis gerne rigeligt med fiber og drik vand, så du undgår forstoppelse. Fra nu af er knibeøvelser også din bedste ven.
Sådan laver du knibeøvelser
- Sæt dig godt frem på en stol
- Spænd op i bækkenbunden, som skulle du holde på en prut. Spænd samtidig op i maven og ret ryggen
- Rejs dig op, mens du holder knibet og spændingen. Når du er helt oppe at stå, giver du slip
- Gør det samme, når du skal ned at sidde
LÆS OGSÅ: Knibeøvelser: Sådan styrker du din bækkenbund
Til dig, der venter tvillinger
Har du endnu ikke været til din første scanning, har du en glædelig nyhed til gode. Når du er gravid i uge 9, er det nemlig usandsynligt, at du vil kende til de to hjerter, der slår i din mave, da de fleste tvillingegraviditeter først opdages ved den første ultralydsscanning omkring uge 12.
Måske er du dog allerede så hårdt ramt af graviditetssymptomer som kvalme, træthed og vægtøgning, at du mistænker to små fostre for at være på spil.
Ugens tip til mor
Lige om lidt er du mor 24 timer i døgnet, så husk at forkæle dig selv allerede nu. Tag på café med dine gode venner, forær dig selv og din partner en god middag i byen eller find en massør, der kan presse lige dér, hvor du er øm.
Ugens tip til partneren
Begynd at undersøge, hvilket babyudstyr I skal have købt. Hvis du selv har undersøgt markedet, er det nemmere at nå til enighed, når I skal finde de produkter, som gør jer begge glade.
Om eksperten
Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.
Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel.
Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.
