Gravid uge 9 (9+0-9+6) symptomer
SPONSORERET indhold

Gravid uge 9: Dine hormoner raser, og dit humør svinger

Du er gravid uge 9 og er måske ramt af både graviditetssymptomer og humørsvingninger. Dit barns skelet begynder at forbene sig.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Bliver du let irriteret, og er der kort fra grin til gråd i øjeblikket?

Graviditeten er en kæmpe omstillingsproces, som kan give humørsvingninger hos både dig og din partner. Oveni begejstringen over at være gravid føler I jer måske mere sårbare end vanligt, og selvom det kan være voldsomt at rumme de negative tanker, er det helt normalt at have dem.

Din psyke forbereder dig blot på alt det, der venter forude, og som gravid vil dine øgede hormonniveauer påvirke dit humør. Husk at dele jeres følelser og tanker med hinanden. Det letter gerne lidt af presset.

Dit voksende foster måler i denne uge cirka 2,3-3,1 centimeter. Det lille embryo vejer cirka 3 gram.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 9: Din krop

Når du er gravid uge 9, producerer din moderkage dagligt store mængder østrogen og progesteron, og det er blandt andet disse hormoner, der gør, at dit humør kan finde på at løbe afsted med dig.  

De høje mængder østrogen hjælper også til, at din livmoder vokser, og den er i denne uge på størrelse med en appelsin. Livmoderen sidder endnu et stykke under kønsbenet, og du kan derfor stadig ikke mærke den gennem maveskindet.

Brysterne nyder også godt af de mange kønshormoner i din krop. Østrogen-niveauet hjælper nemlig med at gøre mælkegangene større, så de forgrener sig og en dag kan mætte dit barn. Det er også derfor, din barm (stadig) vokser.

Gravid uge 9: Din baby

Det befrugtede æg er ikke længere bare en lille blop i maven. I uge 9 er alle de grundlæggende dele af dit barns hjerne dannet, men de er endnu meget små. I de næste mange uger hen mod slutningen skal delene derfor vokse sig større, men da hjernen udvikler sig gennem hele livet, vil den aldrig blive helt færdigudviklet under en graviditet. Det vil hjertet til gengæld, og i uge 9 er det tæt på at være fuldt udviklet med hjerteklapper og skillevægge mellem kamrene.

Fosterets krop er generelt i rivende udvikling, og i denne uge begynder de ydre kønsorganer blandt andet at udvikle sig. Det samme gør de indre organer som urinvejene, nyrer og lungerne. Et primitivt tarmsystem går fra at ligge i navlestrengs-delen til at ligge i bughulen.

Det indre øre bliver også færdigdannet i denne uge, men dit barn kan endnu ikke høre, hvad du siger, da hørenerven stadig mangler.

Armene består nu af skulder, overarm, albue og underarm. På håndfladen kan du også se antydningen af små fingre og negle. Fosteret begynder også at bevæge sig nu, men du må stadig vente nogle uger, før du kan mærke de første bevægelser.

Dit barns skelet, der indtil videre har bestået af brusk, begynder at forbene sig – en proces, der vil vare helt frem til 25-års alderen.

Læs også

Gravid uge 9: Tegn på graviditet

Du er sikkert ikke synligt gravid, når du er gravid uge 9, men det kan godt hænde, at du føler, at du har fået en lille mave. Det gælder især, hvis det ikke er din første graviditet. Den voksende livmoder skubber nemlig tarmene opad, ligesom stadig mere fostervand også bidrager til følelsen af oppustethed. Tarmene arbejder desuden langsommere, når du venter dig, og det kan også få dig til at føle dig oppustet.

 

Det skal du vide om uge 9

Er du usikker på, om du skal fortælle familie og venner om familieforøgelsen? Mange venter til efter uge 12, hvor risikoen for spontan abort er mindre, men der er ingen regler for, hvornår du kan fortælle om din graviditet.

Skulle du opleve en spontan abort, kan det måske være rart at kunne dele følelserne med de nærmeste, og i så fald kan det være godt, at du allerede har fortalt dem om graviditeten. Måske vil du hellere holde den viden for dig selv.

Nogle synes også, at det er hårdt at skulle lyve om kvalmen eller grunden til, at de ikke kan drikke alkohol. Det er op til dig selv, og det er helt i orden at lyve lidt for at holde på hemmeligheden.

Læs også

Gravid uge 9: Sundhedstips

Som gravid er det uhyre vigtigt, at du får trænet din bækkenbund. Den skal bære på de 6-8 ekstra kilo, som livmoder, barn, fostervand og moderkage vil veje i slutningen af din graviditet. For at skabe en sund graviditet og forhindre ufrivillig vandladning og en nedsynkning af livmoderen er det derfor vigtigt, at du styrker muskulaturen.

Undgå også at løfte for tunge ting i graviditeten, og spis gerne rigeligt med fiber og drik vand, så du undgår forstoppelse. Fra nu af er knibeøvelser også din bedste ven.

Sådan laver du knibeøvelser

  1. Sæt dig godt frem på en stol
  2. Spænd op i bækkenbunden, som skulle du holde på en prut. Spænd samtidig op i maven og ret ryggen
  3. Rejs dig op, mens du holder knibet og spændingen. Når du er helt oppe at stå, giver du slip
  4. Gør det samme, når du skal ned at sidde.

Til dig, der venter tvillinger

Har du endnu ikke været til din første scanning eller første lægebesøg, har du en glædelig nyhed til gode. Når du er gravid i uge 9, er det nemlig usandsynligt, at du vil kende til de to hjerter, der slår i din mave, da de fleste tvillingegraviditeter først opdages ved den første ultralydsscanning omkring uge 12.

Måske er du dog allerede så hårdt ramt af graviditetssymptomer som kvalme, træthed og vægtøgning, at du mistænker to små fostre for at være på spil.

Anbefalet til dig