Mave
SPONSORERET indhold

Guide til det perfekte mavebillede

Drømmer du om at få foreviget din smukke gravide mave så læs guiden, der fortæller dig, hvordan du opnår de bedste graviditetsbilleder. Vi har fået to fotografers bedste råd.

Af:: Cecilie Møller Rasmussen, Voresbørn.dk, 12. december 2014
10. dec. 2012 | Børn | Vores Børn

Det er ikke så mange gange i løbet af dit liv, at du oplever at være gravid, og den helt særlige følelsesmæssige tilstand, man er i under en graviditet, og den store forventning og spænding, kan tilføre en helt særlig dimension til dine portrætbilleder. Derfor er det oplagt at foreviget din søde ventetid med et smukt billede af din mave.  

Det er et dejligt minde at have for dig og din partner, men en dag, når barnet er vokset op, og du i stedet skal til at elske din mor-krop, vil det også være rigtig sjovt for jer at kigge på billederne.

Som gravid er skønhedsidealet lige pludseligt noget helt andet. Her er det helt i orden både at have en stor og lille mave, bryster og numse kommer mindre i fokus, og frodigheden er smuk i sig selv. Og hvis du har forkælet din gravide krop, stråler den ekstra flot. På billedet kan man ikke se de graviditetsgener, du måtte have, men kun hvor flot det ser ud med svaj i ryggen og fylde.

Desværre (eller heldigvis alt efter hvordan man har det) varer graviditeten kun ni måneder, og den kæmpestore mave skal du kun slæbe rundt på i få af dem. 

Der er dog nogle ting, du skal tænke på, inden du får taget fotografiet, uanset om det foregår hos en professionel fotograf, eller om din kæreste selv tager billedet.

Vi har spurgt fotograferne Camilla Jørvad og Klaus Rudbæk, der begge arbejder med mave- og familiebilleder, om deres bedste tip til at få din gravide krop og mave til at tage sig allerflottest ud.

Hvornår skal jeg fotograferes?

Det er en stor fordel at blive fotograferet i 7.-8. måned af graviditeten. På dette tidspunkt har maven fået sin flotte, spændte runding, men er endnu ikke så tung, at den er “faldet ned,” hvilket oftest sker i løbet af den sidste måneds tid. Derudover er risikoen for, at barnet bliver født, og der slet ikke er nogen mave at fotografere, selvfølgelig større, jo tættere på terminen du kommer.

Hvis du ønsker nyfødt-portrætter, er det vigtigt, at babyen netop er – nyfødt, dvs. helst inden for den første uge (til nøds 14 dage), hvor barnet sover meget, så man kan opnå de milde, afslappede billeder.

I denne periode kan man også nemt flytte rundt på barnet og lægge det i stillinger, som ellers er umulige efter bare et par uger, hvor det er langt mere følsomt overfor lys, lyde og bevægelser.

Hvad med tøj og hår?

Det en stor fordel at vælge tre-fire sæt eller toppe, som fremhæver mavens form. Tag gerne lidt forskelligt med, så I kan se, hvad der gør sig bedst. Toppe og kjoler med det såkaldte empire-snit er meget smukt og feminint. Vælg helst beklædning i rolige, bløde farver og uden for meget mønster, da dette kan forstyrre billedet.

Du må aldrig have ternet tøj på, da et giver flimmer for dit øje. Lodrette striber er heller ikke godt.

De fleste fotografer har make-up og hårstylister tilknyttet, som kan bookes til din portræt-session. Ellers kan man selvfølgelig have sin egen makeup med.

Er det bedre at være nøgen?

Hvor afklædt du skal være, er helt op til dig. Det er spørgmål om, hvor grænsen går for den enkelte. Du kan have meget tøj på og ser lummer ud, så det handler meget om fotografen. En kvinde taget med blødt lys vil altid se sød ud.

Man kan eventuelt lave en blanding, så du både har en lille serie billeder, hvor du er fuldt påklædt, som kan rammes ind og vises frem og en anden serie billeder, som spiller mere på det intime stemningsfulde portræt.

Hvis du vil have maven bar, skal du dog huske ikke at smøre den ind i creme, da det reflekterer lyset fra flashen.

Hvor er det bedst at fotografere?

Fotograferingen kan foregå både indenfor i dit eget hjem eller i det fri. Naturligt lys kan give nogle utroligt smukke billeder. 

Man skal tænke på, at vindueslyset og dagslys fra en stor vinduesflade altid giver et smukt og naturligt lys. Det skal helst ikke være direkte solskin men gerne lidt overskyet. Så falder det naturligt frem for at kaste kraftige skygger.

Modlysbilleder giver også et dejligt look, som står godt til en gravid kvinde. En kvinde har det tit med at føles sig stor og tung, men hvis lyset kommer ind bagfra, giver det et smukt ydere, og det slanker også, for det pakker tingene væk rundt om kroppens statur. Maven bliver derved fremhævet.

Hvad skal jeg tænke på i forhold til rummet?

Man skal altid sørge for, at der ikke er ting, der abstraherer. Minimér rod, og vælg at tage billederne i helt lyse rum, der reflekterer lyset, for mørke rum kaster tungt lys. Pas også på med at have en kraftigt farvet ting i rummet eller en farvet væg, for det giver reflekser, der kaster farve på de andre ting i rummet og din hud.

Hvordan skal jeg stå?

Det er meget sødt, når man holder på maven nedefra. Det ser hyggeligt og rart ud. Gerne bare med den ene hånd på maven. Hvis du har en sjov mave med tvillinger eller trillinger, er det sjovt at fotografere fra siden, for det ser lidt fedt ud.

Man kan tage i frøperspektiv, hvis du gerne vil se slank ud. Så får du en længere krop. Det er flot at tage et billede af maven lidt fra siden, men du skal lige kigge frem i kameraet.

Hvem skal jeg have med?

Det fungerer ofte rigtig fint at have faren med på nogle af billederne og/eller søskende, da det bringer en helt anden dimension af samspil og energi ind i billederne. Det kan være sødt at inddrage små rekvisitter i portrætserien. Det kan f.eks. være et par små sko, navnebogstaver, klodser, bamser o.l.

Efter fotograferingen gennemgår billederne en professionel behandling i Photoshop. Distraherende ting som strækmærker, bumser o.l. kan fjernes, men det er vigtigt, at du stadig ligner dig selv. Det er individuelt fra fotograf til fotograf, hvor meget der efterbehandles, så det kan du tjekke ud på deres hjemmesider og se, hvor meget og hvor lidt, du har det bedst med.

LÆS OGSÅ: KLIK – sådan tager du gode billeder af dit barn

LÆS OGSÅ: 13 mærkelige mavebilleder