Spontan abort
SPONSORERET indhold

Hvad er en spontan abort?

Når graviditeten ikke udvikler sig, som den skal, og ender med en abort, kan det ske på forskellige måder og tidspunkter i graviditeten.

Af: Vores Børn Foto: Nimastock
18. jun. 2015 | Børn | Vores Børn

Langt de fleste spontane aborter sker dog de første tre måneder, og mange sker, inden kvinden når at opdage, at hun er gravid.

Cirka 20 % af alle opdagede graviditeter ender med en spontan, ufrivillig abort, og alle kvinder har risiko for at abortere. Risikoen stiger dog med alderen. Efter 40-års alderen er risikoen ca. 50 %.

LÆS OGSÅ: De 5 mest hyppige tegn på abort

Hvis man har set hjertet slå i uge 7-9, er risikoen for at abortere under 3 %.
En spontan abort kan være flere forskellige ting og kan optræde på alle tidspunkter af graviditen. Efter 22. uge kaldes det fosterdød eller dødfødsel.

Gynækolog Christine Felding giver her et overblik over forskellige typer af spontane aborter.

Mislykket biokemisk graviditet

De allermest kritiske uger i graviditeten er fra befrugtningen og tre uger frem, altså fra uge 3-5. I disse uger er kvinden biokemisk gravid, og i denne periode skal flere ting lykkes, før graviditeten anses som levedygtig. Den biokemiske del af graviditeten er forstadiet til, at fosteret kan erklæres for levedygtigt, og graviditeten kan fortsætte.Hvis embryonet ikke er levedygtigt på grund af eksempelvis misdannelser, kromosomafvigelser, forkert udviklede anlæg til navlesnor, vil livmoderen afstøde fosteret, og den biokemiske graviditet vil være mislykket.LÆS OGSÅ:
Camilla oplevede en kommende mors værste mareridtFørst når du går ind i 6. graviditetsuge, anses graviditeten som mere sikker, og man vil betegne tab af graviditeten som en spontan abort.En mislykket biokemisk graviditet er således naturens tidlige frasortering af misdannede eller svært syge fosteranlæg, der ikke kan udvikle sig til levedygtige fostre

Truende abort

Ved en truende abort er embryonet stadig i live og livmodermunden har ikke åbnet sig så meget, at aborten er gået i gang.Desværre findes der ingen forholdsregler eller behandling for at mindske risikoen for at miste barnet ved en truende abort. Der er ingen beviser for, at det mindsker risikoen, hvis man for eksempel ligger i sin seng flere dage. Man må desværre bare tage én dag ad gangen.Hvis embryonet ikke står til at redde, vil behandlingen afhænge af, hvor fremskreden aborten er. Hvis aborten fortsætter af sig selv og er komplet, behøver man ikke starte en medicinsk abort eller udføre andre indgreb.

Komplet spontan abort

Ved en komplet spontan abort er graviditeten gået til grunde, og livmoderen afstøder selv hele graviditeten.En ultralydsscanning vil vise en tom livmoderhule.Symptomerne er en menstruationslignende blødning evt. ledsaget af smerter i underlivet med en varighed som en almindelig menstruation, måske lidt længere.LÆS OGSÅ: Ufrivillig barnløs: 'Jeg følte mig ikke som en rigtig kvindeDet kræver ikke yderligere behandling eller kontrol.

Inkomplet spontan abort

Ved en inkomplet spontan abort afstøder livmoderen ikke hele graviditetsvævet. Ofte sidder der moderkagevæv og måske resterne af en fostersæk tilbage i livmoderen.Hvis der har været et levende foster (set ved ultralydsscanning) overstås de fleste spontane aborter af sig selv uden behov for yderligere behandling. Ellers vil du blive tilbudt en udskrabning.Hvis der ikke har været et levende foster, vil du løbende få foretaget blodprøver for at måle, om HCG-niveauet falder, som det skal, og for at udelukke en graviditet uden for livmoderen.

Missed abortion

En missed abortion er en tilgrundegået graviditet, hvor aborten ikke er gået i gang af sig selv.En ultralydsscanning vil vise et foster, hvor hjertet ikke slår.Moderkagen producerer stadig graviditetshormoner, så kroppen tror, at den stadig er gravid. Det kan for eksempel være, når den gravide uvidende kommer til nakkefoldsscanning og får at vide, at hendes foster har været dødt i flere uger, uden at hun har haft nogle tegn på, at noget er galt.LÆS OGSÅ: Nakkefoldsskanningen gav dårligt nytHvis fosteret er tilpas lille, vil man tilbyde en medicinsk abort, hvor du kan være derhjemme. Ellers vil man foretage en udskrabning.

Vindæg

Et vindæg er en tom fostersæk uden indhold og skyldes fejl i ægcellen. Enten har der aldrig været udviklet et foster, eller også er det gået til grunde.

Når det befrugtede æg går i gang med at dele sig, vil nogle celler danne moderkagen, der producerer HCG, andre celler danner det lille foster.

Ved et vindæg stopper dannelsen af fosteret tidligt, men moderkagen fortætter med at vokse og dermed også danner HCG. Det er derfor, at alt tilsyneladende er i orden, når man tager blodprøver, for HCG stiger jo.

Ofte klarer kroppen selv at komme af med den mislykkede graviditet: Enten ved en spontan abort eller at det forsvinder af sig selv. Andre gange må mange få foretaget en udskrabning.

LÆS OGSÅ: Så meget sex kræver det at blive gravid

LÆS OGSÅ: 16 tidlige tegn på graviditet

LÆS OGSÅ: Kan man elske nogen, man ikke har mødt?