Hvordan kører man ind i vuggestue?
SPONSORERET indhold

Sådan får dit barn en tryg start i vuggestuen

Opstart i vuggestue kan være en stor mundfuld for både det lille barn og forældrene. Her får du børnepsykologens tips til, hvordan I får en god indkøring og en tryg start på vuggestuelivet.

Af: Kicki Boss Foto: iStock
12. dec. 2017 | Børn | Vores Børn

8 gode råd: Hvordan kører man ind i vuggestue?

  1. Sørg for at have at have tid og ro for at give dit barn en tryg start i vuggestuen.
  2. Nogle børn har brug for en lang indkøring i vuggestue, mens andre er klar til at være i vuggestuen alene allerede efter en uges tid. For langt de fleste børn vil to uger være fint, men hvis I har mulighed for det, så sæt en måned af til indkøringen.
  3. Vær sammen med dit barn i institutionen de første dage og vis barnet, at der ikke er farligt at være i vuggestuen.
  4. Det næste trin kan være, at barnet er i vuggestuen uden dig i kort tid og prøver at spise der, før du kommer tilbage.
  5. Derefter kan barnet prøve at sove en enkelt lur i vuggestuen og blive hentet bagefter.
  6. Fleksibiliteten i den første tid er godt givet ud for både barn og forælder, og begge kan nyde godt af at have en overgangsperiode, hvor I stille og roligt vænner jer til at være væk fra hinanden.
  7. Det kan hjælpe dit barn, at du fortæller det, hvad der skal ske: "Vi tager skoene af, vi sætter dem her, og på med hjemmeskoene, og så skal vi ind til Dorthe, og så skal mor på arbejde".
  8. Lad evt. far stå for indkøringen. Nogle mænd kan være bedre til at bevare roen ved indkøring og aflevering. Det kan være nyttigt for barnet, når det skal lære, at det ikke er farligt at gå i vuggestue.

Kilde: Børnepsykolog Anna Sofie Slot

LÆS OGSÅ: Vuggestue: Dette trick gør (måske) afleveringen nemmere

Barslen render ud, arbejdslivet kalder igen, og det samme gør dit lille barns start på livet i vuggestue, hvis det er dét, I har valgt til jeres barn. Det kan være en skræmmende, lidt hjerteskærende og øjenprikkende tanke for nogle, at barselsboblen nu brister, og fremmede skal til at tage sig af din guldklump, mens andre har det fint med det nye kapitel, der venter.

Uanset hvor dit indre kompas peger hen, så ønsker du garanteret den bedste og tryggeste indkøring for dit barn. Men hvordan kører man bedst ind i vuggestue, og hvad kan man selv gøre for at give sit barn en god start på hverdagen i institution uden mor og far?

"Det allerbedste man kan gøre for at give barnet en tryg start i vuggestuen er, at have tid, ro og hjertet med, siger børnepsykolog Anna Sofie Slot," som også står bag bloggen Psykobloggen.dk.

Det lyder banalt, og det er det for så vidt også, forklarer hun:

"Små børn har mest af alt brug for tryghed, når de skal lære mere af verdenen at kende. Og den tryghed får de hos deres forældre, og de får den ved at forældrene er rolige, viser dem vejen og tager sig tiden til, at børnene selv tør møde den," siger Anna Sofie Slot.

LÆS OGSÅ: Vend en dårlig vuggestuestart

En god indkøring starter før vuggestuen

Faktisk lægges kimen til en god vuggestuestart allerede længe inden, at barnets indkøring starter. Hvis indkøring og dit barns hverdag i institutionen skal blive en succes, kræver det nemlig, at du har gjort din research, besøgt stedet og valgt det baseret på en god mavefornemmelse. Forældres tiltro til vuggestuens medarbejdere lyser nemlig langt ud af dem, og barnet fornemmer det prompte.

"Det er virkelig vigtigt, at mor og far har det godt med stedet. Noget af det, der kan gå galt i en indkøring er netop, at man ikke tror på, at personalet kan gøre det godt nok, og den skepsis eller mistro vil barnet kunne mærke. Derfor skal man have valgt det sted, man oprigtigt tror på, kan passe bedst på ens barn, når man er nødt til at overdrage det til andre, og det handler simpelthen om mavefornemmelse", forklarer Anna Sofie Slot.

Noget af det, der kan gøre en indkøring i vuggestue dårlig, er altså, hvis vi som forældre ikke har tiltro til projektet. Et godt råd er derfor altid at have besøgt vuggestuen, før man vælger den. Et andet godt råd er at være indstillet på at slippe noget af kontrollen omkring de små ting i hverdagen, som man op til da har været overdommer på.

"Der vil være ting, de ikke gør på samme måde, som man selv gør. Det handler meget om, at sige til sig selv, at nu er det besluttet, at nogen skal passe på mit barn, og det kan de godt. Det kan godt være, de ikke sætter bleen, ligesom vi gør, og det kan godt være, de gør det på en anden måde, når barnet skal sove, men de skal nok gøre det efter bedste evne. Det her med at have tiltroen til, at andre kan gøre det godt nok, er vigtig for, hvordan hverdagen og stemningen bliver for jer," siger hun.

LÆS OGSÅ: Guide: Hvilken type pasning skal du vælge?

Er mit barn klar til vuggestue?

Godt – I har gjort forarbejdet. I har valgt en vuggestue, kan lide stedet, og I tror på institutionens visioner og personalets faglige og omsorgsdragende kompetencer. Men hvilke tegn kan du se efter i dit barn for at få en fornemmelse af, om det er klar til at starte i vuggestue? Hvilken alder er optimal for at starte i vuggestue?

"Før barnet er fyldt to år, er det ikke i barnets interesse at gå i vuggestue. Men sådan er vores kultur og samfund desværre sat sammen, og det er derfor vilkårene for mange, at vuggestuestarten ligger tidligere," siger Anna Sofie Slot.

Men når det er sagt, så er der alligevel et par ting, du kan se efter i dit barn, som vil indikere, at det begynder at være rede til at kunne klare en hverdag i vuggestuen.

"Hvornår, et barn er klart, vil være meget individuelt, men barnet bør helst have gået i gennem separationsfasen, hvor det bliver bevidst om, at i kan blive adskilt. De fleste børn går igennem fasen, når de er mellem 7 og 10 måneder – nogle før, nogle senere. Men for at kunne magte at starte i institution, skal barnet have en grundlæggende forståelse for, at I kan adskilles, men også forenes igen."

Desuden kan barnets aktiviteter både hjemme og ude indikere, hvor det lille menneske er henne i sin udvikling, og hvor godt det vil kunne klare de nye omgivelser, børn og voksne, som følger med vuggestuestarten.

"Man kan også se efter, om ens barn er nysgerrigt, opsøgende og tør prøve noget nyt. Tør det gå lidt på opdagelse og komme tilbage til dig igen? Så tyder det på, at barnet begynder at være lidt mere klar til at komme ud af den hjemlige komfortzone," siger hun.

Plan for indkøring: En tryg start kræver tid og ro

Nogle børn har brug for en lang indkøring i vuggestue, mens andre er klar til at være i vuggestuen alene allerede efter en uges tid. For langt de fleste børn vil to uger være fint, men hvis man har muligheden, anbefaler børnepsykologen, at man i den bedste verden sætter en måned af til tilvænningen.

"Den bedste plan for indkøring i vuggestue er rolig og lang og skal gerne rumme, at man har dage, hvor man selv er med og viser barnet, at der ikke er farligt at være i vuggestuen. Dage, hvor man selv sidder med ved bordet og på gulvet og kan være den trygge base, som barnet har, så det stille og roligt kan finde mod til at søge væk og udforske og vende tilbage til trygheden. Dernæst bør der være dage, hvor man prøver at gå en lille time og kommer tilbage, sådan at barnet på en blid måde lærer, at mor går, men kommer tilbage igen", forklarer Anna Sofie Slot og fortsætter:

"Når det også går fint, kan næste trin være, at barnet er der lidt længere alene og prøver at spise der, før man kommer tilbage. Derefter kan barnet prøve at sove en enkelt lur i vuggestuen også, og så blive hentet. Indkøringen handler dels om at lære barnet, at man går, men altid kommer tilbage, og dels at lære barnet om den struktur, der er i institutionen," siger hun.

Går alt godt og indkøringen lykkes på kortere tid, end man har sat af, har barn og forælder til gengæld mulighed for en blid opstart på hverdagen. Og det er anbefalelsesværdigt for både børn og voksne.

"Det kan være, at når det bliver helt hverdag, skal barnet være der fra 8-16, men så kan opstarten hedde fra 9-14 måske. Fleksibiliteten i den første tid er godt givet ud for både barn og forælder, og begge kan nyde godt af at have en overgangsperiode, hvor man stille og roligt vænner sig til at være lidt mere fra hinanden, for det kan være hårdt for alle parter. Desværre er det de færreste, der har en måneds overlap mellem indkøring og jobstart," siger hun.

Tal med dit barn

Når I så starter i vuggestuen, og barnet skal lære både nye mennesker, nye rammer og ny rytme at kende, så husk at gøre meget ud af gentagelser og rutiner – det vil hjælpe dit barn.

"Jo roligere vi er, jo roligere vil vores børn være, og det er rigtig vigtigt, at vi signalerer til barnet, at det er okay, det der sker nu, og at det er det samme, der sker hver eneste dag. Også selvom det, der sker, nogle gange er, at barnet bliver ked af det, når du skal gå," forklarer Anna Sofie Slot.

Helt konkret kan det hjælpe dit barn, at du fortæller det, hvad der skal ske. Også selvom det er den samme smøre dag efter dag, og selvom barnet ikke har et sprog endnu, forklarer børnepsykologen:

"Sæt ord på, hvad der sker: "Vi tager skoene af, vi sætter dem her, og på med hjemmeskoene, og så skal vi ind til Dorthe, og så skal mor på arbejde, og så vinker vi til hinanden." Selvom barnet ikke kan tale endnu, forstår det meget, og det kan være en stor hjælp for barnet at sætte ord og forudsigelighed på det, der sker. Forudsigelighed skaber tryghed," siger hun.

Det er med andre ord en meget nem måde at skabe rutiner, som øger dit barns tryghed i institutio-nen.

LÆS OGSÅ: Aflevering: Sig farvel uden tårer

Lad far klare indkøring

En anden strategi er at lade far stå for den i stedte for mor. Ifølge børnepsykologen kan nogle mænd nemlig sommetider være bedre til at bevare roen i indkøring og aflevering, og det har barnet brug for, når det skal lære at det ikke er farligt at gå i vuggestue.

"Jeg har gjort mig den uvidenskabelig notits, at jeg nærmest kun hører gode erfaringer med, når det er fædre, der står for indkøringen. Det kan der være mange grunde til. En af de åbenlyse er, at mor har været gravid, hvis det er et biologisk barn, og mor har som regel taget den første del af barslen, og er tit knyttet til barnet på en anden måde, end far er. Far vil også typisk tage slutningen af barslen, hvis han tager noget, og så bliver det jo naturligt, at det er ham, der står for indkøringen, og det kan jeg kun anbefale", siger Anna Sofie Slot, og forklarer videre:

"Nu generaliserer jeg groft, men mænd er tit bedre til at bevare roen og aflevere med overbevisning, og både mene og vise, at "nu går jeg, og det er okay – du er okay – og jeg kommer tilbage". Kvinder kan somme tider have svært ved at bevare roen, hvis barnet bliver rigtig ked af det, eller man er bange for, at barnet bliver det lige om lidt, også selvom vi virkelig prøver," siger hun.

Hvis det er en mulighed hos jer, kan det derfor være en god idé at lade far komme på banen.

Anbefalet til dig