Udvikling
SPONSORERET indhold

Lær dit barn at svømme

Måske bliver din datter ikke den nye Jeanette Ottesen, men mindre kan også gøre det, bare hun bliver fortrolig med vandet. Se her, hvordan du bedst lærer dit barn at svømme – uanset alder.

Af: Camilla Haldrup Foto: Nimastock
09. jul. 2013 | Børn | Vores Børn

Hvis du og dit barn har været flittige gæster i svømmehallen siden babytiden, føler guldklumpen sig sikkert allerede som en delfin i vandet.

Men for andre er vandet helt nyt (og farligt) territorium. Og så er det på tide at komme i gang med træningen. Ifølge eksperter bliver det nemlig sværere og sværere at gøre barnet fortroligt med vandet, jo ældre det er.

Se her, hvordan du griber svømmetræningen an, uanset om dit barn er 6 måneder eller 6 år.

Alder: 6 måneder til 1 år

Man skal som bekendt kravle, før man kan gå – og plaske før man kan svømme. Så før din baby er klar til konkurrenceholdet, er det en god idé at melde jer til babysvømning eller selv lege med hende i babybassinet.LÆS OGSÅ: Spring ud i det: BabysvømningHer handler det simpelthen om at introducere dit barn for vandet gennem simple øvelser som at plaske, synge og hoppe blidt rundt i vandet. Sikkerhed for små svømmere1. Hold altid din baby i dine arme2. Iklæd hende en svømmeble/-buks, der holder helt tæt for at undgå afføring fra at lække ud i vandet. Det udgår nemlig sundhedsfare for andre små svømmere.3. Hvis I har jeres egen pool, eller lejer et sommerhus med pool, så sørg for, at den er forsvarligt indhegnet og aflåst – og husk at vandet skal være minimum 32 grader varmt, hvis din baby er helt lille.LÆS OGSÅ:
Tæt på baby i bassinet4. En baby kan drukne i så lidt som et par centimeter vand i løbet af blot 30 sekunder, så vær opmærksom på alle vandfarer i form af små soppebassiner, spande, toiletter og badekar.5. Sørg for at have redningsudstyr, fx redningskrans, førstehjælpskasse og en telefon, nær poolen.

Alder: 2-3 år

Din nysgerrige tumling vil nu være mere aktiv i vandet, men hun har bestemt stadig brug for en voksens hjælp til at holde hende oven vande. Når du træner med hende, så leg sjove lege, der får hende til at bruge armene (fx ved at kaste en bold og få hende til at række ud efter den), sparke med benene eller lad hende flyde på ryggen eller maven.LÆS OGSÅ: 33 lege til sommerglade børnVis hende, hvordan hun blæse bobler i vandet, så hun lærer at få sit ansigt vådt uden at sluge vand. Når hun bliver tre år, er hun måske i stand til at gøre mange af disse ting selv med en lille smule hjælp fra dig.Sikkerhed for små svømmere1. Måske er din tumling nu så tryg i vandet, at hun tror, han kan svømme selv. Det kan hun ikke! Så lad hende aldrig være alene – hun har brug for konstant voksenopsyn, når hun er omkring vand.2. Sørg for, at poolområdet altid er forsvarligt aflåst.3. Lær hende de basale sikkerhedsregler, som at man ikke må løbe, når man er nær poolen, og at man kun må gå i vandet sammen med mor eller far.LÆS OGSÅ: En dag på stranden med børn …4. Undgå svømmevinger, oppustelige badedragter og lign. Hun vil synke, hvis disse hjælpemidler mister luften, og giver derved hende (og dig) en falsk tryghed.5. Husk altid at samle legesager op fra poolen, når I går op. Ellers bliver hun måske fristet til at række ud efter dem.

Alder: 4-5 år

Nu hvor dit barn ved at udvikle den koordinationsevne, der er nødvendig for, at hun kan lære at svømme selv, kan hun begynde gå på etrigtigt begynder-svømmehold. Måske er det en god idé, at du deltager i den første time, så hun vænner sig blidt til ikke at have dig med.LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige sport til dit barnMen I kan også selv træne. På det lave vand burde hun være i stand til at lære at flyde uden hjælp, dyppe hovedet under vandet i 5-10 sekunder, skifte fra en stående til svømmende stilling uden assistance, glide gennem vandet og bruge koordinerede ben- og armbevægelser.Sikkerhed for små svømmere1. Lige så vigtigt som det er, at dit barn kan svømme, ligeså vigtigt er det, at hun ved alt om sikkerhed, når an svømmer.2. Selv om du ikke længere behøver at holde fast i dit barn, bør du alligevel være i vandet sammen med hende, så du kan række ud efter hende, hvis hun får brug for hjælp.3. Vær tålmodig. Dit barn er måske en fisk i vandet den ene dag, og en lille smule vandskræk den næste, så pres hende endelig ikke til at gøre aktiviteter i vandet, hun ikke er klar til.LÆS OGSÅ: Få dit barn til at elske en dukkert4. Sørg for, at dit barn er helt klar over, hvor den dybe ende begynder. Hvis I har jeres egen (lejede) pool, så kan i f.eks. spænde en snor ud over poolen, der hvor hun ikke længere kan bunde.5. Gå aldrig ud fra, at en anden voksen har øje på dit barn – heller ikke en livredder. 

Alder: 6 år og opefter

Et barn på denne alder vil typisk kunne holde vejret længere, dykke og hente ting på fra bassinets bund. Hun kan springe i vandet og selv komme op til overfladen. Nu er et godt tidspunkt at begynde at lære hende alle de forskellige svømmestile som f.eks. bryst- og rygsvømning. Hans større udholdenhed gør hende i stand til at svømme længere distancer.

LÆS OGSÅ: Fritidsinteresser: Hvad skal dit barn gå til?

På dette tidspunkt behøver du ikke længere være i vandet med dit barn, men du skal stadig holde øje, når hun er i vandet, for hun overvurderer måske sine egne evner.

Sikkerhed for små svømmere

1. En voksen skal altid holde øje, når barnet er i vandet, så gør det til en regel, som både du og barnet kender. Selv en god svømmer kan drukne.

2. Opfordr hende til altid at svømme med en ven i stedet for alene.

3. Lær hende, at hun kun må hoppe i fra kanten, når en voksen ser på, og kun når der er dybt nok.

LÆS OGSÅ: Udstyr til sjov i svømmehallen

4. Vær særligt opmærksom, hvis I er ved stranden eller en sø. Din datters svømmeevner er ikke nødvendigvis ligeså gode på åbent vand.

5. Selv om dit barn kan svømme, skal hun altid bære redningsvest, når I f.eks. er ombord på en båd eller står på vandski.

Kilde: Parents.com

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i svømmehallen med din baby

LÆS OGSÅ: 7 ting du kan gå til med din baby

LÆS OGSÅ: Derfor er god motorik så vigtigt for dit barn