Se hvad dit barns leg betyder
Børn får mod, selvværd og gode, sociale relationer af at lege. Læs, hvordan du kan se på dit barns leg, hvilke emner der optager barnet her og nu.
Mors gamle nøgler og en fin, gammel taske. Eller det fulde Spidermanantræk og en pind som laser-sværd. Der skal ikke så meget til, før dit børnehavebarn fordyber sig i en leg. Fra psykoanalytisk kant siger man typisk, at børn leger for at bearbejde deres angst. Og det kan der være noget om.
Når for eksempel storebror propper agurkestykker ned i halsen på sine sagesløse dinosaurer for derefter at banke løs på dem, er det nok fordi, han overværede dramaet, da lillebror fik en bid agurk i den gale hals.
Men Stig Broström, legeforsker og lektor i småbørnspædagogik på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, har dog en bredere vinkel på, hvorfor børn leger. Han mener, at børns leg generelt viser os hvilke ting og emner, der optager dem nu og her:
LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at lege
– Vi skal ikke tolke børns leg for snævert. For eksempel ser man ofte i pigers leg, at de i rollerne som mødre eller lærere er ret autoritære, men det afspejler først og fremmest det generelle magtforhold mellem børn og voksne. Børns legetemaer viser deres ønsker om at afprøve og genspille oplevelser. I leg kan alt jo ske, så derfor leger børn, at de kører bil eller tog, at de er en skrap mor eller en farlig løve.
Dit barns verden
Støt legen
Kend dit barns 12 legeGrapefrugten er en bombe
10 lege der styrker dit barns fantasiRyd op
Udvikling: 7 lege der gør dit barn klogPiger har fokus på rollerne, drengene på legen
Legetøj: Har du en lille forbrugsjunkie?LEGENS FASER
Drejebog over legens indhold
Nu har børnene fastlagt en legehandling, og ud fra den vil de ofte skrive en slags ”drejebog” over legens indhold. Det kan f.eks. være en spisesituation, hvor den ene gør noget, den anden reagerer på.
En dag vil børnene kræve, at legenes indhold skal stemme med virkeligheden. Det er her, vi ser, at børnene stopper op og diskuterer “hvad en politibetjent gør i virkeligheden.”
Når reglerne bag rollerne træder tydeligere frem, er børnene blevet mere bevidste og målrettede i legen.
Det er tegn på, at børnene snart mestrer næste trin på lege-udviklingsstigen, nemlig regellegene. Regellege er f.eks. ståtrold, brætspil, sanglege, og her er det reglerne og opgaven, der tæller, frem for rollerne og situationen.
LÆS OGSÅ: Sådan leger dit barn det første år
LÆS OGSÅ: Børn leger frygten væk
LÆS OGSÅ: Den store legetøjsguide