Når baby smider alt på gulvet
I en periode er babys bedste leg at hælde mælken ud af kruset og kaste alt ned på gulvet. Hvad går det ud på, og hvorfor er det så sjovt? Har du en rolle i legen? Hent råd om at være mor til en lille forsker.
Allerede første gang din baby kan holde sig rank ved egen kraft og sidde i den høje stol med et stykke legetøj i hånden, begynder en ny spændende leg. Alle tidligere eksperimenter med at smide sutten ud af tremmesengen og flå huen af i barnevognen får nye dimensioner.
Nu kommer der for alvor både lyd og læring ind i legen. Dit barn kan høre spændende lyde, når han slår legetøjet ned i bordet eller smider det på gulvet. Den høje stol gør det muligt at se det hele lidt fra oven, og dit barns fingre kan ved hjernens hjælp udvikle de bevægelser, der skal til for at gribe, slippe og smide.
Den lille forsker er født. Og forskeren tager for sig af hele den store verdens uendelige muligheder for at lære. Om beherskelsen af tommel- og pegefingers pincetfunktion, om alle mulige genstandes former, materialer og temperaturer og om alle de forskellige lyde, de kan give.
Et stykke agurk, der lander på gulvet, giver et meget lille ‘smask’. En klods siger et godt og grundigt ‘donk’. Mælk fra kruset siger ‘plask, plask’. Bortset fra klodsen giver mange af dit barns eksperimenter dig mere eller mindre svineri at tørre op på den høje stol og på gulvet, og ind imellem kan du føle dig, som var du ansat som afrydder for en arbejdsgiver på bare syv måneder.
Det er meget udfordrende for en baby at eksperimentere og lære af at kaste ting på gulvet,” siger sundhedsplejerske Else Guldager. Legen går ikke i første omgang ud på at få dig til at samle op og lægge alt tilbage på bordet i en uendelighed. Men hvis du eller en storesøster gør det, er det da kun ekstra spændende: ‘hold da op, så meget der sker, når jeg smider noget på gulvet!’
Barn på arbejde
Ligesom du pludselig kan føle dig som arbejdstager, er dit barn lige nu i høj grad i gang med at lære en ‘arbejdsplads’ at kende, som var han nyansat i en helt fremmed kultur, som simpelthen skal læres og forstås fra grunden for at man kan overleve og lykkes i den. “Men det er dig, der har muligheden for at tænke kreativt og afstikke rammerne for hans legeplads,” siger Else Guldager.
“Dit barn har stor fryd af at se mælken på vej ud af kruset og ned på gulvet. Du kan eventuelt flytte det eksperiment ud i badeværelset eller hen over køkkenvasken, når du er blevet træt af at tørre mælk op. Det lærer han også af,” råder hun.
“Du kan også binde en snor om legetøjet fast til den høje stol, så dit barn selv kan hale tingene op igen fra gulvet. Det bliver kun endnu mere fantastisk også at lære denne færdighed med tiden.”
Din lille forsker vil inderst inde foretrække at vi vender ryggen til og bare lader ham eksperimentere i fred og ro. Det går bare ikke med ham på seks måneder. Han må være under nødvendigt opsyn, samtidig med at du opmuntrer ham til at udforske alle ufarlige ting. Til gengæld kan du glæde dig over, at hans undersøgelser er tegn på sundhed og udvikling.