Onkel Reje
SPONSORERET indhold

Onkel Reje: Gak ud, dit barn har brug for det!

Mads Geertsen aka Onkel Reje fra Ramasjang er vred på børnenes vegne. De har minus på fantasikontoen, spises af med moraliserende disney-tv og ser deres forældre for lidt. Hans egne børn inklusive!

Af:: Anna Rossman Thejsen Foto: Rolf Torbøl Sørensen og Jesper Rofelt
30. maj. 2014 | Børn | Vores Børn

Hvad får nutidens børn med sig, som vi – deres forældre – ikke fik?

Jeg voksede op i en meget håndgribelig verden, hvor du kunne vælge mellem at være inde eller ude – cykle eller gå. Vi ventede en hel uge på at se tegnefilm om fredagen, og i mellemtiden underholdt vi stort set altid os selv. Børn i dag bliver underholdt. De vokser op i en medieverden, hvor valget står mellem: Vil du se ipad eller tv, spille spil på computeren eller på ipadden? Børn i dag bliver hele tiden stillet over for en milliard valg, og alt er blevet meget kompliceret.

LÆS OGSÅ: Onkel Reje: “Man skal ikke skåne børn for bandeord”

Er der noget, nutidens børn får, som vi ikke fik?

Jeg tror desværre, at den her måde, børn vokser op på i dag, giver dem en indre rastløshed, som gør det svært at holde fast i noget. De har sværere ved at fortælle historier. Det at finde på selv og at skabe noget i mødet med andre mennesker fordrer tålmodighed og en evne til at se ud over egne behov. Det er svært, hvis man er vokset op med, at ens egne behov var de vigtigste, og at de kunne blive opfyldt ved et knips med fingeren. Helt ærligt, hvem gider bryde hovedet for at finde på en eller anden leg, hvis man bare kan få stukket en ipad i hånden og blive underholdt?LÆG OGSÅ: Shane Brox: “Sådan styrker du dit barns kreativitet”

Hvad er forældre i dag rigtig dygtige til?

Vi er gode til at søge viden. Vi læser og læser bøger om børn og forældreskab, måske fordi vi i bund og grund er usikre på, hvordan vi bliver gode forældre – i stedet for bare at stole på egen evne til at være forældre. Jeg er nok lidt pessimistisk på vores samfund og forældrenes vegne. Vi er mindre nærværende og til stede, end vores egne forældre var. I hvert fald end mine forældre var.Jeg er vokset op i en meget blød og rummelig familie, hvor der var plads til følelser og leg med os børn. Mange forældre er i dag så fortravlede, at de nærmest ikke har tid til at se deres børn. Måske er jeg bare en forskrækket 44-årig med sortsyn, men jeg synes faktisk ikke, at vi er endt et særlig godt sted. Jeg tror, det er sværere at være barn i dag end dengang, jeg var dreng.

Hvad kunne vi lære af vores egne forældres generation?

Tålmodighed, velvillighed og hjælpsomhed. Mine forældre på 70 år har lige været her i tre dage og male vores lejlighed, før vi selv havde tid til at være med. Vi havde selv for travlt med at arbejde. Det satte da nogle tanker i gang; skal jeg selv gøre det for mine børn en dag, og vil de gide gøre det for deres børn engang?LÆG OGSÅ: Kreativitet: Krea-børn bliver (måske) innovative voksne

Hvad kunne vi forældre blive bedre til?

At lege med vores børn. Når du sætter dig ned på gulvet med dine unger, deltager du i noget fantastisk – og du kan ikke lege uden at bruge din fantasi.

 Jeg er ikke selv nogen særlig god far, jeg arbejder alt for meget og har kun tid til at lege med mine børn om lørdagen. Onkel Reje er min genvej. Han er fantasien; den, du kan spørge om alt, og hvor alle svar ikke er hugget ud i sten.

Jeg tror på, at hvis et barn lærer at bruge sin fantasi, lærer barnet også, at det er godt at kunne udfordre autoriteter. Fantasi har en god, opdragende effekt og er med til at sikre, at vores børn vokser op og bliver ordentlige, nysgerrige og interessante mennesker.

Med Onkel Reje vil vi gerne vise, at man ikke behøver at være fuldstændig strømlinet for at passe ind. Lad være med at tro, at dit barn lærer at bruge sin fantasi i børnehaven, normeringen er så dårlig, at pædagogerne ikke har tid til at lave skøre ting med børnene. Derfor er det vigtigt, at vi forældre bruger fantasien sammen med vores børn.

LÆG OGSÅ: Bubber: “Nærvær kan ikke skemalægges!”

Hvad er den største udfordring for børn i dag?

At de ser for lidt til deres forældre, men ikke kun det, også nærhed og noget at være sammen med deres forældre om. Jeg gik jo også i børnehave, da jeg var barn, men når jeg kom hjem, kunne jeg gå ud i fars værksted med høvlebænk og sømmaskiner og lave noget sammen med ham. Den nærhed kan ipad ikke hamle op med i dag.

Hvad er den største udfordring for børnefamilier i dagens samfund?

Den største udfordring for børnefamilierne er tid, tid, tid. Vi har jo IKKE tid til at være sammen med vores børn, vi har ikke ro nok til at sætte os ned på gulvet med dem. Vi er hele tiden bagud på tid, når vi skal hente og bringe, passe vores job, købe ind, lave mad og så forfra.

Hvad kunne børn i dag godt bruge mere af?

Nogle forældre, der er meget bedre til at råbe politikerne op. Vi forældre burde turde udfordre rammerne og sige ‘det her er ikke godt nok’ – vi har brug for en anden måde at strukturere vores samfund på, så vi sikrer os en bedre barndom for vores børn!LÆG OGSÅ: 13 myter om opdragelse

Hvor ville du sætte ind med en pose millioner, hvis du var statsminister?

Det ville gøre en kæmpe forskel for børnefamilier ikke at skulle arbejde så meget. Så hvis jeg var statsminister ville jeg lægge ud med at give alle forældre med børn i pasningsalderen ret til at arbejde på nedsat tid. Faktisk mener jeg, at alle burde arbejde lidt mindre.

Hvad er det vigtigste for at give vores børn en god barndom?

Det ved jeg ikke, men jeg tror, det er fantasi og evnen til at turde være frigjort og ikke være så bekymret for at fejle eller for, hvad andre tænker om en. Det lærer de ved, at vi voksne stopper med at lyve for vores børn om, at verden er perfekt, og at alle andre er perfekte og opfører sig ordentligt hele tiden.

Alt for meget børnefjernsyn handler i dag om at opdrage børn til at tro, at alle altid er gode venner, og at ‘gode’ børn lader andre komme til først. Men det er jo løgn, alle børn vil jo have det største stykke kage, og alle kommer op at skændes indimellem. Så lidt mindre moraliserende disney-tv og meget mere nærvær og leg med vores børn ville helt sikkert være bedre for dem!

LÆG OGSÅ: Mor: “Jeg elsker søndage i nattøj med mine børn”

LÆS OGSÅ: Sigurd Barrett: “Børn skal vide, hvem de er”