Hvilken type er dit barn?
SPONSORERET indhold

Personlighedstest: Hvilken type er dit barn?

Helt fra livets begyndelse er børn forskellige. Mon du har en lille mægler, en perfektionist eller en skøn igangsætter af sjove lege? Se, om du kan genkende dit barn blandt disse ni personligheder.

Af: Heidi Ditlefsen og Mette Seimann Simensen Foto: Illustration: Alice Kaiser-Madsen
17. feb. 2020 | Børn | Vores Børn

En lille spradebasse, et barn fuld af nørdet viden eller fodboldbarnet, der indædt kæmper for at vinde. Kan du genkende noget hos dit eget barn? Du har måske allerede en idé om, hvilken personlighed dit eget barn er ved at udvikle. Enneagrammet, som er et værktøj til at arbejde med personlighedstyper, har en opdeling på ni forskellige personligheder, men kan man overhovedet oversætte den slags til børn?

– Både Freud og den schweiziske psykiater Carl Gustav Jung arbejdede blandt andet med den overbevisning, at din personlighedsstruktur dannes, fra du er omtrent et par måneder gammel, til du er syv år. Det oversætter jeg til, at du godt kan vurdere barnets nummer i enneagrammet fra omkring syvårsalderen, siger forfatter, foredragsholder og enneagram-coach Michael Groser.

Måske sidder du i det hele taget med en portion skepsis over for personlighedstyper og -test, og nogle kan genkende sig selv i flere typer. Det kan på mange måder føles lidt firkantet at blive sat i bås. Men enneagrammets mission er snarere en invitation ud af en boks , du allerede befinder dig i – og som begrænser dig, mener Michael Groser.

Enneagrammet arbejder med de ni personlighedstyper parret med et af de tre såkaldte instinkter: redebyggeren, navigatøren og en-til-eninstinktet.

– Hvis du som forælder har navigatørinstinktet som det dominerende instinkt, så er du et meget socialt menneske. Du drages af grupper og får energi af at være sammen med masser af mennesker. Måske synes man derfor, at ens barn skal gå til både spejder, dans og håndbold, men hvis dit barn for eksempel har et dominerende redebyggerinstinkt, så trives det bedst ved at være hjemme, for hjemmet er den trygge base. Barnet har brug for masser af søvn, varme og mad og vil rent faktisk gerne i seng til tiden. Men hvis du som navigatørforælder skubber dit redebyggerbarn til alle mulige fritidsaktiviteter, vil du ramme helt ved siden af skiven i forhold til at opnå forståelse for dit barn, forklarer Michael Groser.

Han tilføjer, at hvis du parrer dit primære instinkt med din enneagramtype, favner du dels bredere, men også mere præcist, og så er der faktisk tale om 27 typer at placere sig iblandt fremfor de 9 primære.

– Et femmer-barn, der ofte er en rigtig videnssamler, og som samtidig har navigatørinstinktet som sit primære, vil have behov for og lyst til at dele sin viden med andre børn, der for eksempel har samme interesse. Men en femmer, der har en-til-en-instinktet vil foretrække at udveksle viden med en enkelt ligestillet.

Måske er en anden fra klassen også vildt interesseret i havets fisk? Hvorfor så hænge ud med tre børn på samme tid, der hellere vil spille fodbold? Det gider et femmerbarn ikke, fortæller Michael Groser. Vi har listet de ni personlighedstyper i grove træk. Måske kan du genkende dit barn – eller dig selv – i en eller to af personlighedstyperne?

Personlighedstest.jpg

Anbefalet til dig