Sådan stopper dit barn med at bruge ble
SPONSORERET indhold

Renlighed: Slip den lille numse løs i varmen

Lune solstråler på en blød, buttet numse. Sommeren er en oplagt mulighed for at gøre de indledende manøvrer i den forjættede ble-afvænning. Find ud af, om junior er klar til at blive renlig, og brug vores ti-trins-guide til at komme i gang.

Af:: Rikke Dinnetz
08. jun. 2015 | Børn | Vores Børn

Er det ved at være tid til at træne juniors renlighed og komme op på potten – eller sågar toilettet? Så brug de lune sommerdage til at træne.

I varmen er der mindre tøj at vaske, og det er nemmere at lade den lille rende barnumset rundt på græsplænen og gøre de første forsøg på at ramme potte eller toilet, inden det er for sent.

Det kan være en fordel at tage hul på projektet i jeres ferie, hvor I har bedre tid og mere overskud.

LÆS OGSÅ: Bye bye ble

Det er vigtigt, at dit barn er parat til at undvære bleen og har lyst til at samarbejde om projektet, inden I går i krig.

Er dit barn klar til renlighed?

Ifølge psykolog Charlotte Clemmensen er der tre tegn på, at den lille er ved at være klar til at smide numsevarmeren: For det første begynder han at blive nysgerrig omkring toilettet og vil måske gerne med dig derud.– Dit barn spørger måske til, hvad der sker, når man er på toilettet, hvad der er nede i toilettet, og hvor det forsvinder hen, når man trækker ud, fortæller Charlotte Clemmensen.Et andet godt tegn at holde øje med er, at dit barn går lidt for sig selv, når han skal lave stort i bleen. Han gemmer sig måske bag en dør, så han får lidt fred og ro.Det tredje tegn, som tydeligst indikerer, at dit barn er klar til at slippe bleen, er, at han selv siger, at han skal tisse eller lave lort, som det hedder i de fleste vuggestuer.LÆS OGSÅ:
Næsten renlig– Mønsteret går igen hos børn, der begynder at blive klar til at smide bleen. Først hører du dem sige ‘jeg har tisset’. Lidt senere ‘jeg tisser’, mens de tisser i bleen, og til sidst – når de endelig er klar til at blive renlige – ‘jeg skal tisse’, inden de tisser i bleen,” forklarer Charlotte Clemmensen.

Pres ikke dit barn til renlighed

I løbet af vuggestuealderen begynder dit barn så småt at blive opmærksom på musklerne i bækkenbunden. Han får en svag fornemmelse af, at ‘nu tisser jeg’ eller ‘nu laver jeg lort’, men han har ingen kontrol over det.I to-tre-års-alderen bliver han langsomt mere bevidst, men det er meget forskelligt, hvornår det enkelte barn mentalt er parat til at gå uden ble.– Det svinger fra temperament til temperament, hvor samarbejdsvillige børnene er, og der er stor forskel på, hvornår de er klar. Ofte bliver piger lidt hurtigere parat end drenge. Pigerne er gerne omkring tre år, mens drengene ofte er mellem tre og fire år, fastslår Charlotte Clemmensen.LÆS OGSÅ: Brevkassen – Hvorfor nægter vores datter at smide bleenDet er vigtigt, at du ikke beslutter dig for at gøre dit barn renligt, bare fordi han for eksempel skal op i børnehave efter sommerferien.

Vær tålmodigheden selv når I træner renlighed

– Lad dig ikke stresse af, at dit barn skal i børnehave. Er han ikke klar, må pædagogerne acceptere det. Det er synd at tvinge et barn, der ikke er parat, og det lykkes sjældent, råder Charlotte Clemmensen.I øvrigt vil din lille bandit helt naturligt blive motiveret for at komme af med bleen i børnehaven, hvor han ser alle de store børn gå på toilettet.For nogle tager Projekt Af-med-bleen blot et par dage, mens det for andre varer flere uger. Begge dele er normalt. Indstil dig på at være virkelig tålmodig, og tag alle svipsere med godt humør.– Regn med, at der sker masser af uheld undervejs – også længe efter at dit barn er holdt op med at gå med ble. Selv for store børnehavebørn kan det være svært at nå på toilettet, når man er midt i en spændende leg, understreger Charlotte Clemmensen, der anbefaler, at du har en stor bunke skiftetøj liggende i dit barns garderobe i børnehaven.

Fokuser på det positive

Dit barn skal helst ikke blive stresset og tænke ‘uha, nu skal jeg præstere, for det her er helt vildt vigtigt for mor!’. Derfor er sommeren en kærkommen mulighed for at tage processen stille og roligt.I dag er bleer så gode, at ungerne knap mærker, at de bliver våde, men løber dit barn rundt uden ble i haven, bliver han mere bevidst om, hvornår han tisser. Tal med ham om, at ‘hov – der kom tis!’ og ‘når du kan mærke, at du skal tisse, så lad os løbe ud på toilettet’.Så bliver det en sjov sommeraktivitet og ikke en sur tjans.Bliver den lille tissetrold pludselig ulykkelig, og kan du mærke, at han alligevel slet ikke er klar og ikke har nogen motivation, så pres ham ikke, men vent et par uger med at genoptage projektet.På den måde sikrer du, at processen bliver positiv for jer begge.– For dit barn er det at smide bleen en naturlig proces, der giver ham frihed og en fornemmelse af at være stor, siger Charlotte Clemmensen.

Projekt renlighed – trin for trin

1. Vælg det rigtige tidspunkt
Først skal du sikre dig, at junior er klar til at slippe bleen. Han skal være villig til at samarbejde med dig om projektet, og han skal være bevidst om, hvornår han skal tisse. Det ved du, at han er, hvis han af og til siger ‘jeg skal tisse’, inden han tisser i bleen.

2. Tag beslutningen for dit barn
Det er vigtigt, at dit barn kan mærke, at du tager lederskab på processen. Spørg ikke barnet, om han er frisk på at prøve at gå rundt uden ble. Dels risikerer du, at han svarer nej, dels er det for meget at tage stilling til, når han er i fuld gang med at fornemme, hvad der sker i kroppen.

Tag beslutningen, og sig for eksempel ‘nu er du ved at være stor, så nu skal vi begynde at gå uden ble – ligesom fætter August’.

3. Spot, hvornår junior skal på toilettet
Vær opmærksom på dit barns tegn til, at han skal tisse eller lave stort. Det kan være, han står og tripper eller søger lidt væk. Sæt ord på det, du ser, for eksempel ‘jeg tror, du skal tisse, lad os skynde os ud på toilettet!’.

Tal også med ham om, at han kan prøve at løbe ud på toilettet, når han kan mærke, at han skal tisse eller lave lort.

4. Vær tålmodig og positiv
Det kan tage alt mellem en dag og flere måneder, før dit barn er renlig. For det meste går der et par uger. Indstil dig på masser af smuttere undervejs. Det er helt naturligt – også længe efter at dit barn har smidt bleen.

Hav altid flere sæt ekstratøj liggende i børnehaven. Lad aldrig dit barn mærke, hvis du bliver irriteret. Smil, og sig ‘pyt med det, kom her og få noget rent tøj på’.

5. Man skal ikke tisse
Gå ikke med dit barn ud på toilettet i tide og utide for at prøve, om der mon kommer noget. Vent, til du ser tegn på, at han skal derud. Dog er det okay, at du beder ham prøve at tisse, inden I skal ud ad døren og inden sengetid.

Vænner du også dit pus af med ble om natten, kan det desuden være en god idé at bære ham ud på toilettet, inden du selv går i seng. Men husk, at dit barn aldrig skal tisse. Han skal bare prøve – kommer der ingenting, er det fint.

6. Hav det sjovt på toilettet
Gør badeværelset til et hyggeligt sted, hvor du tager en god bog med og læser højt for dit barn. Hav ikke for meget fokus på, om der kommer noget i toilettet. Læs, snak, eller syng en sang, som dit barn elsker. På den måde føler han ikke, at ‘gisp – nu sidder jeg her og skal præstere en hel masse’.

7. Toilet og potte er lige godt
Det er hip som hap, om du lærer dit barn at sidde på potte eller toilet. Toilet er naturligvis mest praktisk for dig, da du bare kan trække ud, men vælg den model, som dit barn er mest interesseret i – eller har mindst modstand på.

Er det toilettet, så stil en skammel, så han selv kan komme op. Du kan også sætte et børnetoiletsæde oven på det almindelige bræt, så din pode ikke har fornemmelsen af at falde i tønden.

8. Giv masser af ros
At lære at gå på toilettet eller på potte skal udelukkende være forbundet med noget positivt, så skæld aldrig dit barn ud, hvis han ikke når det. Husk, at det hele er nyt og kan føles utrygt.

Anerkend dit barn for hans indsats, og ros ham, hver gang han har siddet på toilettet eller potten – også selv om der ikke kom noget, eller I ikke nåede det. Sig i stedet ‘hvor var det godt, at du sagde, du skulle tisse!’.

9. Tag det i etaper
De fleste børn fortsætter nogen tid med ble om natten, efter at de er blevet blefri om dagen. Det er ikke unormalt, at børn – især drenge – sover med ble, når de er fem år.

Men hvis du om morgenen mærker, at bleen er tør, så sig ‘jeg kan se, at du ikke tisser om natten, så i nat prøver vi at sove med underbukser’. Det kan også være, at dit barn let slipper bleen, men vil have den på, når han skal lave stort. Det er okay. Men forsøg at motivere ham til at klare det hele på toilettet.

Og ja, det er okay at lokke med jordbær eller en chokoladekiks!

10. Lad ikke bleafvænningen dominere
Pas på, at samværet med dit barn ikke kommer til at handle om, hvorvidt han skal tisse, eller om han tisser i bukserne eller ej. Nyd sommeren, fokusér på noget andet, og tag det hele, som det kommer.

Dit barn gør sit bedste og bliver blefri, lige præcis i den takt der passer til ham.

LÆS OGSÅ: Projekt blestop – er I klar?

LÆS OGSÅ: Find den rigtige løbecykel

LÆS OGSÅ: Vi tester bleer

Artiklen er oprindeligt publiceret juni 2011