Barn som er glad for vand
SPONSORERET indhold

Guide: Sådan gør du dit barn glad for vand

Temperaturerne stiger, og for nogle børn kribler det, fordi de gerne vil en tur i vandet. Og så er der dem, som ikke vil. Dem som faktisk ikke engang kan lide at være i svømmehallen eller få vasket hår. Vi har spurgt to vandeksperter, der her guider dig til, hvordan du gør dit barn glad for vand.

Af: Katrine Krøjby Foto: Getty Images
13. jul. 2022 | Børn | Vores Børn

Der er børn, som bare springer ud i det. Ned fra kanten af poolen, uden at se sig for, spæner de ud i vandet som det første, når de ankommer på stranden, børn som ikke kan lade være med at fange vandmænd og krabber. Og så er det bare med at have et vågent øje som forælder og være på dupperne for at følge med. Men det kan også være, at dit barn slet ikke vil i vandet. Hverken derhjemme, i swimmingpoolen eller på stranden. Og hvad stiller du så op som forælder?

"Nu har jeg selv fire børn og ét af dem vil man betegne som værende vandskræk. Det handler om ikke at ville have vand i øjnene og i næsen," fortæller Karin Prehst Lund Madsen, der selv lever af at være professionel havfrue på blandt andet Den Blå Planet.

Kærlig konfrontation

Lige netop fordi Karin Prehst Lund Madsen selv arbejder som professionel havfrue, var det også ekstra udfordrende for hende, at hendes søn ikke kunne lide vand. Men hun forsøgte at arbejde med det.

"Jeg tror, at man skal konfronteres med det, som man ikke kan lide – men at man skal have det sjovt imens. Jeg gik til babysvømning med min første, og jeg tænkte: ‘Yes, en vandbaby’, for han elskede det. Men så fik jeg endnu et barn. Og han kunne ikke lide det. Han kunne ikke lide omklædningen, han kunne ikke lide bruseren, han kunne ikke lide at sidde alene i et badekar. Men han kunne lide legesagerne! Så jeg valgte at fokusere på det, som han kunne lide."

"Vi gik til svømning sammen i tre år, og han deltog ikke så meget i de aktiviteter, som vi skulle lave, for det var legesagerne, der sagde ham noget, og derfor var det dem, som vi dyrkede sammen. Jeg har også gjort andre ting som at synge og få ham til at lægge hovedet ned til vandet for at lytte til, hvordan sangen lød under vandet. Så jeg har hele tiden udsat ham for vand, men skånet ham nok til, at han har følt sig tryg undervejs," siger hun.

LÆS OGSÅ: 6 tips fulde af leg: Aktivér børnene udenfor

Andreas Mølholm har været livredder siden 2006, har en baggrund som konkurrencesvømmer og er selv far til to børn, hvoraf den yngste på to heller ikke er helt vild med vand. Han mener også, at det handler om, at barnet skal føle sig tryg og være i kontakt med forælderen.

"Det er væsentligt, at der er kontakt mellem forælder og barn. Det skal både være fysisk, men barnet skal også mentalt føle sig i trygge hænder. Forælderen skal altså være tæt på barnet eller have øjenkontakt, så barnet ikke føler sig alene i vandet," siger han.

glad-for-vand.jpg

Respektér dit barn

Som forælder kan man nogle gange sukke og næsten have lyst til at give op, når ens barn ikke har lyst til at prøve nye ting af. Som for eksempel at være i vandet sammen på en ferie. Men der handler det om at anerkende og respektere barnet. 

"Nogle børn har nemmere ved at føle sig trygge i vandet end andre, og der skal man som forælder anerkende barnet på det niveau, som det er på. Man skal ikke tage børnene ud på det dybe, hvis de ikke er trygge ved det. Men når barnet er klar til det, skal man også udfordre sit barn," siger Andreas Mølholm.

Og det er Karin Prehst Lund Madsen helt enig i. Selv om der er nogle ting, som barnet også bare skal igennem.

"Jeg tror ikke, at det nytter at tvinge barnet til noget, men der er jo nogle ting, som de bare skal, som for eksempel at få vasket hår. Så der har vi prøvet at bruge en klud for øjnene, og vi har prøvet med dykkerbriller. Nogle gange fik han det alligevel i øjnene, men jeg har forsøgt at gøre det så nænsomt som muligt. Også selv om det jo er noget, som man skal have overstået."

Hun mener også, at det kan være givende, når man forbereder barnet på, hvad der skal ske.

"Inden vi for eksempel tager i svømmehallen, har vi haft nogle ret klare snakke om, hvad vi gør, når vi er der. Du kan ikke lide bruseren? OK, jamen så kan du sidde i badekarret. Også da han var fire år, og folk kiggede."

Leg med dit barn i vandet

Det lyder måske indlysende, at én af måderne, hvorpå du kan gøre dit barn tryg ved vand, er at lege i vandet. Så du må finde dit indre legebarn frem.

"Man kan tage forskellige flydemidler med ud i vandet, som barnet kan svømme med. Hvis barnet ikke er vant til at være i vand eller på det dybe, så skal man begynde, der hvor man kan bunde. Man kan øve at flyde, hvor man støtter barnet med en hånd under ryggen eller nakken. Man kan også blæse bobler i vandoverfladen, som et skridt mod at blive tryg ved at få hovedet under vand. En anden sjov leg er fangeleg i vandet, eller at børnene hopper ned i vandet til forældrene fra kanten af en swimmingpool eller badebro. Man kan også kaste ting ud i vandet, som børnene skal fange," siger Andreas Mølholm.

Man kan også lege vandlege med sit barn derhjemme for at vænne barnet til vandet.

"Vi er så heldige at have et badekar, så jeg har været rigtig meget i bad med vores børn, og vores børn har badet og leget sammen i badekarret. Det har også gjort vores søn mere tryg," fortæller Karin Prehst Lund Madsen, hvis søn i dag er syv år og elsker at gå til svømning.

Svøm og dyk

Når børnene er blevet trygge ved vand, kan næste punkt være at lære dem at svømme.

"Forældre kan godt lære deres børn at færdes sikkert i vandet. Man kan lære dem at redde sig selv eller lære dem at svømme hen til kanten i en pool. Man kan også selv lære sine børn at svømme, selv om det måske ikke er den helt skolede stilart inden for svømning. Hvis man ikke har redskaberne til at lære sit barn at svømme, så findes der også mange gode svømmeklubber. Og man skal ikke fortvivle, hvis ens 10-årige stadigvæk ikke har styr på det, for der findes begynderhold i alle aldre," siger Andreas Mølholm.

LÆS OGSÅ: 7 gratis sommeraktiviteter, du kan lave med børn

"Mange børn finder også meget glæde i at dykke. Og her handler det som forælder om ikke at overkomplicere det," siger Andreas Mølholm:

"Selv helt små babyer kan lære at dykke med deres forældre. Man kan begynde med at træne det derhjemme ved at vænne barnet til at få vand i øjnene eller ørerne ved at hælde vand ned over dem, når de er i bad. Når man er i en swimmingpool, kan man træne med små børn ved at tælle ned fra tre. Så ved de, hvad der venter. Herfra kan man bygge langsomt på."

"Med større børn kan man begynde et sted, hvor børnene kan bunde, så de kan samle tingene op under vand og vænne sig til at have hovedet under. Større børn kan lege mange dykkerlege med deres forældre i vand. De kan se, hvor mange fingre, man viser under vandet, de kan dykke mellem forældrene ben eller dykke efter ting."

Studér strandens dyr

Okay, så nu siger vi, at dit barn er blevet tryg ved vand. Måske har det lært at svømme eller dykke. Men junior stikker stadigvæk i et hyl, når der pibler en krabbe hen over stenene, eller der ligger en vandmand i vandkanten. Og hvad gør I så?

"Igen handler det om at konfrontere angsten, men det må ikke være grænseoverskridende. I vores familie tager vores store dreng krabberne med hen til de mindre søskende, så er der en anden, der tager dem op, og så kan de andre ae dem. Så taler vi om, hvordan vi kan se forskel på drenge- og pigekrabber, og hvordan man holder dem. Det sjove med krabben er, når du holder den fast, vil den forsøge at komme fri. Men hvis den bare er fri på dig, gør den ingenting."

"Man kan som voksen også være lidt bange, men ved selv at være afslappet, bliver børnene det også. Det samme gælder vandmænd. Prøv at tage dem op, se på dem, tale om dem og sætte dem ud i vandet igen," siger Karin Prehst Lund Madsen.

LÆS OGSÅ: 8 situationer, der kan være ubehagelige for dit barn

Selv børn der elsker vandet, kan blive bange for vandmænd, måske fordi vi voksne har præget dem en smule med frygt ved at råbe ‘pas på’, når vi har fået øje på en lille fætter med røde tråde.

"Hvis man har nysgerrige børn, som er bange for brandmænd, kan man også tale om, at de ikke brænder med vilje. Det er også noget med, hvilken tilgang man som forælder har til det. Siger man ‘pas på’ eller ‘se, hvor smuk den er, nu skal du høre, hvad den kan’. Man kan også få strandsko og våddragte, som kan gøre børn trygge, og det er helt OK, hvis det er det, der skal til," siger Karin Prehst Lund Madsen.

Slip ikke dit barn af syne

Selv når børnene bliver trygge ved vandet, skal man som forælder aldrig slippe barnet af syne, når det er i vand. Så der er ikke noget med at læse en bog eller kigge på sin mobiltelefon. Og ifølge Andres Mølholm er der nogle ting, som man altid bør tage højde for:

"Børn, såvel som voksne, bør ikke være på en strand, der hurtig bliver dyb, eller en strand hvor der er udadgående strøm eller store bølger. Men selv ved en familievenlig strand kan man tale om vind, strøm og bølger, som man skal være opmærksom på, sammen med sine børn."

"Det kan også være, at der er en mole, hvor der er udadgående strøm, selv om man ikke kan se det. Derfor skal man altid se på de lokale forhold og dagens vejr, når man tager på stranden. Man kan også tage en tur forbi livredderen og tale med vedkommende om faremomenter på stranden, som man skal være opmærksom på. Eller spørge de lokale til råds."

Anbefalet til dig