Skolebarn
SPONSORERET indhold

Sådan hjælper du dit barn til at elske skolen

Selv om dit barn går i skole, er det faktisk derhjemme, at den vigtigste del af læringen sker. Det handler ikke om at terpe og træne, men om at give tid.

Af: Elisabeth Lykke Nielsen Foto: Nimastock
24. feb. 2010 | Børn | Vores Børn

Som forælder er du den vigtigste person for dine børns læring. Det gælder, uanset hvilket uddannelsesniveau du har. Du behøver nemlig ikke at kende alle de rigtige svar, hvis du er god til at stille de rigtige spørgsmål og skabe rammer for en lærende barndom. 

Det lyder måske teoretisk, men i virkeligheden handler det bare om at vise, at du er interesseret i, hvad barnet er i gang med at lære. 

– Når vi spørger de store elever, hvad der har været det vigtigste for deres skolegang, svarer de overraskende ’når far og mor spørger ind til min skole’, fortæller Benedikte Ask Skotte, der er tidligere formand for forældreorganisationen Skole og Samfund.

Ifølge Benedikte Ask Skotte er op til 70 procent af det, børnene lærer, indtil de bliver 12 år, noget de lærer af deres forældre.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at få venner

– Dybest set ved vi jo godt, at vi er rollemodeller for vores børn, og deri ligger altså også, at alle forældre er en ressource for deres børns læring, fortæller Benedikte Ask Skotte, og uddyber:

– Når vi som forældre viser interesse for vores børns skolegang, og i det hele taget det, de laver, føler børnene sig set og taget alvorligt. Det er med til at gøre børnene åbne og nysgerrige, styrke deres selvværd, og dermed bliver de bedre til at modtage læring i skolen.

Bage pandekager og lappe cykler

At hjælpe dit barns læring på vej handler ikke om, at du skal være stormester i paratviden, have svar på alt, hvad dit barn spørger om, eller agere lektiehjælp i timevis hver dag. Det handler om, at du skal involvere dit barn i dit liv, vise ham, hvordan man bager pandekager eller lapper en cykel, og at du skal involvere dig i hans liv, ved for eksempel at hjælpe ham med at undersøge, hvornår de sidste dinosaurer uddøde – hvis det er det, han er optaget af. At du læser højt for dit barn og viser din egen glæde ved bøger (hvis du altså har sådan en), er også en måde at styrke læringen på. Sandsynligvis er det alt sammen ting, du gør i forvejen, og som du gør godt, hvis du ligner en dansk gennemsnitsforælder. – men som du kan blive bedre til gennem hverdagsaktiviteter som spil, musik, lege og samtaler.Her er 7 råd til at hjælpe dit barn på en sjov måde til at blive endnu bedre i skolen.

1. Spil spil

Når du sætter dig og spiller et brætspil med dine børn, er der langt mere end bare underholdning at hente. Spil er nemlig en af de aktiviteter, der giver allermest læring. Et slag Ludo styrker for eksempel både dit barns sociale kompetencer, dets matematiske og logiske evner, giver det respect for regler og lærer det både at vinde og tabe (hvis I vel at mærke selv kan håndtere at blive slået hjem uden at vælte brættet)!

TIP: Hvis I selv laver et spil – for eksempel jeres egen hjemme-klippe-klistrede version af Matador (hvor jeres egen vej selvfølgelig er den dyreste), står det jer frit at lave tillægsregler, som for eksempel at straffen for at lande på ’Brugsen’ er en løbetur rundt om spisebordet eller huset. Det giver ekstra gevinst, idet dit barn også får styrket sin kreative sans og motorik.

2. Spil musik

Mange børn har lettere ved at lære tabeller eller bogstaver, hvis de får musik til arbejdet, fordi de hører til gruppen af børn, der er musisk intelligente. Musikken gør dem simpelthen åbne for at modtage læring. Og alle børn har udbytte af at få styrket deres musiske sans, og du kan selv gore rigtigt meget for det. Sørg for at skifte cd’en i bilens stereoanlæg tit, lad dit barn høre forskellig musik, lige fra ’Åh Abe’ til Mozart, og hvis I har musikinstrumenter i huset, så lad dem stå fremme til fri afbenyttelse! Gå også til koncerter, og lån musik på biblioteket. Ved at præsentere dit barn for forskellige musikalske genrer og instrumenter, giver du desuden barnet en kulturel ballast.

3. Tag i naturen

En gåtur i skoven eller parken kan give masser af læring. Udover at motion og frisk luft er med til at fremme dit barns generelle sundhed – og dermed evne til at modtage læring – er der masser af eksperimenter og undersøgelser, I kan foretage, mens I taler sammen om det, I oplever. Hvis man smider en lille sten i en vandpyt, synker den nu være? Alt, hvad barnet finder i naturen, er gratis remedier til eksperimenter, der stimulerer kreativiteten og nysgerrigheden, og klatreturen over bænken eller træstubben er med til at styrke barnets forståelse af sin egen krop.

4. Lav mad sammen

Hjælp til madlavningen og andre praktiske opgaver er ikke kun noget, du skal bede dit barn om for din egen skyld. Når I arbejder sammen i køkkenet – eller fylder olie på bilen – styrker det blandt meget andet dit barns sproglige og matematiske evner, for slet ikke at nævne de sociale kompetencer, der skal til, for at de mange kokke ikke fordærver maden! Prøv at finde opskrifter, dit barn selv skal tyde, lav halve eller dobbelte portioner, og tal sammen om, hvorfor det er godt at spise både grøntsager, pasta og kød, imens I hygger jer med at skrælle gulerødder.

5. Læg planer

At kunne planlægge og prioritere er en evne, dit barn ikke bare skal bruge i skolen, men også resten af livet – og så er det en del af enhver børnefamilies hverdag, så I kan lige så godt gøre det sammen. Planlæg for eksempel barnets fødselsdagsfest eller familiens sommerferie sammen. Læg et budget, og tal om, hvordan det bliver overholdt. Tal også om, hvad der skal til, for at festen bliver god for gæsterne. Foruden planlægningstræningen bliver også dit barns sociale kompetencer, demokratiske sans, sproglige og matematiske evner brugt i processen.

6. Leg ordlege

Børn elsker som bekendt at lege, og ordlege styrker dit barns sproglige færdigheder og stimulerer læselysten. Prøv for eksempel at skrive ’B’ på en gul klisterseddel, og lad barnet finde noget i stuen, der begynder med B. Til lidt større børn skriver du ’BOG’ og lader barnet sætte sedlen på en bog i reolen. Endnu ældre børn får længere ord, eller du skriver synonymer – for eksempel ’LÆSESTOF’ – i stedet for. Til sidst kan du sende børnene ud af stuen, bytte om på sedlerne og lade børnene komme ind og lege ’find fem fejl’.

TIP: Efterhånden som dit barn bliver ældre, kan du lade det lave sin egen ordbog. Lad barnet finde lange, svære ord i avisen eller andre steder, klip ordet ud, eller skriv det af, og gå sammen på opdagelse på internettet eller i leksikonet efter en forklaring på ordet.

7. Tal og lyt

Det lyder måske banalt, men man skal altså tale med børn! Og ikke kun for fællesskabets og hyggens skyld – også for læringens. Når du taler med dit barn, fremmer du barnets selvværd og stimulerer dets nysgerrighed, og det kan faktisk også gøre dit barn til en bedre læser.

Tal med dit barn om mere end hverdagens trivialiteter, som hvad vi skal have til aftensmad, eller hvordan det gik i skolen.

LÆS OGSÅ: Lyt til dit barns behov – og undgå konflikter

Men husk, hvis dit barn beder om en forklaring på noget, så giv kun dig selv ét minuts taletid! Lad være med at kvæle barnets nysgerrighed i lange forelæsninger. Lad barnet fundere over svaret og eventuelt stille flere spørgsmål. Husk også at spørge barnet om nogle af de ting, der optager ham. Hvorfor er dinosaurer spændende, og hvad var det bedste ved Kristoffers fødselsdag?