Skoleparathed
Uanset om dit barn er stille og forsigtigt eller fuld af pep går der lidt tid, inden hun er helt klar til at gå i skole. Foto: Nimastock

Sådan bliver junior skoleklar

Lige nu har du måske svært ved at forestille dig, at dit børnehavebarn kan nå at blive moden nok til at starte i skole til sommer. Men der kan nå at ske meget på et halvt år – især hvis du hjælper til! Se, hvordan junior bliver skoleklar.

Måske har du en femårig med krudt i numsen, som du har svært ved at forestille dig musestille i et klasselokale? Eller en forsigtig ung dame, som har brug for din hjælp til alt fra snørebånd til legeaftaler og som ikke just virker skoleklar?

Så er du måske også blandt en af de mange forældre, der i denne tid bekymrer dig for, om dit børnehavebarn overhovedet kan nå at blive klar til at starte i skole til sommer.

LÆS OGSÅ: Sådan får dit barn succes i skolen

Men det bliver langt de fleste! Det ved pædagog og skolebørnsansvarlig i den integrerede institution Holmehulen i det sydlige Aarhus, Joan Nielsen, alt om.

Undgå at sammenligne

Hvert år siden 2005 har hun nemlig sendt en flok nye skolebørn videre til områdets skoler.– De fleste børn bliver faktisk først skoleklar i løbet af deres sidste halve år i børnehaven. Og du må endelig ikke sammenligne frække Frederik med søde kusine Sally, for børn er forskellige, og de kommer frem til at blive skoleklar på mange forskellige måder, siger Joan Nielsen.LÆS OGSÅ: Velkommen til (den farlige) SFOHvert efterår inviterer hun de forældre, hvis børn skal starte i skole året efter, til en individuel status- og udviklingssamtale, hvor forældre og de pædagoger, der har mest at gøre med barnet i dagligdagen, når frem til, om barnet er skoleklar, eller hvordan han ved fælles hjælp kan blive det.

Skoletræning i børnehaven

Fra og med januar det år, hvor børnene starter i skole, samler Joan Nielsen desuden én gang ugentligt næste kuld skolebørn fra Holmehulen og arbejder med lege, spil og snakke på at gøre dem skoleklare.De fleste børnehaver tilbyder et tilsvarende forløb til de store børn, og du kan altid bede om børnehavens vurdering af dit barns udvikling hen mod skolestart.LÆS OGSÅ: Er store eller små klasser bedst?Ifølge Joan Nielsen er der især to ting, du selv kan være opmærksom på, og som er vigtige, at dit barn lærer eller i hvert fald øver sig på, før han kommer i skole.

Sådan hjælper du krudtuglen

Den ene er, at dit barn kan koncentrere sig – og her har mange forældre til store børnehavebørn deres tvivl om, hvorvidt deres krudtugle kan stå distancen.– Du kan hjælpe dit barn med at finde ud af, hvordan han bedst gearer ned, så han får trænet at koncentrere sig om én ting ad gangen i længere tid, inden han starter i skole, siger Joan Nielsen.Måske er det et puslespil, der skal til, for at han sætter sig stille ned, måske er der noget andet, du ved, du kan fange hans koncentration med – så øv jer sammen med det.

Vigtigt at være tryg 

Hvis du nu ikke har en krudtugle derhjemme, men nærmere en forsigtigper, kan dine bekymringer meget vel gå på noget helt andet.Mange forældre til forsigtige børn er bekymrede for, om deres barn vil ‘drukne’ i flokken på skolen. Men det er langt fra sikkert, beroliger Joan Nielsen.– Ofte står vi med en lille forsigtig pige, som samtidig er populær, fortæller hun.LÆS OGSÅ: Sådan styrker du dit barns personlighedDen anden ting, som er vigtig for, om dit barn er skoleparat, er, at hun føler sig tryg blandt andre børn!

Sådan hjælper du dit generte barn

Når pædagogerne har sådan en lille forsigtig én i børnehaven, ser de blandt andet på, hvordan hun klarer kontakten med de andre børn – om hun er tryg ved de andre børn og ikke hele tiden har brug for en voksen til at hjælpe og beskytte sig.At et barn er forsigtigt, skyldes personlighed, og det kan og skal der ikke rokkes ved, understreger Joan Nielsen.– Man kan sagtens være både genert og skolemoden, når bare man er tryg, siger Joan Nielsen.Hvis du nu har sådan en lille forsigtig én derhjemme, kan du hjælpe hende godt på vej ved i god tid i forvejen at vise hende skolen og fortælle, at der skal hun starte til sommer, prøve at gå vejen hen til skolen sammen og måske besøge den nuværende 0. klasse en dag.Et genert barn har brug for at vide noget om det, hun går ind til.

Alle børn vokser første skoledag

Det er også vigtigt, at du selv udstråler ro omkring hele skoleprojektet og viser dit barn, at det bliver fint, og at du ved, hun nok skal klare det.

Også selv om du stadig skulle have dine tvivl før skolestart.

– Der sker rigtig meget i tiden lige op til skolestart. Dit barn går måske i storebørnsgruppe, hvor hun lærer at indgå i et team. Alene al den snak, der foregår om skolen, og alle de forventninger, det skaber, modner hende også.

Og på selve dagen – den første skoledag – ja, så vokser hun altså også lige et par centimeter, forsikrer Joan Nielsen.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn til at elske skolen

LÆS OGSÅ: Sådan lærer dit barn at læse før skolealderen

LÆS OGSÅ: Sådan bliver lejrskolen en succes

LÆS OGSÅ: 9 ting jeg gerne ville have vidst, inden mit barn startede i skole

Se, hvad vi ellers skriver om: Skolestart og Skolebørn