Brystbetændelse ved amning
SPONSORERET indhold

Sådan forebygger du brystbetændelse

Det gør vanvittig ondt og forstyrrer amningen, som jo ellers skulle være en hyggestund mellem dig og baby. Men hvordan forebygger du brystbetændelse? Og hvad stiller du op, hvis uheldet er ude?

Af: Lotte Juul Martini Foto: iStock
04. okt. 2010 | Børn | Vores Børn

Uldne sokker på fødderne og indlæg i amme-bh’en, en baby med god sutteteknik, og en hurtig reaktion, hvis et område af brystet bliver hårdt og ømt. Det er nogle af metoderne til at forebygge ammende kvinders mareridt – brystbetændelse.

Men selv om du tager alle de forholdsregler, du overhovedet kender til, er dine i forvejen ømme bryster ekstra udsatte i de allerførste uger af deres nye job som madpakke for baby. Det hænger sammen med, at brysterne skal bruge lidt tid til at tilpasse mælkeproduktionen efter, hvor sulten den lille er. Samtidig skal du lære, hvornår baby har taget rigtigt fat på brystvorten, og dit barn skal måske øve sig lidt, før sutteteknikken er under kontrol.

– Brystbetændelse opstår, fordi nogle af mælkedepoterne i brystet ikke er blevet tømt. Det kan ramme alle ammende kvinder, og har altså ikke noget at gøre med, om du har store bryster, små bryster, indadvendte brystvorter osv., siger praktiserende læge Lise-Lotte Hergel.

Hun forklarer, at brystets mælkekanaler er formet som et cykelhjul med eger, der peger ind mod brystvorten. Hvis mælken ophober sig i et område af brystet, irriterer det vævet, og brystet bliver rødt, hårdt og endnu mere ømt, end det sandsynligvis er i forvejen.

LÆS OGSÅ: De 7 mest almindelige fejl ved amning

– Det gør virkelig ondt. Så ondt at kvinder græder af smerte, mens de ammer. Men nybagte mødre er simpelthen så seje, siger Lise-Lotte Hergel, der godt kan forstå, at du som mor kæmper meget med og bekymrer dig om amningen.

– Amning er et utrolig følsomt punkt for stort set alle nybagte mødre, fordi vi er udstyret med et urinstinkt, der siger, at en mors vigtigste opgaver er at sikre, at det lille barn får mad nok.

Af sted til lægen

Derfor gælder det om at være på forkant med situationen og spotte signalerne. Der er to forskellige typer brystbetændelse. Den første type er den mest udbredte. Her ophober mælken sig, i nogle af brystets mælkedepoter, men der er ikke en egentlig infektion i brystet. Du bliver træt, generelt utilpas og lider, mens du ammer, men du får ikke høj feber.

Hvornår er brystbetændelse en infektion? 

Den anden type brystbetændelse er en decideret infektion i det overfyldte mælkedepot. Bakterierne er sandsynligvis trængt gennem sår og rifter i brystvorten og har inficeret det ømme væv. Du kan få pludselig og meget høj feber og store smerter og være træt og generelt utilpas.– Det kan være rigtig svært at vurdere, hvilken type brystbetændelse, du er ramt af, og derfor er det altid en god idé at gå til lægen, siger Lise-Lotte Hergel.Der er nemlig også forskel på, hvordan de forskellige typer brystbetændelse kan behandles. Hvis der er bakterier med i spillet, bør du sandsynligvis behandles med penicillin. En ubehandlet brystbetændelse kan ende med en om muligt endnu mere smertefuld mælkebyld, og samtidig er dit velbefindende meget vigtigt for, at du og dit barn får en god start på jeres nye liv.LÆS OGSÅ: Når amning gør ondt– Penicillin kan give spædbarnet diaré, men det har ikke langsigtede bivirkninger hos dit barn. Og her er det altså vigtigt, at mor passer på sig selv og sit helbred. Derfor er penicillin en rigtig god hjælp, når der er tale om en egentlig infektion.

Gode husmorråd

Hvis du ikke har alarmerende høj feber og ingen rifter på brystvorterne, der kan være indgangsdør for bakterierne, så kan en række gode gammeldags husmorråd føre dig gennem brystbetændelsen. Når du mærker et ømt og hårdt område i brystet, skal du lægge dit barn til det bryst, så ofte du overhovedet kan, så mælkedepotet bliver tømt.

For at få mælken til at løbe bedre kan varme bade eller en varmedunk på brystet lige inden amning være smart. Det varme vand kan også hjælpe til at gøre dig rolig, inden du igen skal igennem dit amme-helvede. Mens du står i bruseren, kan du massere det varme bryst, fra udkanten og ind mod vorten, for at få løsnet op i det irriterede område. Hvis brystet er helt spændt, er det samtidig en god idé at malke lidt ud først, så baby har mulighed for at få ordentligt fat.

De veldokumenterede husmor-tips kan bruges, lige meget hvilken type brystbetændelse, der har ramt dig, og brystbetændelse behøver altså ikke at være en trussel mod ‘projekt amning’.

LÆS MERE: “Av, av, mine bryster!”

LÆS MERE: Modermælk: Sådan pumper, opbevarer og varmer du brystmælk