Forbehold for børn i sommervarmen
SPONSORERET indhold

Sådan klarer dit barn sommervarmen

En tår at drikke, lidt skygge og en bøllehat. Sommer og sol er skønt, og så længe du følger nogle enkle råd, kan du roligt lade dit barn lege i det varme vejr.

Af: Charlotte Ingvartsen Foto: Nimastock
28. jun. 2010 | Børn | Vores Børn

Solen skinner fra en skyfri himmel og temperaturen siger bare tæer i sandet eller picnic i parken. Solcremen er klar, men der er lige et par ekstra ting til din tjekliste, inden I smutter ud og nyder sommervarmen. Det er nemlig vigtigt, at dit barn får nok at drikke og ikke bliver for overophedet.

Som rettesnor er du selv et rigtig godt barometer for, hvordan varmen påvirker dit barn, fortæller sundhedsplejerske Bodil Marie Gjøl:

– Når du selv føler, at det er varmt, så er det det nok også for den lille. Tænk væske, skygge og tilpas påklædning, så klarer du de fleste af de problemer, varme giver, siger hun.

LÆS OGSÅ: Børn i solen

Læg ud med at klæde dit barn ordentligt på til varmen. Til en lille vuggestuemus er det bedst med tyndt bomuldstøj, eventuelt med lange ærmer, der beskytter mod solens stråler. Er du i tvivl om mængde og længde, så læg en finger i nakken på dit barn. Den skal være varm uden at være fugtig.

Sluk tørsten i vand

Dit lidt større barn vil nok gerne i korte ærmer, shorts eller kjole. Her skal du huske den høje solfaktor på alle bare dele, og så er solhat eller kasket et must, fra den lille kan sidde oprejst. Hovedet er højest på kroppen, og det er der, dit barn hurtigst bliver ophedet.– Lad dit barn selv vælge sin solhat. Så accepterer han den nemmere, foreslår Bodil Marie Gjøl.Dit barn har også brug for ekstra væske for ikke at dehydrere. Tilbyd rigeligt at drikke til måltiderne og derudover nogle gange i løbet ad dagen. Også dit store børnehavebarn skal mindes om at snuppe en slurk.– Dit barn er optaget af sin leg og tænker ikke over at drikke. Stil nogle kander vand frem med citronskiver eller frosne bær i, så er det lidt sjovt for ungerne, siger Bodil Marie Gjøl.LÆS OGSÅ:
Huskeliste til din babys første ferie Hun anbefaler, at du tidligt vænner dit barn til at slukke tørsten i vand. Udover at være skidt for små bisser, tager sukkerholdige drikke, som saft og juice, nemlig plads i maven for mad, og varmen kan i forvejen gøre, at dit barn ikke spiser så meget som normalt. Servér lette måltider som pastasalat, eller skær frugt og grønsager ud, det giver også noget væske.

Sjov og siesta i skyggen

Skal I til stranden eller på tur, så sørg for at have drikkedunk med. Både små og store børn bliver sløveog utilpasse, hvis de ikke får væske nok.– Så er det ind i skyggen og få noget at drikke, siger Bodil Marie Gjøl.I det hele taget kan du motivere dit barn til at opholde sig i skyggen med både leg og afslapning.– På stranden og i haven kan du fylde et lille soppebassin med vand og placere under parasollen. Bare husk, at du aldrig må vende ryggen til barnet, siger Bodil Marie Gjøl og minder om, at ingen af os bør opholde os i solen i de allervarmeste middagstimer mellem tolv og tre.Her kan I spise frokost og slappe af sammen med højtlæsning i skyggen. Sover baby til middag, så stil barnevognen i skyggen, og drop stofbleen foran. Ellers bliver vognen alt for varm. En anden vogn, dit barn risikerer at bliver overophedet i, er bilen.LÆS OGSÅ: Renlighed: Slip den lille numse løs i varmen– Derfor må du aldrig efterlade dit barn i bilen, uanset hvor hurtigt du lige skal ordne et eller andet, siger Bodil Marie Gjøl.Skulle uheldet være ude, og dit barn bliver overophedet eller dehydreret, er kvalme og svimmelhed typiske tegn. Hvis det ikke hjælper med afkøling og noget at drikke, skal du kontakte lægen. Men holder du hovedet koldt i varmen, kan I sagtens nyde en rigtig dejlig sommerdag uden problemer.

Baby i varmen

Din nul-etårige er særlig udsat i sol og varme, så hold jer mest i skyggen. Du behøver ikke gå slalom med barnevognen udenom solens stråler. En smule sol i barnevognen giver baby lidt naturlig D-vitamin. Men du må aldrig parkere barnevognen i solen, ligesom baby ikke må sidde eller ligge i direkte sol.Tilbyd ekstra væske nogle gange på en dag. Ammebarnet slukker sin tørst i den tynde brystmælk, og som udgangspunkt kan du nøjes med at lægge baby til lidt oftere.LÆS OGSÅ: 10 saftige sommerdesserterFlaskebarnets mælk er mere kompakt. Kombinér med kogt og nedkølet vand. Fra firemånedersalderen er vand fra den kolde hane I kop fint. Hold øje med, om bleerne er våde, eventuelt med afføring, hver fjerde time. Det er tegn på, at baby får nok at drikke.

Tyndt, blødt tøj

Klæd dit spædbarn i tyndt, langærmet bomuldstøj. De små størrelser under tre måneder har ikke nok fedt på kroppen til, at varme-kulde-regulere sig, og de bliver kolde på de bare områder.

Du behøver ikke at give din nyfødte hue på, hvis det er varmt, og I er i læ. Men tjek vindforholdene, når I er ude. Vinden gør det koldt om ørerne, og så kan en tynd hue være nødvendig. Er baby pakket for meget ind, kan den lille få varmeknopper. Så er det af med noget af tøjet og køle lidt ned.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp mod sommerens små fjender

LÆS OGSÅ: Få en fantastisk første ferie med baby

LÆS OGSÅ: Sådan bliver flyrejsen en succes