Guide til skoletaske
Foto: Getty Images Junior skal have ny skoletaske, men hvad skal man kigge efter? Bliv klogere her.

Skoleudstyr: Guide til skoletaske

Skoletaske til junior? Dét skal I se efter

En god, støttende skoletaske er uundværlig for juniors skolegang. Men hvad skal du kigge efter, og hvordan passer du bedst på dit barns ryg? Få ergoterapeutens råd her.

Skoletasken er elevens allervigtigste udstyr, og du kan være helt sikker på, at den bliver slæbt rundt af junior på vej til time, frikvarter, SFO og fritidsaktiviteter. Du vil selvfølgelig gerne give dit barn det allerbedste, men hvordan sikrer du dig, at du ikke går galt i byen?

Det kan være overvældende at skulle vælge mellem de mange tasker, der alle påstår at være den bedste for dit barn. For ja, der er kæmpestor forskel på, hvad du ender med at hive med hjem - ligegyldigt om dit barn går i 0., 2. eller 4. klasse.

Vi har talt med statsautoriseret ergoterapeut Karin Trolle, der guider dig gennem fordele og fælder, når du skal på jagt efter den perfekte skoletaske til junior.

LÆS OGSÅ: 10 gode børnebøger til skolestart

Må ikke være for stor

En skoletaske kommer i mange former og farver, men om den er god eller ej, handler først og fremmest om, hvordan den passer på lige netop dit barn.

– Der findes mange gode skoletasker, men hvis tasken er for stor til dit barn, er det ikke en god skoletaske. Det er meget vigtigt, at tasken heller ikke er for bred eller tung. De store tasker kan rumme enormt meget, og så har man en tendens til at fylde meget i dem, siger Karin Trolle og understreger, at dit barns taske maksimalt må veje 15 procent af hans vægt.

Vejer dit barn 20 kilo, må tasken altså ikke veje mere end tre kilo – med indhold. Derfor er det vigtigt ikke at vælge en for stor eller for dyb taske.

– En dyb taske kan rumme for mange ting. Med en mindre taske fylder man kun det i, som der er brug for. Det er også vigtigt at bære det tungeste tættest på kroppen, hvor de store muskler kommer på arbejde, men en dyb taske skubber vægten væk fra kroppen, siger ergoterapeuten.

Det skal du gå efter, når du vælger skoletaske

 • Lad altid dit barn prøve tasken, før du køber den – både med og uden overtøj.
 • Tasken skal sidde på ryggen - ikke på numsen.
 • Skoletasken bør ikke veje mere end 1 kilo uden indhold, og må maksimalt veje 15% af dit barns vægt, når den er fyldt.
 • Den må ikke være for rummelig eller bredere end barnets skuldre.
 • Gå efter en taske med brystrem, og også gerne en hofterem, da det fordeler vægten.
 • Der skal være synlige reflekser på alle sider.
 • Det er en god ide med separate rum, men rummet til bøger skal være tættest på barnets ryg.
 • Skuldrestropperne skal være justerbare, ergonomiske og polstrede.
 • En justerbar ryg kan også være en god idé.
 • Tasken skal være i et slidstærkt materiale, der tåler vind og vejr.

Kilde: Forbrugerlaboratoriet og Tænk.dk

Prøv skoletasken på

Med et stort udvalg kan det være fristende at købe skoletasken på nettet, hvor der ofte er gode tilbud, og hvor du kan handle i ro og mag. Men ifølge Karin Trolle er det vigtigt, at dit barn prøver tasken på, før du køber den.

- Det er vigtigt at se, hvordan tasken sidder på dit barn. Den skal lande på lænden og må ikke hænge ned over numsen. Tjek også skulderstropperne, som ikke må hænge ud over skuldrene, for så er tasken for bred, understreger hun og sammenligner taskekøb med sko. Den skal passe som fod i hose på dit barn, siger hun og tilføjer:

– Jeg vil også anbefale, at du vælger en taske med brystrem, da den fordeler vægten, så barnet bærer med de store korsetmuskler frem for skuldermusklerne. Hofterem er også en god ide, da det presser tasken tættere på ryg og ‘core’, så vægten fordeles bedre.

Pas godt på ryggen

Der er nemlig god grund til at gå op i, om tasken sidder ordentligt på dit barns ryg. Børn vokser hele tiden, og deres behov for en taske ændrer sig derfor også.

– Små uhensigtsmæssigheder som en for tung skoletaske kan forplante sig og give skævheder i ryggen, ikke mindst fordi børnehaveklassebarnet vokser meget. Det kan give smerter senere, især hvis dit barn er disponeret for dårlig ryg, siger ergoterapeuten og understreger, at skoletasken helst skal kunne indstilles og justeres flere steder.

– Hvis skulderremmen kan stå vinkelret på tasken og på barnets skulder, frem for at hænge og trække ned i ryggen, er det uden tvivl mest optimalt. Jo flere muligheder, der er for at indstille tasken, jo større chance er der også for at få den tilpasset til præcis dit barns ryg.

Som hovedregel bør du derfor styre langt udenom de bløde rygsække med ét stort rum, fastslår Karin Trolle. De indbyder til alt det forkerte og kan sjældent indstilles, så de har en god fordeling af vægten.

Så ofte bør du skifte skoletasken ud

Dit barn vokser, og det samme gør dets behov. En skoletaske er derfor ikke en engangsinvestering, og gennem en hel skoletid kan det være nødvendigt med flere nye opdateringer.

Karin Trolle vurderer, at du bør udskifte dit barns skoletaske cirka hver 2-3. år, da det er vigtigt for belastningsgraden, at tasken passer til kroppen.

Forskellige skoletasker til forskellige aldre

Om du har et førsteklassebarn eller et femteklassebarn er ikke helt ligegyldigt, når du vælger skoletaske. Ergonomisk set er der ifølge Karin Trolle ikke forskel, men der er stor forskel på udvalget, som kun bliver større og dermed har flere dårlige valgmuligheder. Samtidig er der stor forskel på, hvad der skal med i rygsækken, og hvad den derfor sal kunne, pointerer ergoterapeuten.

– Rent praktisk så vokser belastningsgraden i tasken meget hurtigere end barnets vægt. Man forventer f.eks., at barnet har en tung computer eller tablet i tasken, samtidig med at bøgerne også bliver tungere. Derfor bliver ergonomien i tasken vigtigere, desto tungere tasken bliver. I 0. klasse har de bare sjældent ret meget i tasken - og derfor kan man bedre gå på kompromis med ergonomien.

Vent derfor med at bygge på med mere plads og flere rum, til junior rykker op ad skolestigen og erhverver sig flere bøger, og gå i stedet efter en alderssvarende taske, som du kan skifte ud efter et par år, råder Karin Trolle. 

– Der findes mange rygsække som ikke egner sig som skoletaske, men alle skoletaske firmaer har tænkt over ergonomi i et eller andet omfang. Generelt vil jeg derfor anbefale, at du følger producentens aldersvejledning og køber tasker, der er fremstillet som skoletasker til aldersgruppen.

Gymnastiktasken: Sådan vælger du den rette taske til træningstøjet

Når du skal vælge en gymnastiktaske til dit barn, er der ifølge Karin Trolle to ting, som er værd at overveje:

 1. Hvor lidt plads kan du nøjes med?
 2. Hvordan skal barnet transportere den?

En del af skoletaskerne på markedet bliver leveret med små gymnastikposer, som sidder fast på skoletasken, og ifølge ergoterapeuten er det både ergonomisk og praktisk, så længe tasken ikke bliver for tung.

Har du mindre børn, som du hver dag afleverer i klasselokalet, kan du dog fint undlade at bruge for meget energi på gymnastikposen, lyder anbefalingen fra Karin Trolle. Her er det nemlig alligevel dig som forælder, der vil bære på den.

12 skoletasker, der gør skolegangen både sjov og praktisk

 

Skoletasker til 0.-2. klasse

Lego-ninjago-jay-of-lightning - ny.jpg

Crowd-pleaseren

LEGO-ninjago jay of lightning m/gympose

LEGO Ninjago-skoletasken er ikke bare uhyre populær. Den er også ergonomisk smart, vandafvisende og med justerbare skulderstropper og brystrem. En elastikstrop sørger for, at de tungeste sager holdes tæt på ryggen, og reflekserne sørger for, at junior kan ses i mørke. Tasken kommer i flere farver og designs.

Set til 799 kroner hos Bog & Idé

Haglöfs - ny.jpg

Den praktiske

Haglöfs Corker X/Small Rygsæk

Haglöfs børnerygsæk er både fin og praktisk og har en bokskonstruktion, så den ikke synker sammen. Tasken kommer med flere lommer, formskårne skulderremme og en justerbar brystrem med sikkerhedspænde. Den er desuden lavet af genbrugsstof og fås i flere, fine farver.

Set til 499 kroner hos Jollyroom.dk.

Beckmann Unicorn - NY NY.jpgDen farverige

Beckmann-skoletaske, Classic

Beckmanns skoletaske er en ægte børne-pleaser med et sjovt design, der kommer med et hav af motiver. Den er ergonomisk tilpasset til børn i 0.-2. klasse og er designet til at holde vægten tæt på ryggen. Rygsækken kommer med et regnslag og fås i flere farver og motiver.

Set til 799 kroner hos Neye.

 

Kikki - ny.jpg

Den nuttede

Kikki-rygsæk

Kikki-skoletasken er ikke bare sjov og sød, den er også kreeret, så den passer til dit barns ryg. Tasken kommer med brystbælte og polstret skuldersele, men vær opmærksom på, at den kun har ét enkelt rum. Den fås i flere farver.

Set til 349 kroner hos Zalando.dk

 

Skoletasker til 2.-4. klasse

 

outbag_deluxe_skoletaske_ninjago - ny.jpg

Den populære

LEGO Outbag Deluxe School Bag skoletaske

LEGO-skoletasken er et sandt hit hos de fleste skolebørn, og denne taske er også et ganske godt, ergonomisk valg. Den er fremstillet i smuds- og vandafvisende stof, der er fri for farlig kemi, og har justerbare skulderstropper, brystspænde og hofterem. Også ryggen er både blød og justerbar. Fås også i Lego Star Wars og Lego Friends.

Set til 410 kroner hos Eventyrsport.dk

 

Beckmann urban - ny.jpg

Den stilrene

Beckmann Urban Rygsæk 30L

Den simple og stilrene skoletaske fra Beckmann har en ergonomisk, vatteret ryg med aluminiumsstøtte og ventilation og indeholder flere forskellige rum. Den har justerbare skulderstropper, brystbælte og hoftebælte og gemmer på et regnslag i bunden. Den kommer i flere farver og designs.

Set til 799 kroner hos Jollyroom.dk (sponsoreret)

 

Jeva pige ny.jpg

Den cool

Jeva combo intermediate skoletaske med camouflage

Jeva-taskens foamback-ryg med puder sørger for, at tasken støtter dér, hvor dit barn har brug for det, og både bæreremmen og den justerbare brystrem sikrer en god komfort. Tasken kommer med flere rum og reflekser. Den fås i et væld af farver og designs.

Set til 799 kroner hos Jeva.dk

Ergobag - NY.jpg

Den praktiske

Ergobag-skoletaske Prime

Ergobag-skoletasken har scoret intet mindre end topkarakterer i Forbrugerrådet Tænks skoletaske-test og hitter både hos ergoterapeuter, børn og forældre. Tasken kan justeres i ryggen så den passer til lige netop dit barn og kommer med et bredt, aftageligt hoftebælte. Derudover er den fremstillet i tekstiler af genbrugsplast. Tasken fås i mange farver og motiver.

Set til 899,95 kroner hos Neye.dk

Skoletasker til 4.-6. klasse

Haglöfs green - ny.jpgDen eventyrlige

Haglöfs Tight Malung Medium Rygsæk

Haglöfs-tasken er både fin, praktisk og ergonomisk. Den har god plads til de større børns behov med både computerrum og lommer, og er lavet i miljøvenligt stof og læder. Tasken kommer med polstrede skulderremme og en justerbar brystrem og kan fås i flere farver.

Set til 699 kroner hos Jollyroom.dk

Satch - ny ny.jpg

Den moderne

Satch-skoletaske, Pack Scandi Edition

Satch-skoletasken kommer i et hav af farver og former, og denne Scandi-udgave er en helt særlig, limited edition. Tasken er ergonomisk, kan justeres i højden og har et bredt hoftebælte, der aflaster ryggen. Den er desuden lavet af genbrugsmaterialer i et reflekterende stof.

Set til 1.199 kroner hos Neye.dk

Herschel Blue ny ny.jpg

Den søde

Herschel-rygsæk, retreat youth

Herschel-skoletasken er ikke listens mest ergonomiske, men den er alligevel et fint valg. Rygsækken kommer med en ventileret forstærkning i ryggen, justerbare stropper og brystrem og en magnetisk lukning, der gør den nem at komme i. Der er desuden en indbygget computer-lomme og en forlomme med plads til småting. Tasken fås i flere farver.

Set til 599,95 kroner hos Lirumlarumleg.dk

 

Burton - ny.jpg

Den sporty

Burton Treble Yell Rygsæk, Kelp Heather

Burton-skoletasken er ikke bare smart, den er også ganske praktisk og kommer med mange rum. Tasken har plads til computer og tablet og har både ergonomiske skulderstropper og en justerbar brystrem. En god klassiker – særligt til børn med kærlighed til skatebords, da boardet nemt kan hægtes på fronten. Smart.  

Set til 379 kroner hos Jollyroom.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Skolestart, Skolebørn og Skole