Guide til skoletaske
SPONSORERET indhold

Skoletaske til junior? Dét skal I se efter

En god, støttende skoletaske er uundværlig for juniors skolegang. Men hvad skal du kigge efter, og hvordan passer du bedst på dit barns ryg? Få ergoterapeutens råd her.

Af: Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images
29. jun. 2022 | Børn | Vores Børn

Skoletasken er elevens allervigtigste udstyr, og du kan være helt sikker på, at den bliver slæbt rundt af junior på vej til time, frikvarter, SFO og fritidsaktiviteter. Du vil selvfølgelig gerne give dit barn det allerbedste, men hvordan sikrer du dig, at du ikke går galt i byen?

Det kan være overvældende at skulle vælge mellem de mange tasker, der alle påstår at være den bedste for dit barn. For ja, der er kæmpestor forskel på, hvad du ender med at hive med hjem - ligegyldigt om dit barn går i 0., 2. eller 4. klasse.

Vi har talt med statsautoriseret ergoterapeut Karin Trolle, der guider dig gennem fordele og fælder, når du skal på jagt efter den perfekte skoletaske til junior.

LÆS OGSÅ: 10 gode børnebøger til skolestart

Må ikke være for stor

En skoletaske kommer i mange former og farver, men om den er god eller ej, handler først og fremmest om, hvordan den passer på lige netop dit barn.

"Der findes mange gode skoletasker, men hvis tasken er for stor til dit barn, er det ikke en god skoletaske. Det er meget vigtigt, at tasken heller ikke er for bred eller tung. De store tasker kan rumme enormt meget, og så har man en tendens til at fylde meget i dem," siger Karin Trolle og understreger, at dit barns taske maksimalt må veje 15 procent af hans vægt.

Vejer dit barn 20 kilo, må tasken altså ikke veje mere end tre kilo – med indhold. Derfor er det vigtigt ikke at vælge en for stor eller for dyb taske.

"En dyb taske kan rumme for mange ting. Med en mindre taske fylder man kun det i, som der er brug for. Det er også vigtigt at bære det tungeste tættest på kroppen, hvor de store muskler kommer på arbejde, men en dyb taske skubber vægten væk fra kroppen," siger ergoterapeuten.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Prøv skoletasken på

Med et stort udvalg kan det være fristende at købe skoletasken på nettet, hvor der ofte er gode tilbud, og hvor du kan handle i ro og mag. Men ifølge Karin Trolle er det vigtigt, at dit barn prøver tasken på, før du køber den.

"Det er vigtigt at se, hvordan tasken sidder på dit barn. Den skal lande på lænden og må ikke hænge ned over numsen. Tjek også skulderstropperne, som ikke må hænge ud over skuldrene, for så er tasken for bred, understreger hun og sammenligner taskekøb med sko. Den skal passe som fod i hose på dit barn," siger hun og tilføjer:

"Jeg vil også anbefale, at du vælger en taske med brystrem, da den fordeler vægten, så barnet bærer med de store korsetmuskler frem for skuldermusklerne. Hofterem er også en god ide, da det presser tasken tættere på ryg og ‘core’, så vægten fordeles bedre."

Pas godt på ryggen

Der er nemlig god grund til at gå op i, om tasken sidder ordentligt på dit barns ryg. Børn vokser hele tiden, og deres behov for en taske ændrer sig derfor også.

"Små uhensigtsmæssigheder som en for tung skoletaske kan forplante sig og give skævheder i ryggen, ikke mindst fordi børnehaveklassebarnet vokser meget. Det kan give smerter senere, især hvis dit barn er disponeret for dårlig ryg," siger ergoterapeuten og understreger, at skoletasken helst skal kunne indstilles og justeres flere steder.

"Hvis skulderremmen kan stå vinkelret på tasken og på barnets skulder, frem for at hænge og trække ned i ryggen, er det uden tvivl mest optimalt. Jo flere muligheder, der er for at indstille tasken, jo større chance er der også for at få den tilpasset til præcis dit barns ryg."

Som hovedregel bør du derfor styre langt udenom de bløde rygsække med ét stort rum, fastslår Karin Trolle. De indbyder til alt det forkerte og kan sjældent indstilles, så de har en god fordeling af vægten.

Forskellige skoletasker til forskellige aldre

Om du har et førsteklassebarn eller et femteklassebarn er ikke helt ligegyldigt, når du vælger skoletaske. Ergonomisk set er der ifølge Karin Trolle ikke forskel, men der er stor forskel på udvalget, som kun bliver større og dermed har flere dårlige valgmuligheder. Samtidig er der stor forskel på, hvad der skal med i rygsækken, og hvad den derfor sal kunne, pointerer ergoterapeuten.

"Rent praktisk så vokser belastningsgraden i tasken meget hurtigere end barnets vægt. Man forventer f.eks., at barnet har en tung computer eller tablet i tasken, samtidig med at bøgerne også bliver tungere. Derfor bliver ergonomien i tasken vigtigere, desto tungere tasken bliver. I 0. klasse har de bare sjældent ret meget i tasken - og derfor kan man bedre gå på kompromis med ergonomien."

Vent derfor med at bygge på med mere plads og flere rum, til junior rykker op ad skolestigen og samler flere bøger, og gå i stedet efter en alderssvarende taske, som du kan skifte ud efter et par år, råder Karin Trolle. 

"Der findes mange rygsække som ikke egner sig som skoletaske, men alle skoletaske firmaer har tænkt over ergonomi i et eller andet omfang. Generelt vil jeg derfor anbefale, at du følger producentens aldersvejledning og køber tasker, der er fremstillet som skoletasker til aldersgruppen."

12 skoletasker, der gør skolegangen både sjov og praktisk

Skoletasker til 0.-2. klasse

Lego_skoletaske.jpg

Crowd-pleaseren: LEGO Ninjago skoletaske m/gympose

LEGO Ninjago-skoletasken er ikke bare uhyre populær. Den er også ergonomisk smart, vandafvisende og med justerbare skulderstropper og brystrem. En elastikstrop sørger for, at de tungeste sager holdes tæt på ryggen, og reflekserne sørger for, at junior kan ses i mørke. Tasken kommer i flere farver og designs.

Set til 799 kroner hos Bog & Idé

skoletaske.jpg

Den fine: Jeune Primer Skoletaske

Den fine rygsæk fra Jeune Primer er dekoreret med fine striber og sjove motiver - her et kirsebær. Ud over det sjove print, er rygsækken lavet med to store rum, der passer til ringbind og lomme til bærbar computer. Den har et justerbart bæresystem og jursterbare, polstrede polstrede rygstropper. 

Set til 1500 kroner hos Neye

Skoletaske_havfrue.jpg

Den farverige: Beckmann-skoletaske, Classic

Beckmanns skoletaske er en ægte børne-pleaser med et sjovt design, der kommer med et hav af motiver som denne med en stor, glitrende havfrue. Den er ergonomisk tilpasset til børn i 0.-2. klasse og er designet til at holde vægten tæt på ryggen. Rygsækken kommer med et regnslag og fås i flere farver og motiver.

Set til 849 kroner hos Bog & Idé

kikki_1.jpg

Den nuttede: Kikki-rygsæk

Kikki-skoletasken er ikke bare sjov og sød, den er også kreeret, så den passer til dit barns ryg. Tasken kommer med brystbælte og polstret skuldersele, men vær opmærksom på, at den kun har ét enkelt rum. Den fås i flere farver.

Set til 369 kroner hos Eventyrsport

Skoletasker til 2.-4. klasse

ninjago_2.jpg

Den populære: LEGO Petersen skoletaske

LEGO-skoletasken, med den let genkendelige forlomme forklædt som en Legoklods, er et sandt hit hos de fleste skolebørn. Denne taske er også et ganske godt, ergonomisk valg, og har et justerbart højdesystem, der sikrer optimal pasform. Tasken har mange forskellige rum og lommer til både tunge bøger, nips og sedler, madkasse og vandflakse. Fås i flere farver og motiver. 

Set til 749 kroner hos Neye

Beckmann urban - ny.jpg

Den stilrene: Beckmann Urban Rygsæk 30L

Den simple og stilrene skoletaske fra Beckmann har en ergonomisk, vatteret ryg med aluminiumsstøtte og ventilation og indeholder flere forskellige rum. Den har justerbare skulderstropper, brystbælte og hoftebælte og gemmer på et regnslag i bunden. Den kommer i flere farver og designs.

Set til 750 kroner hos Jollyroom

jeva.jpg

Den cool: Jeva U-TURN skoletaske 

Jeva-taskens ryg med puder sørger for, at tasken støtter dér, hvor dit barn har brug for det, og det justerbare system på remene sikrer en god komfort. Tasken kommer med flere rum og reflekser, og er lavet i et vandafvisende materiale. Til tasken hører også en gymnastikpose, der kan tages af og bruges som separat taske. Den fås i flere forskellige af farver og designs.

Set til 849 kroner hos Jeva

ergobag_galaxe.jpg

Den praktiske: Ergobag-skoletaske Prime

Ergobag-skoletasken har scoret intet mindre end topkarakterer i Forbrugerrådet Tænks skoletaske-test og hitter både hos ergoterapeuter, børn og forældre. Tasken kan justeres i ryggen så den passer til lige netop dit barn og kommer med et bredt, aftageligt hoftebælte. Derudover er den fremstillet i tekstiler af genbrugsplast. Tasken fås i mange farver og motiver.

Set til 1.000 kroner hos Neye

Skoletasker til 4.-6. klasse

 

Satch - ny ny.jpg

Den moderne: Satch-skoletaske, Pack Scandi Edition

Satch-skoletasken kommer i et hav af farver og former, og denne Scandi-udgave er en helt særlig, limited edition. Tasken er ergonomisk, kan justeres i højden og har et bredt hoftebælte, der aflaster ryggen. Den er desuden lavet af genbrugsmaterialer i et reflekterende stof.

Set til 1.149 kroner hos Neye

Herchel_rygsaek.jpg

Den søde: Herschel-rygsæk, Little America

Herschel-skoletasken forener moderne funktionalitet med "bjergbestigerstil". Selvom tasken ikke er listens mest ergonomiske, er den alligevel et fint valg. Rygsækken kommer med en ventileret forstærkning i ryggen, justerbare stropper og brystrem og en magnetisk lukning, der gør den nem at komme i. Der er desuden en indbygget computer-lomme og en forlomme med plads til småting. Tasken fås i flere, fine farver.

Set til 999,95 kroner hos Lirumlarumleg

Hummel.jpg

Den sporty: Hummel Funk rygsæk

Er man vild med det lidt mere sporty look, så er denne rygsæk fra Hummel et godt bud. Tasken er praktisk, har mange forskellige rum og foran en nøglering, der er en sej detalje. Tasken har både en justerbare remme ved både bryst og skylder, så den sidder stabilt på ryggen. 

Set til 350 kroner hos Jollyroom

sofie_scnoor.jpg

Den stilrene: Sofie Schnoor quilt skoletaske

Denne skoletaske fra Sofie Schnoor er simpel med fine detaljer. Tasken har et stort hovedrum og to mindre rum, så der er plads til både bøger og mindre sager. Skulderremene er justerbare, så de kan tilpasses højden. Tasken fås i flere farver. 

Set til 649 kr. hos Neye

Anbefalet til dig