Storesøskende får lov at bestemme babys navn
SPONSORERET indhold

Storesøskende får lov at bestemme babys navn

Det er en kendis-tendens og noget, vi allerede ser herhjemme: At storebror eller storesøster får lov at vælge familiens nye babys navn.

Af: Cecilie Møller Rasmussen, Voresbørn.dk, november 2014
05. nov. 2014 | Børn | Vores Børn

Der spirer nyt liv i maven, og snart vil alle spørge: Hvad skal babyen hedde? En trend er at lade storesøster eller storebror bestemme, hvad det lille barns navn skal være.

Hos kendisserne har man på det seneste oplevet, at de større søskende har valgt navnet til den nye baby i familien, og det var for eksempel Spice Girl’en Mel B.s datter, der foreslog navnet Madison.

Også herhjemme ser man, at de store søskende bliver inddraget i navnevalget.

LÆS OGSÅ: Babynavne: Disse navne hitter i USA

”Det er meget aktuelt. Der er lige en dreng i min søns børnehave, som har fået en lillebror, og hvor han er ind over. Børn er i et bredt omfang med til at bestemme i familien. Jeg oplever, at man som forældre har en idé om og rigtig gerne vil have, at det giver børnene et godt søskendebånd,” siger familievejleder og pædagog Stine Lemming.

Hun mener, at det kan give børnene en følelse af, at der er brug for dem i verden, give dem identitet og lære dem at have en holdning, men forældre skal ikke skal overlade hele beslutningen om et navn til børnene.

”Som udgangspunkt er det fint, at børn lærer at brainstorme, og man kaster bolde op, for det kunne jo være, at en ældre søskende have en idé til et navn, der klinger fint. Men det er vigtigt som forældre at sige, at ‘nu er vi på idébrættet’.  Man kan sagtens inddrage børnene, men de voksne skal tage styringen,” siger Stine Lemming.

Styrmand og Prinsesse

På diverse fora kan man læse, hvordan danske mødre også har overladt navnelegen til familiens – indtil videre – mindste.”Herhjemme er det Alberte der har valgt navnet til Elias,” skriver en bruger på altombørn.dk, mens en anden spørger til råds, om det er ok at lade storesøster vælge navnet.LÆS OGSÅ: Her er de mest sjældne babynavne i 2016”Måske hvis det var et navn, jeg kunne lide. Manden har valgt sin lillesøsters. Og kender en hvis datter hedder Flower til mellemnavn, fordi hendes storebrødre kaldte hende det, da de fandt ud af det var en pige,” svarer en mor.”Hvis det er et navn, I rigtig godt kan li’, kan jeg ikke se, hvorfor han ikke skulle hedde August,” skriver en anden.”Altså hvis Oskar skulle bestemme, hvad lillesøster eller lillebror skulle hedde, så blev det Prinsesse og Styrmand,” lyder det fra en tredje.

Et vigtigt valg

Ifølge Stine Lemming er det vigtigt at tænke på, hvad det betyder at overlade et så vigtigt valg som lillebror eller lillesøsters navn til et barn.

”Hvad nu hvis lillebror vokser op og hader det navn – hvordan skal de så tackle det? Har man gjort sig de overvejelser, at valget har konsekvenser i fremtiden? Jeg kunne ønske, at forældre stopper op og tænker over, om det er et bevidst valg, at den store søskende skal bestemme navnet, så man ikke bare overlader ansvaret, fordi man tror, det er moderne, det rigtige, eller fordi andre gør det. Det er ikke sundt at have for meget ansvar,” siger familievejlederen.

Hun mener, at man sagtens kan styrke båndet mellem søskende på andre måder, for eksempel ved at lade de større søskende være med til at vælge puslebord.

LÆS OGSÅ: 46 flotte unisex-navne til både piger og drenge

LÆS OGSÅ: 15 babynavne inspireret af Disney

LÆS OGSÅ: Top 100: De mest populære navne