Stort ØKO-tjek
Ordet økologi har det med at fritage os for alle bekymringer. Så længe mad, cremer og rengøringsmidler er økologiske, er alt i skønneste orden. Men ved du egentlig, hvad økologi dækker over, og hvor dine penge er givet bedst ud? Bliv klogere i vores guide til mad, tøj, legetøj og cremer, og mød en familie med en økologisk hverdag.
Økologi er grønt, sundt og godt for miljøet. Det er også godt for en hel masse andet, som det på stående fod kan være rigtigt svært at huske, når du står i tøjbutikken eller supermarkedet og skal vælge mellem økologiske og almindelige varer. Hvis ungerne derhjemme skal putte varen i munden eller have smurt den på kroppen, ender det tit med økovarianten, for så får du både god samvittighed og tryghed med i købet. Men hvad dækker egentlig det forjættede øko-begreb over?
Vælg altid øko-mad
Forfatterne til bogen Familie uden kemi, cand. scient.pol Lene Midtgaard og cand.techn.soc Tino Rabe Tønnesen, er forældre i hver deres børnefamilie, og som miljøvejledere har de i mange år beskæftiget sig med sundhed og miljø. I deres verden er det ikke nok, at der et sted på flasken med shampoo står ‘økologisk’. Ordet økologi er nemlig ingen garanti for, at produktet er 100 procent økologisk. Hvis du vil sikre dit barn en sund hverdag, er du nødt til at finde din indre Sherlock Holmes frem og lege detektiv.
Så længe det handler om mad og drikke, er det nogenlunde til at finde ud af, fordi madvarer med Ø-mærket kontrolleres af staten.
“På det her felt er det danske Ø-mærke og EU’s økologi-logo din garanti for kvalitet,” siger Lene Midtgaard og forklarer, at når dit barn spiser økologisk, så slipper det for rester af de sprøjtemidler, som den ikke-økologiske landmand bruger til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme.
“Økologiske grønsager indeholder generelt flere nærings- og smagsstoffer og mindre vand pr. kilo end ikke-økologiske, og så er Ø-mærkede fødevarer ikke sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler,” siger hun.
En amerikansk undersøgelse har desuden dokumenteret, at du ved at give dit barn økologisk mad er med til at nedbringe mængden af rester fra sprøjtegifte i dets krop.
Drop alt med perfume
Detektivarbejdet begynder for alvor, når det kommer til creme og shampoo til guldklumperne. Der findes nemlig rigtig mange plejeprodukter, der reklamerer med at være ‘økologiske’ eller ‘naturlige’ uden at være særlig gode for dit barn.
“Der er ingen officiel definition på, hvad økologisk kosmetik er. Ordet henviser til råvarernes oprindelse, blandt andet dyrkningsmetoden af de planter, der bliver anvendt,” fastslår Lene Midtgaard.
Det betyder altså, at selv om du spotter ordet ‘økologisk’ på en fugtighedscreme og trygt smører bavianerne derhjemme ind i den, så kan du ikke vide, hvor stor en del af ingredienserne der er økologiske. Ligesom mærkatet ‘økologisk’ i denne sammenhæng heller ikke udelukker, at cremen indeholder kemiske stoffer.
“I modsætning til økologiske fødevarer er der ikke retningslinjer for, hvornår en producent må kalde sin creme eller shampoo økologisk,” forklarer Lene Midtgaard.
Det er heller ikke alle de økologiske plejeprodukter, der er fri for parabener og allergifremkaldende parfumestoffer. Derfor anbefaler Lene Midtgaard, at du altid køber produkter helt uden parfume til børn.
“Det gælder, uanset om parfumen er syntetisk eller naturlig, og ligegyldigt hvor økologisk den er. For at være helt sikker på, at du får et produkt uden problematiske indholdsstoffer, bør du gå efter Svanemærket eller EUblomsten,” råder hun.
Spørg kritisk
Nu skal ungerne jo også have tøj på, puttes i seng og rode rundt på gulvet med legetøj. Men hvor passer økologien ind, når du skal købe en ny undertrøje eller et sæt sengetøj?
Også her er der tale om et område uden faste regler for, præcis hvor meget økologi der skal til på ingredienslisten, før en producent kan reklamere med økologisk tøj.
“Tekstiler kan indeholde rigtig mange kemikalier fra produktionsprocesserne. For eksempel går 25 procent af verdens pesticidforbrug til produktion af bomuld. Desuden stiller vi forbrugere krav om, at tøjet skal have flotte farver og være strygefrit, og det kan kun opfyldes ved hjælp af kemikalier,” forklarer Tino Rabe Tønnesen.
Men det kan være svært, for ikke at sige umuligt, at finde ud af, om blusen er proppet med kemikalier. Her må detektivgenet på banen: Hvis tøjet lugter den mindste smule kemisk eller parfumeret, så læg det tilbage på hylden. Parfume bliver nemlig brugt til at kamuflere lugten af kemi.
Desuden bør du vælge butikker, hvor ekspedienterne kan svare på dine spørgsmål.
“Du er nødt til at spørge til det tøj, du køber til dit barn. Ikke mindst hvis der er plastiktryk på blusen. Er det for eksempel lavet af pvc? Er farven i håndklædet fyldt med tungmetaller eller brandhæmmere? Er tøjet gjort strygefrit ved hjælp af formaldehyd?” spørger Tino Rabe Tønnesen.
Gå efter Øko-tex
Heldigvis kan du styre efter nogle bestemte certificerede mærker, når du shopper børnetøj. Et af de mest almindelige er verdens førende sundhedsmærke inden for tekstiler, ØkoTex-100-mærket. Det garanterer, at tøjet er testet fri for problematiske stoffer. Til gengæld garanterer det trods navnet ikke, at tøjet er økologisk. Der kan nemlig under farvningen af tøjet godt være brugt miljø- eller sundhedsbelastende stoffer, når blot de pågældende kemikalier ikke har indvirkning på dit barns sundhed under brug.
Hvis du vil have ægte økologisk tøj – det vil sige tøj fremstillet af økologiske råvarer samt miljørigtigt bearbejdet uden brug af diverse skadelige kemikalier – vil det være en god idé at gå efter mærkerne EKO/SKAL, IVN, OneCert eller AB. Der findes også andre mærker, og på Miljoeogsundhed.dk finder du listen samt en fortegnelse over forhandlere, der sælger certificeret økologisk børnetøj.
Økologi
Begrebet økologi blev introduceret i 1866 af den tyske biologiprofessor Ernst Haeckel. Allerede dengang handlede det om samspillet mellem levende væsener og miljøet. Det gør det stadig, men i dag bruger vi oftest ordet om varer og produktionsformer, der lever op til statens og EUs regler om økologiske fødevarer og produktion. I hovedtræk går økologi ud på, at mennesker og deres forbrug skal belaste miljøet så lidt som muligt; hverken mennesker eller naturen må generes af sundhedsskadelige stoffer som kemika lier og tilsætningsstoffer.
Kilder: Informationscenter for Miljø & Sundhed og Praktiskoekologi.dk
Bogen Familie uden kemi – guide til en sundere hverdag tager dig med på en underholdende, tankevækkende og grundigt guidet tur gennem den kemi, vi omgiver os med i hverdagen.
VIND BOGEN!
Deltag i konkurrencen på Voresbørn.dk eller Juniormag.dk
Familie uden kemi – guide til en sundere hverdag, Lene Midtgaard og Tino Rabe Tønnesen, Lindhardt og Ringhof, 216 s., 250 kr.
Økologi eller ej – hvad er forskellen?
Mad og drikke
Fødevareområdet er grundigt reguleret, og det betyder, at når du vælger mad- eller drikkevarer mærket med det røde Ø, så får du automatisk en række garantier: Der er ikke blevet brugt bekæmpelsesmidler i produktionen på nær nogle få undtagelser. Der er hverken brugt kunstgødning eller vækstfremmere, og mellem 80 og 90 procent af foderet til dyrene i produktionen er økologisk. Benmel og genmodificerede organismer er ikke tilladt i produktionen, og der er maksimum brugt 38 udvalgte tilsætningsstoffer i varen, hvilket svarer til 10 procent af det tilladte i konventionelle varer.
Kan det betale sig?
Ja. Dit barn får flere næringsstoffer og færre tilsætningsstoffer, og du er med til at sikre det et bæredygtigt miljø at vokse op i.
Børnetøj
Tøj er et område, hvor du kan gøre en forskel for dit barns sundhed. Tekstiler, ikke mindst ‘naturmaterialer’, kan nemlig indeholde mange kemikalier fra produktionsprocessen. For eksempel går 25 procent af verdens pesticidforbrug til produktion af bomuld, og der kræves op til 8.000 liter vand for at producere ét kilo. Hold øje med tøj med Øko-Tex 100-mærket, som findes på tøj, håndklæder, duge, sengetøj, puder, dyner og madrasser. Mærket er ikke økologisk, men garanterer blandt andet, at produktet ikke indeholder allergi- eller kræftfremkaldende farvestoffer, at indholdet af pesticidrester er minimeret, og at tøjet kun afgiver meget få tungmetaller. Tøj mærket med EKO/SKAL, IVN, OneCert eller AB er produceret af 100 procent økologiske råvarer og både fremstillet og bearbejdet uden brug af skadelige kemikalier.
Kan det betale sig? Ja. Dit barn undgår nærkontakt med en lang række potentielt skadelige stoffer, som især bliver udskilt, når tøjet er nyt.
Rengøring og husholdning
Økologiske rengøringsmidler kan akkurat som konventionelle indeholde allergifremkaldende parfumestoffer, så det giver umiddelbart kun mening at købe certificeret økologiske varer. Husk desuden, at du kan klare den daglige rengøring med få midler som universalrengøringsmiddel, opvaskemiddel, brun sæbe og eddike – og masser af knofedt samt udluftning.
Kan det betale sig? Nej, ikke altid. Det kommer an på det enkelte produkt.
Personlig pleje
Dette område er ikke statskontrolleret på samme måde som fødevarer. Det betyder færre skrappe krav til, hvornår en producent kan kalde sit produkt for økologisk. På cremer, shampooer og salver kan ordet økologi derfor henvise til dyrkningsmetoden af udvalgte planteekstrakter. Mange økologiske cremer indeholder på linje med almindelige cremer allergifremkaldende parfumestoffer, miljøskadelige stoffer og parabener. Undtagelserne er svanemærkede produkter samt visse – men langt fra alle – certificeret økologiske cremer og plejeprodukter. Hvis du vil sikre dig ren økologi og ingen parabener, bør du vælge produkter, der er certificeret af enten NaTrue eller Australian Certified Organic. Alternativt kan du vælge et svanemærket produkt som for eksempel Neutral eller Änglamark.
Kan det betale sig? Ikke altid. Det afhænger af det enkelte produkt, og du er nødt til at være kritisk og gå efter certificerede produkter.
Legetøj
Kemikaliemæssigt er legetøj en jungle. Se efter det tyske mærke Öko-test, som kun tildeles produkter, som får betegnelsen ‘meget godt’ eller ‘godt’. Flere firmaer herhjemme forhandler legetøj af mærket. Du kan også holde dig til certificeret økologisk eller svanemærket legetøj. Når du køber økologisk legetøj til dit barn, gør du to ting: Du er med til at sikre et bæredygtigt miljø, fordi der ikke er brugt skadelige kemikalier i fremstillingen – for eksempel indeholder legetøjet hverken ftalater, tungmetaller, opløsningsmidler eller pesticidrester – og du undgår, at dit barn har nærkontakt med allergifremkaldende stoffer og skadelige gasser eller kemikalier.
Kan det betale sig? Ja, hvis varen er certificeret økologisk, svanemærket eller økologisk af mærket Gepetto, Lyra, Stockmar eller Maya Organic.
Mums, en saftig pære fra træet, lige til at spise !
Hvilke plejemidler skal jeg vælge til mig selv og min familie?
Kig efter, om legetøjet er certificeret økologisk.
Mød den økologiske familie på næste side.
For familien i Valby står økologi øverst på prioritetslisten – hvad enten det gælder vaskepulver, legetøj eller mad.
Mød en grøn familie
TEKST KARITTE LIND BEJER FOTO STEEN WREM
Tre små børn og en stadig strøm af nye forskningsresultater sætter løbende den økologiske livsstil på prøve hos børnefamilien i Valby. få selv inspiration til, hvordan du og familien kan få sundere vaner i hverdagen.
Det er ikke al økologi, der er lige økologisk. Eller lige godt. Og selv når Anja Englev Olsen og Henning Jensen – efter at have prøvet og spurgt sig frem – har fundet frem til de økologiske produkter, de vil have stående derhjemme, bliver økologien alligevel med jævne mellemrum sat på prøve. Som forældre til Ian på fem, Asta på tre og lille Nikolai på et år bliver forældrene holdt vågne i forhold til de grønne og sunde valg.
Det kan være, når Ian under en indkøbstur i Irma forelsker sig i en pose farvestrålende slik. Mor og far forsøger bevidst at lokke ham hen til det økologiske slik i dæmpede farver og miljøvenlig indpakning – det er bare ikke altid det, sønnen vil have. Han vil også have slik i pangfarver, forklarer hans far, Henning Jensen.
“Vi prøver med lidt overtalelse, men han kan godt ende med at få det ikke-økologiske slik i sådan en situation,” fortæller han.
“Når han er til børnefødselsdag i en familie, hvor de ikke spiser økologisk, så spiser og drikker han også det, der bliver serveret Det er vigtigere, at han indgår på lige fod med de andre børn, end at han får økologisk mad. Til gengæld kan han så stolt komme hjem og fortælle os, at i dag har han smagt cola.”
Startede med mælk og gulerødder
Situationerne er bare to af de mange små i hverdagen, der er med til at holde Henning og Anja oppe på dupperne i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt økologi pr. definition er det bedste valg.
“I den slags situationer går det op for os, at vi har en lille dreng, som måske indimellem bruger rigtigt mange resurser på at få og smage nogle produkter, som mange andre børn har smagt masser af gange,” forklarer Anja Englev Olsen.
Da hun blev gravid med deres ældste søn, begyndte økologien at vinde indpas i hverdagen. Indtil da havde parret købt økologiske gulerødder, mælk og den slags – hovedsageligt der, hvor der kun var få kroners forskel i pris.
“Og kun hvis vi kunne købe det i Netto,” understreger hun.
Men forældrerollen satte gang i overvejelserne, og stille og roligt blev flere af varerne i parrets indkøbsvogn økologiske. I dag, seks år senere, lever de hverken fanatisk økologisk eller får sved på panden over, at Ian drikker cola til børnefødselsdag. Men når det er sagt, så er økologisk mad og drikke det, der står allerøverst på familiens prioritetsliste.
“Det er det, vi skal bruge til at bygge os selv op af, og det skal være i orden,” fastslår Henning Jensen.
“Vi følger løbende med i undersøgelser om økologi, både for at holde os opdaterede og for at udfordre os selv og vores argumenter for at leve, som vi gør. Men efterhånden synes vi faktisk, det er blevet svært at finde undersøgelser, der kommer med modargumenter. Tværtimod peger flere og flere på, at økologisk livsstil resulterer i flere næringsstoffer og færre kemikalier.”
Misdannede kønsorganer
Det gjorde især indtryk på forældrene, da de hørte, at kemikalier i en række hverdagsprodukter menes at være årsag til, at flere drenge bliver født med misdannede kønsorganer.
“Det er ikke endegyldigt bevist, at det hænger sådan sammen, men meget peger i den retning. Som forældre har det påvirket os voldsomt at finde ud af,” fortæller Anja Englev Olsen.
Ud over at familien spiser og drikker økologisk, har Henning og Anja derfor valgt at minimere kemikalierne i hverdagen. Børnene og de selv bliver konsekvent smurt ind i cremer uden parabener og med lidt eller ingen parfume. Rengørings- og husholdningsmidlerne er alle af mærkerne Ecover, Tusindfryd og Urtekram, og børnenes legetøj er uden ftalater.
Familiens vej frem i økologijunglen går via spørgsmål og atter spørgsmål.
“Vi rådfører os i alle tænkelige økologiske butikker, der fører mange økoprodukter. Derefter prøver vi så mærkerne af og vurderer, hvad vi synes er bedst.”
Til gengæld er familiens tøj ikke 100 procent økologisk, og det er der flere grunde til. For det første er udvalget lille og temmelig dyrt, for det andet skal børnene have lov at gå i ‘almindeligt’ børnetøj.
Nemt at købe ind
“På det område kan vi godt gå på kompromis. Vi bestræber os på at undgå virkelig billigt tøj med voldsomme plastiktryk. Hvis det er meget billigt, er det for os indlysende, at det er produceret under forhold, som vi ikke ønsker at støtte,” siger Henning Jensen.
“Vi tjekker også mærkerne i nakken for at få fat i det tøj, hvor der er brugt færrest kemikalier. Men vores tøj er ikke gennemøkologisk.”
På andre punkter sidder økologien bare på rygraden. Familiens shampooer og cremer er alle fra det samme mærke ligesom vaskepulveret. På den måde forenkler økologien faktisk dagligdagen.
“Vi har en gang for alle taget stilling til, hvilke mærker vi går efter. Derfor er det blevet nemmere at klare de daglige indkøbsture – der er ikke så meget at være i tvivl om,” forklarer Anja Englev Olsen.
På andre punkter er økologien stadig til debat. Som når en udsendelse på P1 handler om, at økologiske tomater fra væksthuse bidrager mere til CO2-udledningen end almindelige tomater.
“Vi vender dog ikke økologien ryggen, men køber så bare spanske økologiske tomater, som har en lavere CO2-udledning samlet set,” fortæller Henning Jensen.
Men økologien må aldrig overhale andre vigtige ting. Godt nok er det afgørende for familien at få sund mad, men det dur ikke, hvis det bliver på bekostning af noget andet vigtigt. Som når tomaterne slipper CO2 ud, Ian ikke kan komme til børnefødselsdag, eller Asta ikke kan få en smart trøje på. Økologiske varer er i sig selv ikke nok. Økologien og hverdagen skal hænge sammen.
Familiens bedste øko-tips
• Virker det uoverskueligt at købe alting økologisk, så vælg en eller flere varegrupper ud, og prioritér dem. Så slipper I for hele tiden at skulle tage stilling, når I er på indkøb.
• Gør det nemt, også økonomisk, ved at vedtage, at I fra nu køber alle de varer økologisk, som I kan få i Netto eller det sted, I handler til daglig.
• Prioritér børnemaden højt: brød, morgenmadsprodukter, grønsager, frugt, pålæg, yoghurt og andet, børnene spiser meget af.
• Hold øje med mængderabatter. Det kan godt betale sig at købe 20 pakker på én gang af et morgenmadsprodukt, vaskepulver eller andet med lang holdbarhed.
• Gør det til en vane at spørge, når I handler et sted, hvor de ved noget om økologi og kemi. Steder som Netto og Fakta kan det ikke betale sig, men i forretninger med en økologisk profil kan det. Så får I hele tiden mere viden, og det bliver nemmere at orientere sig.