”Og så sagde vi, at jeg var superman…”: Sådan styrker du dit barns fantasi
SPONSORERET indhold

”Og så sagde vi, at jeg var superman…”: Sådan styrker du dit barns fantasi

En aften spiser du middag med en superhelt. Senere kysser du en drage og dens usynlige ven godnat. Næste dag vækker du Elsa, der hopper lige ud i prinsessekjolen. Børn mellem tre og fem år lever sig voldsomt ind i fantasiens verden – og det er godt! Dit barn bliver nemlig klog af fantasi.

Af:: Karen Greve & Mette Siemann Simensen Foto: Getty Images
01. sep. 2020 | Børn | Vores Børn

Sådan en helt almindelig onsdag med frikadeller og støvregn kan sænke humørtemperaturen hos de fleste voksne. Måske skulle vi lade os inspirere af børnehavebørn, som til hver en tid kan festliggøre situationen og bruge deres fantasi!

De træder lige ud af onsdagen og ind i sørøvertiden, cowboylandet eller havfruehavet. De fortæller med overbevisning, at de har mødt en drage i Føtex og talt med Batman hjemme hos mormor.

Med gennemført entusiasme lever de sig ind i et parallelt univers med helte og skurke og faste replikker: "Så sagde vi lige, at du var krokodillen og kæmpede mod mig."

Styr på virkeligheden

Sørøververdenen og andre legeuniverser er gode steder at være. De mange fantasifulde lege, hvor virkeligheden bliver vendt på hovedet og alle identiteter udskiftet, er et led i dit barns udvikling, som ikke bare er sjov, men som også gør ham klog.

"Legen er barnets måde at lære om sig selv og verden omkring sig på. Barnet får viden og erfaring ved at prøve forskellige legeuniverser," siger Jørn Martin Steenhold, der forsker i børns lege og er forfatter til adskillige bøger om emnet, bl.a. 'Den kreative udfordring.

Fortællinger om den pludselige indsigt – om børns kreative leg, læring og dannelse'. Når dit barn har overskud til at opdigte en helt anden virkelighed, er det tegn på, at han forstår, hvad der er op og ned i den almindelige hverdag.

Mens helt små børn vender ting på hovedet, åbner og lukker dem og drejer dem rundt for at se, hvordan alt fungerer, er dit børnehavebarn kommet skridtet videre. Han kender verden og kan derfor opstille nye eksperimenter, give sig selv nye roller og aftale fantastiske universer med sine kammerater, synlige som usynlige.

"De ved udmærket, hvad der er virkelighed, og hvad der er leg, og de kan skifte på to sekunder. Sig til sådan en gruppe børnehavebørn, at nu skal vi være kattekillinger, så kaster de sig ned på alle fire og siger miav, lover Jørn Martin Steenhold. Fantasi er en del af barnets naturlige udvikling. Det er firkantet sagt snarere bekymrende, hvis ikke de er fantasifulde," fortæller psykolog Charlotte Diamant.

"Fantasien er et sted, hvor de kan øve sig på elementer af virkeligheden. Gennem for eksempel rollelege mimer de morens stemme og prøver forskellige sider af sig selv af. De øver sig i relationer og konventioner – kort sagt det at være i verden sammen med andre," siger psykologen.

Læs også: Personlighedstest: Hvilken type er dit barn?

Gode og onde roller

Når et barn leger, bruger det sin krop og alle sine sanser. Det afprøver følelser, og derfor er det fint at lade barnet eksperimentere med både at være god og ond. Dit barn rummer ligesom alle andre også aggressive følelser, og den onde heks eller den lede troldmand kan være gode roller, hvis man trænger til at få listet lidt arrigskab ud af kroppen.

Lige præcis i denne alder er dit barn nemlig meget optaget af, hvad der er rigtig og forkert. Han ved, at nogle følelser er lettere at håndtere end andre, og jo mere han får lejlighed til at øve sig i at tackle dem, jo bedre er det. Når børnene leger fantasilege sammen, øver de sig i at være sociale.

Undervejs i legen stopper de op og diskuterer, hvem der nu må være helten, hvor lang tid dragen er om at dø og så videre. I starten bliver de let uvenner, men med tiden bliver de dygtige til både at lytte og argumentere for deres egne idéer – også i andre sammenhænge.

"Børnene bliver også gode til at koncentrere sig, hvis de leger godt – især hvis de får lov at lege i fred uden for meget voksenindblanding," mener legeforskeren.

Leg døgnet rundt?

For nogle børn kan en leg strække sig over dage eller uger, hvor de opbygger indviklede baner af klodser og pinde med forhindringer i hele værelset – og så er der altså dødsstraf til en mor, som absolut skal rydde det hele op for at gøre rent!

I det hele taget er det ikke altid så let at blive enig med sit barn om, hvornår Spiderman er velkommen, og hvornår han skal smutte hjem, så Laurits kan komme tilbage. Det er måske tarveligt at gøre rent i et univers, som har taget tre dage at bygge, men på et tidspunkt skal det jo gøres. Det samme gælder, hvis dit barn spiller en rolle fra morgen til aften.

"Det er forældres pligt at sætte grænser for, hvor langt legen skal strækkes. Et børnehavebarn skal jo lære, at vi har pligter, som skal overstås. Så hvis dit barn vågner som hund og kun kan sige vov, så må du gerne fortælle, at lige nu leger vi ikke," siger Jørn Martin Steenhold.

Børnehavebarnet har ved siden af legen et projekt i gang, der handler om at teste de voksnes grænser og finde familiens rammer. Og når det virkelig er upraktisk, kan man altså ikke være hund. Men du kan altid prøve den humoristiske løsning med at svare miav, for så kommer hunden måske til at grine så meget, at det er svært at blive i rollen.

Fantasien skal fodres

Når det er sagt, så skal dit barns fantasi fodres for at udvikle sig.

"Det er en rigtig god idé at læse historier, men det er også godt at se gode film, som kan inspirere børnene. Man opfinder jo ikke lige en prinsesse, hvis man aldrig har hørt om sådan én," siger Jørn Martin Steenhold.

Det er ikke afgørende med et helt skab fyldt med prinsessetøj. Uden Disney-kostumer klarer dit barn sig med tæppet i sofaen, låget fra vaskekurven og alt godt fra køkkenet, når hun skal klædes ud til en rolle.

Men hvis du er på jagt efter gaver, så er det altid et hit med udklædningstøj og legeting, der kan være rekvisitter i deres foretrukne univers: Samuraisværd, hvis de leger Kung Fu Panda, og tryllestav, hvis de leger fe. Lyt også interesseret til dit barns fantasifulde påhit om dinosaurusser på legepladsen og usynlige venner under sengen.

Historierne kan være meget autentiske, men dit barn kender godt forskellen på virkelighed og historie, så du skal ikke blive bekymret. Glæd dig over din lille fortæller i stedet. Han bliver sikkert god til dansk stil.

"Giv bare dit barn lov til at have en fantasiven. Det er så trygt og rart at have en omkring sig, ikke?! Dit barn bruger netop sin fantasiven til at være sammen med og finde tryghed hos", siger Charlotte Diamant og fortsætter:

"En fantasiven opstår, fordi barnet har en god fantasi, fordi det har brug for en at tale med, eller måske fordi det skal bearbejde nogle ting, forklarer psykologen og understreger, at en fantasiven også kan være en bamse, der bliver levende for barnet og har følelser som ham selv."

Du støtter op om fantasilegen ved at give dit barn plads og lov til at rode og regere – også under trappen eller i soveværelset, hvor der måske er særlig godt at bygge hule – og til at blive mudret og beskidt i udelegen, hvor der også skal eksperimenteres og leges.

Læs også: Forstå dit barns personlighed: Følsom eller fuld fart frem?

Pas godt på actionhelten

I nogle tilfælde kan fantasilegen godt blive farlig – også selvom sværd og skjold er af blød plastik.

"Nogle børn leger actionlege og skal afprøve alle grænser. De springer ned fra træer eller over en bæk eller leger med ild for at se, hvad der sker," siger Jørn Martin Steenhold.

Man er vel en rigtig actionhelt! Eller nej, det er man jo ikke. Og en dag bliver bukserne våde i åen, eller fingeren brændt af tændstikken. Her må du prøve at holde mor-nerverne lidt i ro og ikke altid stoppe dit barns fantasifulde forsøg midt i helteuniverset (med mindre barnet er ved at drukne).

Forsøg at komme Superman i møde ved selv at deltage i nogle kontrollerede forsøg med elementerne. Tag regnbukser på, og afprøv, hvor bred åen er. Og understreg, at det her ikke er en leg, børn leger alene.

Fantasifule børn bliver kreative voksne

Hvis du indimellem synes, at de intense rollelege i fantastiske eventyruniverser fylder lidt rigeligt hos dit barn, skal du vide, at de går over. Netop fordi legen er et eksperiment, bliver dit barn færdig med den en dag. Ikke sådan forstået, at børnene holder op med at lege.

Men de kan godt blive færdige med lyserød og prinsesser – og gå videre med MGP – eller hoppe fra riddersalen til legobyggepladsen eller fodboldbanen. Når det sker, så glæd dig over alle de erfaringer, dit barn har høstet, og se frem til nye ting til ønskelisten, nye temaer for mor at læse op på og nye måder at gøre hverdagen farverig.

"Fantasifulde børn bliver senere kreative voksne. Den eufori, poesi og glæde, som bærer legen, den tager de med sig", siger Jørn Martin Steenhold. 

Anbefalet til dig