Parforhold
SPONSORERET indhold

Parforhold: “Vi var tæt på at gå fra hinanden”

Da Victoria og Morten fik Agnes, fik de også et chok: Frihed og hygge blev til skemaer og skænderier. De fik dog vendt bøtten i deres parforhold og lærte at dyrke ‘os to’ midt i ‘os tre’.

Af: Ulla Hinge Thomsen Foto: Sine Nielsen
03. sep. 2013 | Børn | Vores Børn
Hvad elskede I at lave sammen før?
Victoria: Vi var ikke meget udfarende og partyagtige, men vi gjorde, hvad vi havde lyst til, når vi havde lyst til det. Vi kunne smide os på sofaen en hel dag og se alle sæsoner af en tv-serie eller bare smutte i biografen. Vi var også gode til at rejse og var for eksempel i Indien med rygsæk og på mange storbyferier.Morten: Vi skulle ikke absolut vide, hvor den anden var hele tiden. Vi snakkede bare med hinanden om, hvorvidt vi skulle lave noget sammen, når vi kom hjem.
Hvordan ændrede jeres forhold sig, da I fik barn?

Morten: Der skulle pludselig mere planlægning til, og det krævede noget tilvænning. Jeg tror slet ikke, vi var forberedt.

Victoria: Det var hårdt og anstrengende, at alt nu skulle skemalægges, også fordi vi ikke var lige hurtige om at komme ind i kampen. Jeg var den første til at erkende, at det var nødvendigt, mens det tog noget længere tid for Morten.

LÆS OGSÅ: 10 hurtige råd til dit parforhold

Morten: Jeg er jo en fyr, som ikke planlægger så meget, og jeg fortsatte egentlig bare mit eget liv. Jeg var også studerende og ved at skrive speciale, da Agnes blev født, og jeg fokuserede meget på det, for jeg tænkte, at det var det vigtigste. Jeg ved ikke, om det var den rigtige prioritering, men det var sådan, jeg tænkte.

Hvad gjorde de nye udfordringer


ved jeres forhold?

Victoria: Vi fik forskellige verdener! Jeg gik jo rundt alene med Agnes, og det blev jeg utrolig frustreret over. Morten kunne ikke forstå, hvordan jeg havde det. Jeg kan huske, at jeg en dag sad og kiggede på feriefotos og bare begyndte at tude, fordi jeg tænkte ‘det der får vi aldrig igen’. Samtidig var jeg skuffet over Morten. Han har været meget sammen med sin nevø og niece før, og jeg troede, han ville gå bedre ind i forældrerollen end mig, som er enebarn. Det gjorde han slet ikke.

Morten: Jeg var der ikke ret meget. Jeg tænkte, at det var Victorias arbejde at gå hjemme, og det måtte da være meget hyggeligt. Samtidig kunne jeg godt mærke, at hun var vred på mig, men jeg forstod ikke, hvad jeg gjorde forkert. Jeg havde bare en fornemmelse af dårlig samvittighed hele tiden, og jeg var vildt bange for at miste hende.

Victoria: Jeg kunne ikke finde ud af at sige, præcis hvad jeg havde brug for. I stedet blev jeg bare sur, og vi begyndte at skændes. Det havde vi aldrig gjort før.

Hvad skændtes I om?
Victoria: Om praktiske ting – og om tid! Der kørte hele tiden et regnskab oppe i hovedet på mig om, hvem der gjorde hvad, og hvem der havde mest tid til sig selv.Morten: Nogle gange forsøgte jeg at skubbe Victoria ud at se sine veninder eller gå ned og træne, men så trak hun ofte martyrkortet og sagde ‘det kan jeg ikke, for nogen skal jo tømme opvaskemaskinen’. Det trak du virkelig tit, det martyrkort.LÆS OGSÅ: Sådan bliver I kærester igen!
Hvor slemt stod det til med forholdet, da det var værst?
Victoria: Da Agnes var omkring et halvt år, overvejede jeg seriøst, om det hele bare kunne være ligemeget. Når jeg alligevel følte mig alene, kunne jeg jo lige så godt være alene! Men så havde vi en alvorlig snak, for jeg kunne godt se, at det ikke var helt retfærdigt.Morten: Og da jeg kom på barsel kort tid efter, forstod jeg rigtig, hvordan Victoria havde haft det – alene det at gå ud og købe ind med Agnes første gang – pyha!
Hvordan kom I igennem jeres parforholdskrise?

Victoria: Det gik fremad fra vores store snak – og helt klart fra Morten kom på barsel. Da Agnes var omkring et år, kom vi på et Prep-kursus (forebyggende kursus for par, red.), hvor vi blandt andet lærte, at selv om det er fint at tage på dates, er det ikke nok. Så nu husker vi for eksempel at give kys og kram til daglig.

Morten: Så mærker vi, at vi stadig elsker hinanden. Men det vigtigste er, at vi får talt sammen. Det, at vi er blevet lidt mere intime, er toppen af kransekagen.

Har jeres sexliv lidt, efter I er


blevet forældre?

Victoria: Dengang vi havde det rigtig dårligt sammen, var det helt skidt – da kyssede og krammede vi ikke engang. Nu er det stadig virkelig svært at finde tid og overskud til det, fordi vi er så trætte, men når vi gør det, er det fint.

Morten: Vi har det i hvert fald en gang om ugen – oftest i weekenderne, for vi er tit for trætte i hverdagen.

Victoria: Jeg har jeg set et program, hvor nogle mennesker skulle have sex hver dag i en uge for at blive mere intime. Det tror jeg simpelthen ikke på – at presse sig selv.

LÆS OGSÅ: Fra sexbombe til rugekasse

Morten: Men seks dage ville da være fint!

Hvordan har jeres forhold det nu?
Victoria: Rigtig godt. Vi har lært at få redt trådene ud, efter at vi har skændtes, og at få mere kærlighed ind i hverdagen. For eksempel har vi altid godt kunnet lide at tale sammen, og det har vi fundet ud af, at vi kan gøre, mens vi går tur med barnevognen.Morten: Det var svært i starten, men efter det første år blev alting nemmere.
Savner I noget i jeres forhold?
Morten: Jeg savner tid til fritidsinteresser som fodbold og computerspilleaftener. Før var der tid til både os som par og hver vores interesser. Efter vi har fået Agens, går det meste af tiden med at være familie.Victoria: Vi savner stadig de lange morgener og aftener, hvor vi ser tv-serier og hyggesnakker. Vi har bedsteforældre, som tilbyder at passe og give os en aften i byen, men vi vil egentlig helst bare være sammen hjemme i ro og mag.LÆS OGSÅ: Så ofte skal du have sex for at være lykkelig
Hvordan skaber I plads til jer to i familielivet?
Victoria: Hvis vi for eksempel skal arbejde om aftenen, aftaler vi at arbejde en time og hygge bagefter. Så har vi det at glæde os til. Vi er også blevet gode til at fortsætte en samtale, efter vi er blevet afbrudt.Morten: Til efteråret skal vi til New York uden Agnes. Jeg glæder mig rigtig meget, men er også spændt på, hvordan Agnes klarer det – og om vi vil savne hende. Nu er vi jo blevet vant til, at hun er der.Victoria: Det er meget sundt, tror jeg. Vi har allerede oplevet, at vi ikke vidste, hvad vi skulle lave, fordi vi pludselig havde nogle timer for os selv. Vi endte med at gå i biografen, fordi vi ikke kunne komme på noget andet.
Har forældreskabet også styrket jeres forhold?
Victoria: Jeg synes, Morten er blevet lækrere, efter at vi har fået Agnes – jeg ved ikke rigtig hvorfor …Morten: Når Victoria virkelig hviler i sig selv, er hun en rigtig power mum, som har meget mere styr på alt det praktiske end mig. Det kan jeg godt blive imponeret over.LÆS OGSÅ: Lær din mand at sætte ord på sine følelser
Hvad ville I gerne have vidst, før I blev forældre?

Morten: Hvor meget vi selv ville træde i baggrunden. Og at det bliver bedre igen.

Victoria: At det virkelig ændrer livet at blive forældre! Det er en helt anden krise, end hvis ens kæreste kommer til at kysse en eller anden til en julefrokost. Men hvor er det fedt, at vi kan sidde og have haft det så skidt, men nu skal giftes til sommer!