Mor-rollen
SPONSORERET indhold

Tendens: Tusindvis vælger en karriere som husmor

Danmark er et af de lande i verden, hvor flest børn går i institution. Men 21.000 mødre valgte sidste år at gå imod strømmen og gå hjemme med deres barn. Hvad med dig, vil du også være moderne husmor?

Af: Anna Rossman Thejsen, Voresbørn.dk, juli 2014
17. jul. 2014 | Børn | Vores Børn

Sidste år valgte 21.000 danske kvinder at sætte arbejdslivet på standby for selv at passe deres barn i stedet for at sende det i institution efter endt barsel. Det viser Danmarks Statistiks arbejdsmarkedsanalyse. Tallet er temmelig opsigtsvækkende, fordi Danmarks Statistik i 1980erne holdt op med at tælle antallet af husmødre –  fordi der ganske enkelt var så få af dem på daværende tidspunkt.

Flere husmødre vil komme til

De mødre, der vælger institutionerne fra i dag, har ofte allerede prøvet at sende et barn af sted i vuggestue, men har haft det for svært ved tanken om, at andre skulle passe deres barn det fleste af barnets vågne timer. Det forklarer sociolog Jannie Kjær, der har skrevet speciale om hjemmegående mødre. Hun vurderer, at det er en tendens, der vil stige.

– Det er et valg, de træffer af kærlighed til børnene. De fleste af de hjemmegående, jeg har talt med, har prøvet et liv med institution. Men som mor føler de ikke, at de gør det rigtige, når de afleverer deres barn i vuggestuen. Flere af dem kan fysisk mærke, at det er forkert at være adskilt fra deres barn – det kommer til udtryk kropsligt for eksempel i form af uro i maven, siger Jannie Kjær til Kristeligt Dagblad

LÆS OGSÅ: Familieliv: Vi drømmer om at gå hjemme

Et stigende antal kvinder vælger at gå hjemme, mens deres børn er små, fordi det er blevet mere comme il faut at være væk fra arbejdsmarkedet nogle år for så at vende tilbage senere, vurderer sognepræst og tidligere medlem af den tidligere VK-regerings Familie- og Arbejdslivskommission, Kristine Stricker Hestbech.

– Der er i dag kommet et mere bredt syn på, at livet består af epoker, og at man sagtens kan komme tilbage på arbejdsmarkedet igen, hvis man vælger at trække sig for en periode for at passe børnene, mens de er små, siger hun til Kristeligt Dagblad. 

Ni ud af ti børn på over et år i Danmark går i dag i institution, men i dag kan du faktisk få betaling for at gå hjemme og passe dit eget barn. Ydelsen er meget forskellig fra kommune til kommune, men i København kan du for eksempel få op til 7.000 kroner om måneden i tilskud for at passe dit barn hjemme.

LÆS OGSÅ: Farvel til den perfekte mor

Læs mere på Kristeligt-dagblad.dk