Trodsalder
SPONSORERET indhold

Trodsalder: “Min 2-årige vil bestemme alt!”

To uger før sin toårs fødselsdag forvandlede stille og rolige Alva sig til en lille hidsigprop, der vil bestemme over mor og far.

Af: Sofie Winther Askgaard, Vores Børn, maj 2014.
04. jun. 2014 | Børn | Vores Børn

Hvordan plejer Alva at opføre sig?

Alva har altid været nem. Sovet igennem siden fødslen, stille og meget forsigtig af sig. Hun er ikke den, der råber højest, og hun går ingen steder uden mor i hånden. Der har aldrig været store konflikter med hende.

Hvornår begyndte hun at forandre sig?

Kort før hendes toårs fødselsdag er der en morgen som så mange andre, hvor vi skal ud af døren, og hun græder, fordi jeg skal tage en anden jakke på. Jeg skifter, men hun bliver sur og stamper i gulvet og skriger ‘tag’ den anden på igen!’ Jeg skifter igen, men så er det også galt, og så går det op for mig, at min toårige dikterer, hvad jeg skal gøre! Og jeg gør det!

Hvornår opstår konflikterne typisk?

Når vi har travlt om morgenen, eller når hun leger rigtig godt hos andre, og vi skal hjem. Hun nægter at få tøj på, skriger og kaster sig ned på gulvet. Jeg har tvunget hende i flyverdragten og er cyklet hjem med et skrigende barn bag på cyklen. Jeg prøver at aflede hendes opmærksomhed, og det hjælper ofte, og vi bliver gode venner igen.

Hvad har været den værste konflikt?

En morgen, hvor alt var galt. Hun bad om havregrød, men blev gal, da hun fik det. Hun ville have en grøn kop, men skreg, fordi den ikke var blå eller gul. Jeg tog mig selv i at stå og diskutere med en toårig, og jeg kunne ikke vinde! Hun skreg og kastede sig ned på gulvet. Jeg måtte tvinge hende i flyverdragten uden på nattøjet og skubbe et skrigende barn af sted i klapvogn mod vuggestuen. Jeg svedte trods minusgrader!

Reagerer Alva ens over for jer?

Hun reagerer mest over for mig. Nok fordi jeg har mindre tålmodighed end far om morgenen, fordi jeg skal være på arbejde på et bestemt tidspunkt, og det skal han sjældent. Han kan derfor give sig god tid, mens jeg nogle gange kommer til at give efter for hende, er nødt til at tvinge hende i tøjet eller prøve med blidere metoder som ‘måske skal I på tur i dag-sniksnak’.

Hvad vil du gerne have hjælp til?

Jeg vil gerne have gode råd til, hvordan jeg skal håndtere Alvas kommandoer. Og skal man altid tage kampen? Jeg kunne også virkelig godt tænke mig nogle tips til, hvordan vi kommer hjem fra en hyggelig legeaftale uden skrig, skrål og tvang.LÆS OGSÅ: Trodsalder – 9 typiske konflikter

Børnepsykologens råd til familien

1: Vælg jeres kampe
Der er ingen grund til at tage alle kampe. Men når I kan mærke, at Alva går over jeres grænser – som når hun dikterer mor at skifte jakke – så skal I sige stop. Det er bedre, at Alva skriger, fordi hun ikke må få sin vilje, end at mor giver efter. Det viser hende, at mor har styr på det, så hun kan føle sig tryg.

2: Vær kærlige, men bestemte
I må ikke give efter for irrationelle krav som at skifte jakke eller at ville have en blå/grøn/gul kop. Her skal I være bestemte – og kærlige. I må ikke blive vrede, skælde ud eller diskutere med hende, men stille og roligt sige, at ‘sådan er det, det er mor og far, der bestemmer’. Og måske skriger hun, kaster sig på gulvet og må bæres ud ad døren eller fra bordet, men I skal være rolige og gentage ‘sådan er det’.

3: Forbered hende
Det lyder, som om Alva reagerer på at blive ‘overrasket’. Så vil det være godt for hende, hvis I forbereder hende på, hvad der skal ske. Om aftenen kan I lægge tøj frem til dagen efter og tale om, at hun skal i vuggestue. Om morgenen kan I fortælle hende, at ‘om fem minutter skal vi have tøj på’. Samme strategi kan I bruge, når I for eksempel skal hjem fra en legeaftale.

Tilbage til: Terrible twos: Overlevelsesguide til trodsalder