Søvn
SPONSORERET indhold

“Vi er ved at blive skøre af ikke at sove!”

Theodor på otte måneder vil kun sove maksimalt to timer ad gangen om natten – og ofte mindre.

Af:: Ida Fabricius Brun, Vores Børn, december 2014
11. dec. 2014 | Børn | Vores Børn

35-årige Anne-Mette Christensen og 34-årige Dennis Pedersen har udover to store børn sønnen Theodor på otte måneder, og hver aften er det en kamp med at få ham til at sove. Familien har prøvet alt muligt og undersøgt sønnen for at få hjælp til blot en smule sammenhængende søvn.

– Theodor vågner skrigende, allerede et kvarter efter at han er faldet i søvn. Han får en sut og sover som regel videre, men bliver ved med at vågne grædende natten igennem.

– Nogle nætter er det med et par timers mellemrum, andre er det nærmest hver halve time. Han vågner også ved småbitte lyde. Han græder og er hverken vågen eller sovende. Sutten virker nogle gange, men for det meste vil han have bryst og falder ikke til ro, før han får det, fortæller familien.

–  Dennis kan godt få ham til at falde ned, men uden at han falder i søvn. Hvis Anne-Mette prøver at trøste ham uden bryst, skriger han uhæmmet, til han får det. Det kan vare flere timer. Vi har prøvet at trappe natamningen ned flere gange, men det ender altid med, at han får bryst, fordi det er det eneste, der virker.

Hvornår begyndte problemet?

– Theodor har altid sovet rigtig godt, og fra han var tre til seks måneder, sov han uafbrudt fra klokken 18 til klokken 6. Men for to  måneder siden begyndte de hårde nætter. Vi er ved at blive skøre og føler ikke, at vi får sovet overhovedet, og det går ud over vores energi og overskud til alt andet – også de store børn. Det ville ikke gøre noget, hvis han vågnede en gang imellem, men vi ville ønske, at det var færre gange, og at han var nemmere at trøste.

Hvad har I forsøgt for at ændre mønstret?

– Vi har fået undersøgt både hans ører og hals – men der er ingenting i vejen. Vi har prøvet at have ham i vores seng, men han vågner lige så ofte og er lige så svær at få til at falde til ro. Vi har prøvet at give ham vand og kamillete, vi har skiftet hans madras ud, vi har haft vinduet åbent og lukket. Intet af det har gjort en forskel.

Børnepsykolog Margrethe Brun Hanssen råder:

– Det er ikke unormalt, at børn i otte-ni-månedersalderen sover dårligt. Det er en periode, hvor de for alvor bliver bange for adskillelse, og hvor de samtidig drømmer meget. Den fase er Theodor midt i. Samtidig er han blevet vant til at få bryst mange gange om natten, og så tror jeg, at hans manglende dagssøvn også godt kan spille ind på hans nattesøvn, siger hun.

Sådan kan I ændre mønstret

– Der er flere steder, der skal sættes ind. Det første er at droppe nat-amningen, for det er en belastning for både Theodor og Anne-Mette. For at være sikker på, at han har fået det, han skal have, godnatgrød og noget vand, inden han bliver godnat-ammet. Derefter pakker Anne-Mette brystet ind, bøvser ham af og siger, at nu er det godnattid. Put ham, som I plejer.

– Det kan være svært for sådan en lille fyr at forstå, at han ikke kan få bryst, hvis mor ligger lige ved siden af og dufter dejligt af mælk, så jeg foreslår, at Dennis sover i soveværelset med ham, mens Anne-Mette ligger i stuen i en uge eller to, siger Margrethe Brun Hansen.

– Når Theodor vågner, skal Dennis trøste ham. Måske skal han have en tår vand, måske skal han op i armene eller over i sengen til Dennis. Husk på, at han får masser af omsorg og kærlighed, når han er hos Dennis, også selv om han græder.

–  Det næste, I skal arbejde på, er Theodors middagslur. En del af natteroderiet kan bunde i, at han ikke sover nok om dagen og derfor bliver overtræt. Jeg foreslår, at I holder fast i morgenluren mellem 9 og 10, men at Anne-Mette insisterer på, at han skal have en lur igen klokken 13 eller 14.

– Brug barnevognen, hvor han sover den første lur, gå en tur, og prøv at berolige ham; giv ham sutten, fortæl ham, at det er okay, nyn lidt for ham, nus ham på kinden, og sig, at han skal sove nu. Det er vigtigt, at du udstråler, at det er dig, der ved bedst, og at nu skal han sove.

LÆS OGSÅ: Hvor lidt søvn er nok?

LÆS OGSÅ: Bedre søvn – nu!

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan får du junior til at sove længe