Weekendmor for Sophia
SPONSORERET indhold

Weekendmor for Sophia

Efter en skilsmisse er det normalt mor, der får børnene. Men ikke Camilla Hedenhoff. Hun har kun sin datter Sophia hver anden weekend.

Af: Mette Louise Fasdal, Vores Børn Junior, oktober 2010
25. okt. 2010 | Børn | Vores Børn

Camilla Hedenhoff bliver ofte mødt med fordomme. Det gør hun, fordi hun har truffet et valg, som ligger mange kvinder fjernt. Da kærligheden mellem hende og hendes kæreste gennem syv år ebbede ud, valgte hun nemlig at blive weekendmor for parrets dengang 2-årige datter, Sophia.

Valget blev taget efter lang og grundig overvejelse, fortæller hun. Parret boede i Assens på Fyn, og han havde råd til at blive siddende i deres hus, som lå et stenkast fra hans arbejde og fra Sophias børnehave. Han havde arbejdstider, der gjorde, at han kunne hente og bringe hende, og han havde også mulighed for hjemmearbejdsplads.

Camilla Hedenhoff skulle flytte i en lejlighed i storbyen og var dengang butikschef i en forretning. Det betød, at hun havde skiftende arbejdstider og dermed ville være afhængig af en barnepige.

“Jeg syntes ikke, at det var de optimale betingelser for Sophia. Hendes far ville kunne have meget mere tid sammen med hende end jeg. Derfor syntes jeg, at det var den bedste løsning for hende, at hun blev hos sin far, hvor hun også kunne have de samme daglige rutiner, som hun var vant til,” siger Camilla Hedenhoff .

Tilbage til temaet om en mors valg>>

Efter at have boet i udlandet i nogle år, hvor Sophia ifølge Camilla Hedenhoff var blevet slæbt med rundt til alt, havde hun nu endelig her i Danmark fået en tryg base. Derfor syntes Camilla Hedenhoff, at det ville være umenneskeligt, hvis hun igen fjernede datteren fra alt det trygge og tog hende med til et sted, hvor hun igen skulle forholde sig til nye omgivelser, nye mennesker og nye dufte.

“Der er tab nok i forvejen, når man går fra hinanden, og der ikke er mere kærlighed mellem to voksne. Her ville hun kun miste mig, og det var slemt nok. Men hun ville jo stadig få og opleve kærlighed, og hun ville med tiden se to glade forældre, fordi vi ikke levede sammen i et kærlighedsløst forhold kun for hendes skyld.”

Sophias far havde forventet kamp til stregen, da parret skulle diskutere, hvem der skulle have datteren boende. Så da Camilla Hedenhoff forklarede, at hun syntes, at den bedste løsning for Sophia ville være, at hun blev hos sin far, kiggede han måbende på hende.

Far er ikke sur mere
Camilla Hedenhoff flyttede sine ting ud af huset – væk fra den datter, hun naturligvis elskede – og elsker – himmelhøjt.

“Det var superhårdt. Jeg tudede og tudede. Normalt ville det være naturligt at tude, fordi et parforhold var slut, men jeg opdagede, at det slet ikke var årsagen til mine tårer. Jeg tudede alene, fordi jeg savnede hende vildt. Det var skrækkeligt,” husker hun. Den første tid talte Camilla Hedenhoff i telefon med Sophia hver aften. Datteren havde ikke et særligt stort ordforråd dengang, og derfor måtte hendes far altid sidde og tolke bagved.

Sophia savnede sin mor meget, og da hun en dag sagde til hende: “Du må gerne komme hjem nu, for far er ikke sur mere,” hev og sled det i mor-hjertet. Men Camilla Hedenhoff kom ikke ‘hjem’. Hun begyndte i stedet på sin tilværelse som weekendmor, som betyder, at hun har Sophia hver anden weekend.

Læs hvordan Camilla prøver at fokusere på det positive >>

Klassisk fejl at ville kompensere
I begyndelsen gjorde Camilla Hedenhoff alt for, at der skulle ske en masse for Sophia, når hun var på besøg, planlagde hele weekenden, når Sophia skulle komme, og datteren havde årskort til en masse. En dag, hvor Sophias far afleverede datteren til Camilla Hedenhoff, spurgte han, om de også skulle på mange ture i denne weekend.

“Han sagde til mig, at jeg jo ikke behøvede at lave en masse med Sophia, for hun ville bare gerne være sammen med mig.” Beskeden var en mavepuster, men samtidigt også en øjenåbner for Camilla Hedenhoff, der havde været så bange for, at Sophia skulle kede sig sammen med hende.

“Derfor kæmpede jeg for at finde på en masse, og virkeligheden var jo, at Sophia hellere ville have en krammer end en bamse. Jeg ville så gerne gøre det godt for hende, og så gjorde jeg det egentlig bare værre.” Camilla Hedenhoff tror, at det er en klassisk fejl for weekendforældre, at de gerne vil kompensere.

Tilbage til temaet om en mors valg>>

Fokus på de positive ting
Selv har hun lært af sine ‘begynder’-fejl, så når Sophia, som i dag er 10 år, er på besøg hos sin mor, er der sjældent proppet ret meget i kalenderen. Hun fortæller, at hun og datteren sagtens bare kan gå og fjerne ukrudt og plante blomster i haven. Det vigtigste er, at hun og datteren er sammen. “Det har jeg heldigvis lært,” smiler hun.

Camilla Hedenhoff erkender, at hendes valg om at blive weekendmor for Sophia har den konsekvens, at hun mister dyrebar tid med datteren. Hun fortæller, at hun har regnet på, at i de otte år, hvor Sophias far og hun ikke har boet sammen, har hun kun haft datteren i sammenlagt to år.

“Det er da hårdt at tænke på, men det er den konsekvens, mit valg har. Jeg er dog ikke i tvivl om, at jeg i sin tid har truffet det rigtige valg – både for Sophia og mig selv.”

Hun mener også, at konsekvensen af hendes beslutning er uundgåelig, men hun har lært at holde fokus på de positive konsekvenser, det har for hendes arbejdsliv. Alt det, der ikke er velset, men ikke desto mindre et faktum. Hun har blandt andet haft andre jobmuligheder, fordi hun ikke har datteren hver dag. Hun kan arbejde 14 timer om dagen uden at have dårlig samvittighed over det, og hun kan være ‘super-mum’, når hun er sammen med Sophia.

Er det ikke hårdt?
Camilla Hedenhoff s valg betyder dog også, at hun jævnligt møder en masse fordomme, som gør, at hun har følt sig som en dårlig mor.

“Hvis jeg havde tjent en 10’er for, hver gang folk har stillet mig spørgsmålet, ‘er det ikke hårdt?’ havde jeg nok kunnet købe mig en ø i dag,” griner Camilla Hedenhoff. Hun ved dog godt, at hun har brudt med ‘plejer’, og at mange dømmer hende derefter.

“Det er drønhårdt. Faktum er bare, at far altså kan være en ligeså god forælder som mor, men det glemmer folk, selv om vi nu skriver år 2010. Svaret ligger jo i de ressourcer, jeg havde til rådighed i den givne situation – såvel menneskeligt som økonomisk. Alt i alt har det handlet om at tænke på min datter. Intet andet.”

I dag er Sophias far gift med en ny kvinde, og Camilla Hedenhoff har en ny kæreste. Derfor oplever Sophia kærligheden mellem to voksne hos begge sine forældre, og det synes begge forældre er en vigtig gave at give deres datter.