Indretning

Foto: Tia Borgsmidt

Funkishus med hygge

Funkishuset fra 1937 er indrettet med klassiske designmøbler, men man må gerne sætte et glas rødvin på marmorbordet og spise chokolade i sofaen – for det vigtigste er, at her er rart at være, mener ejeren.

Funkis-bølgen ramte Danmark i 1930’erne, var det et kæmpe brud med datidens byggestil. Og det var heller ikke alle, der satte pris på det arkitektegnede funkishus fra 1937.

– Faktisk blev husets placering på grunden og facaderne tegnet af arkitekter, mens alt det resterende blev bygget i henhold til datidens ‘bungalow-stil’ for at tilpasse sig købernes ønsker, fortæller husets ejer. Hun faldt for husets udvendige arkitektur, men også for dets funktionalitet og gennemtænkte planløsning.

– Alle rum er udnyttet fuldt ud, og her er ingen små krinkelkroge. Og så er det smart, at toilet og bad er bygget i hvert sit rum. Men det bedste ved huset er lysindfaldet, for selv på en mørk vinterdag er her masser af lys. Det er tydeligt, at arkitekten først og fremmest har tænkt på omgivelserne. Hvor lyset kommer fra og den bedste udsigt er, forklarer hun.

En lufthavnssofa kom flyvende
Ejeren sætter stor pris på det tidløse byggeri, for hun synes, at hendes møbler kommer bedst til deres rette i de enkle og stramme rammer. Hun har primært indrettet med danske designklassikere og har så tilsat lidt nye møbler og loppe- og rejsefund. Hun går efter ting, som gemmer på en historie og er lavet i lækre materialer.

– Jeg kan godt lide at kunne mærke, at der er tale om lækkert håndværk. Men selvom jeg går efter kvalitet, må mit hjem aldrig blive en udstilling. Tingene skal kunne bruges, og ja, man må gerne sætte et glas rødvin på marmorbordet og spise chokolade i sofaen, ler hun. Ejeren havde drømt om en Lufthavnssofa af Wegner i mange år og mente, at den ville komplettere stuen. Hun ledte forgæves i tre år og var begyndt at kigge efter en anden løsning.

– Pludselig en dag møder jeg min nabo, der spørger, om det ikke var sådan en sofa, jeg ledte efter. Han viser mig et foto af en sort Wegner Lufthavnssofa, som hans mor havde haft stående og nu ville sælge. Jeg endte med at købe den, og den passer perfekt ind, fortæller hun.

Hvidt giver ro
Ejeren sætter pris på, at huset er hvidt, og også indvendigt er alle vægge hvide. Hun overvejede et splitsekund at male en væg i en anden farve, men turde alligevel ikke.

– Det ser så pænt ud hos alle andre, men jeg har det bare bedst med hvide vægge. Det giver ro og får huset til at fremstå fra sin bedste side, forklarer hun. Hun foretrækker at indrette med afdæmpede jordfarver – og med ting i sort for at give kontrast samt materialer som læder og træ til at give liv.

– Folk, der kommer på besøg, gætter altid på, at jeg går meget op i boligindretning, men det gør jeg egentlig ikke. Jeg skifter sjældent ud og er heller ikke typen, der flytter rundt på ting. Jeg går egentlig mest bare op i, at her skal være rart at være, siger hun.

Ejeren mener ikke selv, at hun er den store samler, men hun har alligevel fået fat i nogle gode ting i tidens løb. Her en blanding af keramik i brun, hvid og sort.

Entreen er enkel og indbydende. Det store spejl er antikt. Knagerne er fra Muuto.

Det var lyset fra det store vindue i stuen og udsigten til haven, der fik ejeren til at falde for huset. Wegners Lufthavnsofa var hun heldig at få fat på ved en tilfældighed, stolen havde hun i forvejen. Kernelæderstolen Gryden er designet af Arne Jacobsen.

På den store teakskænk i stuen har ejeren samlet rejseminder og loppefund. Maleriet er af Jens Thegler.

Huset set fra haven.

Franske anemoner i hvide vaser fra Ditte Fischer og loppemarkeder pynter i vindueskarmen ved trappen. Det store vindue har matteret glas, så man ikke kan se ind udefra.

Den lille familie er glad for den originale kamin i grønt marmor og tænder op i den hver dag om vinteren. Stuen er indrettet med klassikere såsom Kjærholms sofabord. Puder og plaider er fra Hay og Bungalow.

TIP
Hvis dine møbler er sorte og hvide, så giv indretningen blødhed og varme med  puder og plaider i blide  grå og rosa nuancer.

Ejeren fik et nyt køkken fra Svane, da hun flyttede ind for otte år siden. Det er stadig pænt, men hun er begyndt at drømme om et køkken i mørkt træ med grønt marmor fra My Friday Furniture. Spiseafdelingen er indrettet med et bord fra smow.com, Arne Jacobsen stole og en pendel fra CasaShop.

På arbejdsværelset står bordet ved vinduet, så der kommer masser af lys ind på det. Bord og kontorstol er købt hos smow.com. Skamlen er fra Menu.

Soveværelset er enkelt indrettet med hvidt sengetøj, et bord i teak og marmor fra My Friday Furniture og et smalt spejl fra Ikea. Gulvtæppet i varme brune, beige og rosa nuancer er købt på et loppemarked. Den brune pendel er fra Foscarini.

TIP
Indret dit soveværelse i hvidt med naturfarver, det giver en rolig og behagelig atmosfære.

Hold orden på kontoret med stil. Her er der sat enkle hvide hylder op, og æsker i forskellige størrelser gemmer på småtingene. To arkivskabe, Tjek fra Ikea, holder styr på papirer og skriveredskaber.  Smykkeskabet i egetræ er fra My Friday Furniture. Printet er af Trine Struwe.

Børneværelset er primært indrettet i hvidt og gråt. Sengen er mors egen barndomsseng, og sættekassen er fundet på et loppemarked.

TIP
Hæng billeder på række under loftet. Det giver en fin effekt og er tilmed praktisk, hvis der hoppes rundt i sengen.

Ejeren kan lide at indrette med træ og naturfarver, som hun synes giver varme og ro i hjemmet.

Badeværelset er det originale, fra da huset blev bygget i 1937, og familien er vild med stilen med terrazzogulv og hvide fliser.

Hvem og hvor?

HVEM: Mor med datter på 8 år
HVAD: Klassisk funkishus fra 1937 på 146 kvadratmeter
HVOR: Kgs. Lyngby nord for København

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning

610x200_woordy_knap2.jpeg