Tomatplanter
SPONSORERET indhold

Guide: Sådan dyrker du dine egne tomatplanter

Tomater smager af sommer. Og er der noget bedre end at høste, farvestrålende, søde og smagfulde tomater, som du selv har dyrket? Få nemme tips til, hvordan du får succes med dyrkning af dine egne tomatplanter – og du kan roligt begynde allerede nu!

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
09. mar. 2020 | Bolig | ALT.dk

Røde, lilla, gule og stribede. Store, små eller blommeformede. Tomater fås i et væld af forskellige farver, størrelser og sorter, og da de er nemme at så og passe, er de et populært valg, hvis du vil dyrke dine egne grøntsager. Tomater trives både inde og ude og lidt afhængigt af sorten, kan du dyrke dine tomatplanter både i drivhus, direkte i jorden på friland eller sågar i potter på din altan eller i vindueskarmen.

Hvornår skal du så tomatplanter?

For at du kan nå at få glæde af dine tomatplanter og høste lækre tomater hele sommeren, er det en god ide at gå i gang med at forspire allerede i marts, så dine tomatplanter er klar til at blive plantet ud i drivhuset i begyndelsen af maj. Frilandstomater bør du dog vente med at plante ud til tidligst midt i maj, hvor jorden er lidt lunere, og risikoen for nattefrost er helt væk.

Så frøene i små potter eller i minidrivhuse med rum i og lad dem stå et lunt og lyst sted. Så snart de første spæde spirer kommer frem, bør dine tomatplanter stilles køligere men stadig lyst, for at hæmme væksten, så de bliver kraftigere.

Plant din tomatplante et solrigt sted

Tomatplanter er generelt ret taknemmelige, men de elsker kompostjord. Da ren kompostjord dog er for stærkt til tomatplanterne, bør du plante dem i en blanding af kompostjord, havejord og sand. For at få mest muligt ud af dine tomatplanter, bør du plante dem på et lunt og solrigt sted med masser af læ.

Jorden skal være over 15 grader, og hvis planterne står i drivhus, bør du passe på, at der ikke bliver for varmt. For at undgå for høje temperaturer i drivhuset, bør du åbne døre og vinduer – ellers risikerer du, at tomatplanterne får grønskjold.

LÆS OGSÅ: 9 populære grøntsager og frugter, du kan dyrke i dit drivhus

Tomater i vindueskarmen

Med de rigtige sorter, kan du sagtens dyrke tomater i vindueskarmen. Det kræver blot, at du vælger en sort, der ikke bliver for stor eller kræver opbinding. Der findes flere slags, der er velegnede til potter, fx sorten Cherry Falls eller Tiny Tim. Sørg for at planten står lyst, men står din tomatplante i et sydvendt vindue, er det dog en god ide at skærme den mod den stærke og varme eftermiddagssol. Ryste ind imellem planten for bestøvning og vand den godt, så den ikke tørrer ud.

Sådan passer du din tomatplante

Da tomater er meget vandholdige, er de også meget ”tørstige”. Husk derfor for at vande dine tomatplanter jævnligt og sørg for, at de ikke tørrer ud. Tomater er selvbestøvende - det er vinden og insekterne, som befrugter dem. Har du ikke mange insekter fx i dit drivhus, så ryst planten jævnligt, når blomsterne er sprunget ud. Sørg desuden for at binde tomatplanterne op, efterhånden som de vokser sig store. Bind dem fx op ad bambusgrene, espalier eller i drivhusets tag og anvend snore, der ikke skærer i planternes stængler.

Husk at ”knibe” din tomatplante

For at undgå at dine tomatplanter vokser for vildt, bliver buskede og stjæler energi fra blomsterdannelsen, er det nødvendigt at knibe eller nippe planterne. Det vil sige, at du med fingrene fjerner alle de sideskud, som tomatplanten danner. Ved at knibe sideskuddene får planten kræfter til at danne blomsterklaser samt masser af lys og luft til, at tomaterne kan udvikle sig.

Hvornår kan tomaterne plukkes?

Der går ca. et par måneder fra tomatplanterne blomstrer, og til du kan plukke de første modne tomater. Lidt afhængigt af hvornår du har plantet dine tomatplanter, kan du være heldig at høste tomater helt frem til midten af oktober, og ikke helt modne tomater kan sagtens eftermodne indenfor. Ønsker du mere smag i tomaterne, er det dog en god ide at lade dem hænge på tomatplanten så længe som muligt.

LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du dine egne hvidløg

Kilder: Havenyt.dk, idenyt.dk, homeandgarden.dk

Anbefalet til dig