Claus Dalby krukkekøkkenhaven
SPONSORERET indhold

Køkkenhave i krukker: Her er 10 grøntsager du nemt kan dyrke

Selvom du ikke har en flot køkkenhave eller frodige højbede, kan du sagtens dyrke dine egne hjemmedyrkede gulerødder, kartofter eller friske salater. Mange grøntsager kæver nemlig ikke meget plads og trives rigtigt godt i krukker og potter. Få Claus Dalbys tip til, hvordan du nemt kan lave din helt egen krukkekøkkenhave. Han er netop aktuel med bogen ”Krukke-køkkenhaven.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Claus Dalby
28. apr. 2021 | Bolig | ALT.dk

Det at dyrke sine egne spiselige afgrøder er blevet en af de stærkeste havetendenser de senere år.

Frugttræer og bærbuske går som varmt brød, og mange avler deres egne grøntsager. Det er især blevet populært at dyrke i højbede, og det skyldes blandt andet, at de ikke fylder så meget og er nemme at overskue.

Og endnu enklere er det med krukker. Det siger nok sig selv, at man ikke kan regne med at blive helt selvforsynende ved at dyrke grøntsager i krukker. Så skal man i hvert tilfælde have rigtig mange. Men mindre kan også gøre det.

Krukker_med_groentsager.jpg

Gode begynderplanter

Der er stor forskel på, hvor udfordrende det er at dyrke de forskellige planter. Er du nybegynder indenfor køkkenhave- og krukkedyrkning, bør du begynde med nogle nemme afgrøder, og dem er der ifølge Claus Dalby, der er forfatter til bogen ”Krukkekøkkenhaven” heldigvis en del af.

"Der findes også mange afgrøder, som man kan så direkte i krukker. Den nemmeste og mest oplagte er radiser, fordi de allerede er klar en lille måneds tid efter såning. Det er simpelthen rekorden. Gulerødder, ærter, spinat og squash kan ligeledes sås direkte. I øvrigt kan spinat og squash med stort held kombineres, og det handler om, at spinat ved tidlig såning er klar til høst, inden squashplanten får fylde."

"Om foråret kan du desuden på planteskoler og i havecentre købe bakker med planter af alt fra salat til porrer og kål. Særligt salat må man ikke snyde sig selv for at dyrke. Det kan stort set ikke mislykkes. Salater er nøjsomme planter," forklarer Claus Dalby.

Krukker.jpg

Bærbuske og frugttræer i krukker

"Man kan også dyrke andet end frøsåede vækster i krukker. Her er for eksempel rabarber, jordbær, bærbuske og frugttræer ret nemme. Men et godt udbytte fordrer dog, at beholderne ikke er for små, og at man passer planterne med vand og gødning. Endelig vil jeg også opfordre til at prøve kartofler i krukker eller andre beholdere. Det er virkelig det rene trylleri, at en enkelt knold kan formere sig og blive til så mange flere. Der er altså al mulig grund til at dyrke grøntsager i krukker. Både til nytte og nydelse."

Plantebeholdere: Plant i potter, krukker og kar


Du kan dyrke grøntsager i krukker, men også i kasser, baljer eller kar. Fælles for beholderne er dog, at de har huller i bunden, så vandet kan løbe fra. Derved undgår du, at planterne drukner.

Krukker

Du kan bruge krukker i ler eller beton. Det fine ved begge materialer er, at de med tiden får patina, der giver krukken karakter.

Kasser

Rektangulære former er gode, fordi de giver et fint modspil til de runde krukker. Brug fx metalkasser hvis rå, rustikke og industrielle udseende passer perfekt til køkkenurterne. Der findes naturligvis også mange andre kasser, der er fine at plante i, fx gamle trææblekasser eller altankasser, hvor du evt. kan blande spiselige afgrøder med blomstrende. Det gælder om at udnytte enhver kvadratcentimeter. Især hvis man ikke har så meget plads til rådighed.

Baljer & kar

loppemarkeder eller på nettet kan du være heldig at finde gamle zinkbaljer, der er rigtig velegnede til at plante i. Gamle bødkerkar, fx halve brugte vintønder, er også velegnede til plantning.

Letvægtskrukker og planteposer

Letvægtskrukker og –beholdere har den fordel, at de er nemme at håndtere og lette at flytte rundt på. Mange af krukkerne er af fibermateriale, der ligner ler eller metal. Et forholdsvis nyt produkt er også de såkaldte planteposer, som er lavet af stof eller kunstmateriale. De vejer stort set ikke noget og er rimelig billige.

Anbefalet til dig