Nanna Ditzel
Hør om den danske kunstner og møbeldesigner, Nanna Ditzel, i Talk Town-podcasten "Møbelmestrene"

Dansk møbelpioner leverede møbler til James Bond film

Det er ikke sikkert, du kender hende af navn, men Nanna Ditzel var en af Danmarks mest fremsynede møbeldesignere på sin tid. Det spottede folkene bag James Bond filmene hurtigt. I Talk Town podcasten ”Møbelmestrene” fortæller datteren, Dennie Ditzel, om sin ukonventionelle kunstner-mor.

Hele sit liv gjorde Nanna Ditzel op med konventionerne. I 1940’erne dominerede mændene håndværksfagene og arbejdsmarkedet generelt, mens kvindernes plads var i hjemmet. Men ikke Nanna Ditzels, hun ville være møbelsnedker. Og det blev hun. En prisvindende og meget eksperimenterende en af slagsen, fortæller hendes ældste datter, Dennie Ditzel, der nu driver tegnestuen efter morens død i 2005.

Da Nanna Ditzels mand og mangeårige samarbejdspartner, Jørgen, dør, møder hun en møbelforhandler i London, som hun bliver gift og flytter sammen med. Sammen starter de et stort internationalt showroom i en stor gammel chokoladefabrik, der vækker opsigt med sit farverige interiør og nyskabende design. Det var da, at folkene bag James Bond filmene fik øjnene op for den talentfulde danske møbelhåndværker, der var nysgerrig på alt fra kurveflet til skumgummi og lod sig inspirere af avantgarde-kunstscenen.

”James Bond settet kom tit og lejede inventar hos dem, fordi det var så smart det, de lavede,” fortæller Dennie Ditzel i podcasten ”Møbelmestrene”, der kan høres i appen Talk Town.

Efter mere end et årti i London vender Nanna Ditzel i 1985 snuden hjemad mod Danmark, da hendes anden mand går bort. Her tager hun fat på den mest eksperimenterende og produktive periode i sin karriere.

”Der skete noget, da hun kom hjem. Der var det, som om hun gav los med det, hun virkelig havde lyst til,” siger Dennie Ditzel i podcasten.

Blandt andet vandt hun en guldmedalje for sit snedkerhåndværk på en træbænk med skulpturel ryg i Japan og fik til opgave at indrette DSB’s IC3-tog, som hun klædte i stærke farver som pink, grøn og turkis. Hun skabte Sommerfuglestolen og ikke mindst den ikoniske Trinidadstol, hvis stoleryg er formet som et blad og findes i utallige mødelokaler og rundt om mange danske spiseborde.

Få resten af historien om den ukonventionelle snedker i podcasten ”Møbelmestrene”, hvor efterkommerne og bekendte af Danmarks største møbelkunstnere gør os klogere på deres liv og arbejde. Undervejs i podcastserien sætter vi bl.a. også spot på Hans Wegner og Børge Mogensen.

LYT TIL AFSNITTET OM NANNA DITZEL LIGE HER

Nanna Ditzel møbelmestrene podcast

Om podcasten "Møbelmestrene"

moebelmestrene_cover.jpg

Er du vokset op med FDB-møbler og en PH-lampe over spisebordet, eller har du først som voksen kastet din kærlighed på de danske møbelklassikere? De fleste danskere er på fornavn med møbeldesignere som Hans, Arne, Børge og Verner, der for mange årtier siden gjorde Danmark verdensberømt som en moderne designnation.

Men hvem var de egentlig, snedkerne, arkitekterne og menneskerne bag møblerne? Journalist Christina B. Kjeldsen dykker ned i arkiverne og taler med efterkommere, kollegaer og andre spændende folk, der fører os et skridt nærmere møbelmestrene, deres liv og storhedstid.

Lyt til podcasten her

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast, Møbler, Designklassikere og Dansk Design