Kolonihave hus
SPONSORERET indhold

"I kolonihaven har vi eksperimenteret mere med pasteller, blomsterprint og farverige tekstiler"

Et gammelt redskabsskur blev fjernet, ukrudt blev hevet op i den tilvoksede have, og så røg der også en hel del havenisser med i faldet, da Sofia og Nicolai overtog kolonihavehuset tæt på Aarhus og forvandlede det til deres lille fristed.

Af: Julie Wittrup & Mikkel Dahlstrøm/Another Studio Foto: Julie Wittrup og Mikkel Dahlstrøm / Another Studio
29. jun. 2022 | Bolig | BoligLiv

Da Sofia og Nicolai i sin tid besluttede at kigge efter kolonihave, var det resultatet af en syv måneder lang rygsækrejse i Sydøstasien og Australien, hvor det var blevet helt naturligt for dem at opholde sig meget udenfor.

"Vi har boet inde i byen de sidste 10 år, så da vi kom hjem fra vores rejse og begyndte at arbejde igen, kunne vi mærke, at vi trængte til et fristed, hvor vi bare kunne være os selv og gå rundt med træsko, solhat og bar røv. Vi bor til daglig i en lejlighed på Frederiksbjerg i Aarhus, så vi kan nemt cykle ud til kolonihaven på 15 minutter, og det gør, at vi ofte tager derud, når vi har brug for en pause fra hverdagen og det til tider hektiske byliv."

Huset havde allerede en flot antracitblå farve, da parret overtog det, og den farve valgte de at beholde, men indvendig trængte huset til en kærlig hånd, nye opbevaringsløsninger og ikke mindst en del spande maling.

"Selvom huset kun var 10 år gammelt, da vi overtog det, har vi lavet en del ændringer for at skabe mere lys og en bedre sammenhæng mellem de forskellige zoner i huset og ikke mindst en bedre overgang mellem huset og haven udenfor," siger Sofia.

kolonihave1.jpg
Spisekrogen er flyttet helt hen til vinduerne, og lige dér med udsigt til alt det grønne nyder parret at drikke morgenkaffen. Mange af parrets møbler er arvestykker og Nicolai er blandt andet utrolig glad for den lille taburet, som han har arvet fra sin morfar. Sofia har et særligt forhold til spisebordet, der har fulgt hendes far siden 1988 og nu følger hende.

Pause fra Netflix

"Når vi opholder os i kolonihaven, bruger vi det meste af vores tid på terrassen, i drivhuset eller i haven, hvilket giver en tiltrængt pause fra tv, tablet og computer. Sidste forår var jeg i gang med det helt store Netflixmaraton, men da vi ramte kolonihaven, blev der sat en naturlig stopper for det - heldigvis," fortæller Sofia.

Huset kører på solenergi, hvilket også gør, at Sofia må lade føntørreren blive hjemme i lejligheden, så alt bliver lidt mere ”au naturel”. Køkkenet har heller ikke opvaskemaskine, og der er ikke en vaskesøjle på badeværelset. Alt foregår i et andet tempo herude, og det stornyder parret. Haven får i stedet fokus, og parrets fingre bliver grønnere og grønnere for hver dag de tilbringer her.

"Vi havde ikke erfaring med at plante bede og passe en have, da vi i sin tid overtog huset, så det har været en meget lærerig proces for os begge. Nicolai er blevet helt vildt glad for haven og især drivhuset, og han har både fået lavet fuglehuse, insekthotel og vild eng for at tiltrække mere biodiversitet til haven. Han arbejder til daglig med digitale robotter, så det har været fantastisk for ham at komme ud og få jord under neglene," fortæller Sofia.

kokken.jpg
Køkkenet bestod i forvejen af en række gamle trækasser, som blev brugt til opbevaring, og da pladsen i sådan et lille hus er trang, valgte Sofia og Nicolai at beholde kasserne og male hele den øverste del i en lys himmelblå nuance, Sea Grey Blue fra Dyrup.

Blomsterprint og farver

Da Sofia og Nicolai skulle indrette huset, gik de efter et udseende, der står i kontrast til deres hverdag i lejligheden i Aarhus, hvor de er omringet af teknologi og moderne design. 

"I kolonihaven har vi eksperimenteret mere med pasteller, blomsterprint og farverige tekstiler. Det er her vi tager ud for at få en mere simpel tilværelse og mærke naturen helt tæt på, og det forsøger vi også at lade komme til udtryk med vores brug af naturmaterialer og genbrugsfund," fortæller Sofia.

Blandt andet er Sofia vild med deres spisebord, som hun har arvet fra sin far, og som har fulgt hende hele livet. Det samme gælder noget af den kunst, der hænger på væggene.

"Jeg er ikke selv den store kunster, men heldigvis har jeg en meget kreativ familie. Min faster, Sabine Jensen, er skulptør og laver de flotteste skulpturer i bronze, og så maler hun smukke oliemalerier og akvarel. Hun har lavet en lille fin havfrue specielt til mig, som jeg er utrolig glad for. Derudover har jeg arvet en del smukke malerier, som min mormor har malet. Kunst kan tilføje personlighed til hjemmet, især når man får det fra mennesker, som man elsker," slutter Sofia.

stue.jpg
Når man køber et kolonihavehus, følger der ofte inventar med, og det gjorde der også i Sofia og Nicolais tilfælde. Ved første øjekast var der en del de regnede med skulle ryge ud sammen med havenisserne, Men Sofia har tænkt kreativt og har fundet måder at genbruge de gamle møbler på. Blandt andet har hun beklædt sofaen med lyseblåt stof fra Stof og Stil. Endevæggen er malet støvet grøn med farven Restoration fra Dyrup.

sofia-ganer.jpg

keramik.jpg
Med Julie Damhus’ smukke keramik i sarte farver kan der dækkes et fint bord, når der kommer gæster hele sommeren
keramik2.jpg
Dyrt design bliver hjemme i lejligheden, og i stedet er køkkenet fyldt med mønstrede loppefund og så lige favoritterne fra Julie Damhus.
terrasse.jpg
Træterrassen i lærketræ er på 30 kvadratmeter, så der er god plads til både spisebord, sofakrog og solsenge.
drivhus.jpg
Parret drømmer om et større orangeri, men indtil da nyder de drivhuset i baghaven. Her vokser krydderurter, grøntsager og vindruer, og så er der en dejlig varme, der giver det store figentræ mulighed for at vokse sig stort.
sovevaerelse.jpg
For at udnytte de få kvadratmeter er soverummet indrettet oppe på hemsen.
hems.jpg
Maleriet med kvinden er et arvestykke fra Sofias mormor. Reolerne fra Montana fulgte med huset, og lampen er et loppefund.
hylde.jpg
Skabet på badeværelset er malet med farven Lazy Summer fra Dyrup og har fået nye messinggreb.
puder.jpg
I kolonihaven har Sofia og Nicolai eksperimenteret med pasteller, blomsterprint og farverige tekstiler, en stil der står i kontrast til deres lidt strammere look i lejligheden i Aarhus.
kolonihave2.jpg
Parret skulle have været på Mallorca og vandre i påsken sidste år, men det satte corona desværre en stopper for. Men lidt godt kom der ud af den aflyste rejse, for i stedet besluttede Sofia og Nicolai at bruge tiden på at lægge den 30 kvadratmeter store terrasse, som de altid har drømt om.
spiseomraade.jpg
Den hyggelige kolonihavestil er skabt med et miks af arvestykker, genbrugsfund, lidt nyt og ting, som er taget med hjem fra deres mange rejser. Både spisebordet og skamlen er arvestykker, som betyder meget for parret.

koloni-facade.jpg

Anbefalet til dig