Suzanne og Palles orangeri væksthus
SPONSORERET indhold

Vinduerne til det hjemmebyggede orangeri fik Suzanne og Palle for en god flaske rødvin...

Suzanne og Palle havde tidligere et drivhus i aluminium, men denne gang skulle det være et væksthus med charme – og blandt andet en smuk porcelænsovn.

Af: Rikke Larsen Foto: Tia Borgsmidt
13. jun. 2022 | Bolig | Hendes Verden

Suzanne og Palles ”Projekt væksthus” begyndte, en dag familien var ude at køre og så nogle gamle vinduer, der var sat ud til vejen. De gjorde holdt og fik en aftale om at hente vinduerne for en god flaske rødvin.

Hjemme kittede Palle vinduerne og fik skiftet de revnede glas. Så var de i gang. Parret blev enige om, at Palle skulle sætte en porcelænsovn op i huset, så det kunne bruges uden for sæsonen, og el og vand blev gravet ned og glastaget lagt – også af Palle med lidt hjælp fra en ven.

Orangeri
Lyserøde dobbelte margueritter og lyserød lavendel er plantet sammen og skaber en sød symfoni af sommer. Sammen med geranium og vinplanter står de i krukker side om side og byder velkommen i væksthuset.

LÆS OGSÅ: 32-årige Julie byggede et orangeri af alternative materialer - det fik Facebook til at gå i svime...

Køn urtehave

Palle er med andre ord en handyman og skabte også senere en urtehave i forlængelse af væksthuset, dog under Suzannes kyndige vejledning, så haven fik den ønskede stemning og charme. Her er højbede i træ, som understreger stilen, og rundt om den lille køkkenhave har Suzanne valgt et dekorativt kastanjehegn.

I højbedene gror grønsager samt vinrabarber, en gammel ukendt rabarbersort og hindbær af sorten ’Autum Bliss’, som giver store bær uden orm over en lang periode. Mellem afgrøderne dyrker Suzanne blomster som stjerneskærm, sankthansurt, løvefod, brudeslør, ridderspore og blåhat.

Orangeri
Palle har plantet oliventræer og figner i den krog, der ligger foran væksthuset. Familien var i tvivl, om det ville lykkes, men indtil videre har de klaret det i to år.

Blomstrende stemning

I krukker rundt omkring har Suzanne og Palle blandt andet hjertegræs, alunrod, eukalyptus og figen, og langs køkkenhaven gror lavendler, latyrus, kvæsurt, ridderspore, tre forskellige digitalis og kæmpeverbena, som er med til at skabe den stemning, familien går efter.

Ved døren ind til væksthuset gror kornblomster og valmuer, som Suzanne klipper af til sine buketter.

I bogen Genbrug under åben himmel kan du se huset, som det så ud fra begyndelsen. Vil du selv have sat en smuk porcelænsovn op, kan Palle også klare det for dig gennem firmaet Svenskeovne.dk.

Orangeri
Suzanne indretter sit orangeri med fine lavendelbuketter, der dels hænger og dufter, dels holder myg væk, når familien slår sig ned for at spise aftensmad i væksthuset.
Orangeri
Suzanne elsker at blande buketter af alt det forskellige, der gror i haven, og lade dem pynte i væksthuset. Her er det røllike, kornblomst, vild gulerod, bynke og marguerit. En rigtig sommerbuket.
Orangeri
Der er noget hyggeligt over at skabe en køkkenhave og samtidig gøre den så smuk som muligt, så der både kan høstes og nydes, synes Suzanne, som supplerer alle de spiselige afgrøder med kønne sommerblomster og stauder
Orangeri
CaDen stemningsfulde gamle vandhane har Palle sat op. Den både pynter og gør det nemt at få vandkanderne fyldt op. Hanen bliver kun mere dekorativ, når den får selskab af grågrønne eukalyptusblade.tion
Orangeri
Familien har tre sorter af jordbær i højbedene, tidlig ’Zefyr’ samt ’Polka’ og ’Dania’, der er sene sorter. På den måde kan de plukke lækre bær i ugevis.
Orangeri
Trækasserne holder ukrudt ude, og højden gør det nemmere at komme til. I kasserne står ærter, radiser, salat og basilikum. Ærterne har fået armeringsjern at sno sig i.
Orangeri
I væksthuset dyrker Palle tomater, peberfrugt, chili og agurk, og øverst bugter en gammel stenfri drue sig. Bagerst ses den flotte porcelænsovn. Det er lige så vigtigt for familien at kunne sidde og nyde væksthuset, som det er at dyrke afgrøder.