Ugens pengedagbog: Inger er selvstændig konsulent, mens corona-krisen kradser
SPONSORERET indhold

Pengedagbog: Inger er selvstændig konsulent, mens corona-krisen kradser

Hver uge fortæller en bruger her på ALT.dk om sit forbrug i løbet af en given ugen. I denne uge skal du møde Inger på 56 år, der er selvstændig i medicinalbranchen og pendler mellem Køge og Riga.

Foto: Getty Images Grafik: Ditte Breineberg
23. okt. 2020 | Bolig | ALT.dk

Om denne uges pengedagbogsskriver:

 • Navn: Inger
 • Alder: 56 år
 • Job: Selvstændig konsulent med svingende timetal, få timer i det sidste halve år pga covid19
 • Branche: Medicinalindustrien 
 • Landsdel/by: Sjælland/Køge
 • Gæld: Gældfri
 • Boligsituation: Hus i Køge og en lejelejlighed i Riga, hvor min mand er udstationeret
 • Husleje: Betaler el, vand og varme for huset – lejeligheden er inklusiv vand, varme, el og internet og bliver betalt af staten
 • Antal beboere i husstanden: Min mand og jeg plus vores kat
 • Faste udgifter: 10.000 kr. Dette inkluderer alle former for transport i form af benzin til bilen, færge- og flybilletter, Netflix, fibernet, renovation, kattemad, vand, el, varme og mad osv.
 • Rådighedsbeløb: Ca. 7500 kr. Min mand har et noget større rådighedsbeløb, da vi kun deler alle fællesudgifter og derudover har separat økonomi efter mit ønske, da jeg investerer min opsparing, og det er ikke i hans interesse.

NB: Denne pengedagbog er skrevet i slutningen af september (red)

Søndag

Kl. 5.30: Jeg vågner alt for tidligt, fordi katten vil nusses og tigger om at komme ud, og da det er sidste dag, vi er i Danmark, får han lov. Bagefter laver jeg en kop kaffe, læser nyheder og aviserne på nettet og lukker en våd kat ind, som bliver tørret i et gammelt håndklæde.

Kl. 8.30: Jeg FaceTimer med min mand, der er i Letland, og så tager jeg hen for at handle de sidste ting, inden jeg skal forlade Danmark. Jeg køber stærke krydderier, kiks, friske krydderurter på rod – både økologiske og almindelige. Det bliver 161 kr. Samtidig fylder jeg bilen op med benzin for 576 kr., så den er klar til afgang mod Letland.

Kl. 10.30 – 12.30: Jeg pakker bilen tæt med de sidste indkøb og gør kattekassen klar. Alle blomsterne både inde og ude bliver vandet, og vandingssystemet tilsluttet, så det hele ikke dør, imens jeg er væk. Skraldespandene bliver tømt, og så pakker jeg nogle tidligere indkøbte frostvarer, så de kan tø op undervejs.

Kl. 14.00: Så er der afgang i bilen for katten og jeg mod Karlshamn og færgen til Klaipeda i Litauen. Vi starter med at passere Øresundsbroen, og det koster 390 kr.

Kl. 16.40: Jeg har kørt uden stop, så jeg er ankommet til færgelejet i Karlshamn. Overfartsprisen samt en kahyt ombord koster 2850 kr.

Kl. 17.30: Efter check af papirer i form af bilregistrering samt mit og kattens pas, kører jeg ombord og finder min kahyt. Katten finder sig hurtigt til rette, og jeg laver en kop instant kaffe med karamelsmag til en sølle 1. kr. på den medbragte minivandkoger.

Kl. 19.30: Jeg spiser en to-retters middag i restauranten, Mare Balticum til 335 kr.

Kl. 21.30: Jeg går til køjs sammen med missen, der skal ligge helt tæt på mig pga. de mange farlige og nye lyde, selvom den egentlig har sin egen køje.

Søndagens forbrug: 4313 kr.

Mandag

Kl. 6.15: Der er vækning over højtalerne, da morgenmaden er klar i restauranten, så det vil jeg benytte mig af. Det koster 180 kr.

Kl. 9.00: Vi ankommer til Klaipeda i Litauen. Der hænger en tåge så tyk som sødsuppe, og det tager næsten en time at komme af færgen, da vi skal ned til bilerne i små grupper pga. Covid-19. Alle indrejsende, undtagen jeg, som er i transit til Letland, skal aflevere en negativ Covid-19 test ved indrejse til Litauen, hvis man er udlænding. Litauere eller folk med fast bopæl skal bevise, at de har anmeldt deres ankomst, så myndighederne kan holde øje med, om de overholder karantænen.

Kl. 10.00: Jeg kan endelig sætte kursen mod Riga ad A1, A12 og A8, men det tager næsten fire timer at køre pga. den tætte tåge, der først letter lige før grænsen til Letland. Der er ingen check ved grænsen.

Kl. 14.00: Jeg er endelig hjemme i Riga, hvor jeg bruger nogle timer på at tømme bilen, pakke kasser ud og sætte diverse ting på plads i depotet, hvor vi har de ting, man ikke kan få hernede f.eks. sukkerfri sodavand, stærk chili og karry, fuldkornslasagneplader, Urtekrams krydderier osv.

Kl. 16.30: Jeg snakker med en mulig kunde med et agentur i Danmark. Der er mulighed for en arbejdsopgave i Danmark resten af året, men den skal primært løses på afstand pga. Covid-19. Jeg vil også helst blive i Riga, da der næsten ikke er nogen smittede her, så livet er næsten som før Covid- Kl.

Kl. 18.00 – 19.30: Jeg drikker lidt vin for at fejre hjemkomsten til Riga, og så laver jeg aftensmad af medbragt lam, kartofler i ovnen og en salat af kål, gulerødder, appelsin og valnødder. Der er nok salatrester til, at manden kan få det med i madpakken i morgen tidlig.

Kl. 21.30: Jeg kan godt mærke dagens lange køretur, så jeg er dødtræt og går i seng, hvor jeg falder øjeblikkeligt i søvn. Dagen i dag er min første dag i karantæne ud af 10, da man skal gå i selvisolation på ankomstdagen, når man rejser ind fra et land med end 16/100.000 i smittetal, og lige nu er både Danmark, Sverige og Litauen over den grænse. (Red: Denne pengedagbog er skrevet i slutningen af september)

Mandagens forbrug: 180 kr.

Tirsdag

Kl. 6.00: Jeg drikker en kop kaffe med manden, inden han skal afsted på arbejde. Han har aftenmøder til kl. 21, så der skal ikke laves aftesnmad. Det bliver en slapper-dag på alle måder. Jeg læser også mails heriblandt nogle med nyt efterårstøj, men der er allerede alt for meget tøj i skabet, så i stedet bør jeg undersøge, hvad der passer og aflevere alt det, der er for stort til genbrug samt smide det slidte ud eller i det mindste nedgradere det til havetøj.

Kl. 8.00: Jeg kommenterer på en potentiel kontrakt, der blev sendt ud i går aftes på mail fra agenturet. Kontrakten skal fremsendes til en kunde i dag, og så skal vi diskutere det senere på ugen. Det er spændende, om opgaven er aktuel, den ville i hvert fald være en god start på det nye regnskabsår fra 1.10.2020.

Kl. 11.15-11.45: Jeg kigger lidt på min aktiebeholdning på Nordnet. Kurserne faldt i går – især på teknologi-aktier i USA, men også generelt i Danmark. Jeg har mistet ca. 43.000 kr. i forhold til kursen i fredags, da markedet lukkede, men det kunne være værre, da der har været store fald i går ude i verdenen.

De falder fortsat lidt, så jeg overvejer, om jeg skal sælge og indkassere lidt af de højeste profitter, men jeg har ikke noget akut behov for pengene, så de får lov til at stå. Min egen forvaltede pension er steget godt pga. aktier i ALK, Genmab, Ørsted og Vestas, så jeg har da slået PFA godt og grundigt dette forår sammenlignet med min pension hos dem. Måske skulle jeg selvforvalte den tillige?

Jeg kigger også lidt på det nye lån hos Nordea, der er baseret på 1 % rente og afdragsfrit i 30 år. Vi skal måske overveje et lån af den kaliber kort før vores pension som en slags nedsparringslån, så noget friværdi kan anvendes til et nyt køkken og en udestue i huset, så vi har vores kapitalpensioner til andre ting. Det skal diskuteres med manden, hvis han altså kan simulere interesse for økonomi og penge i mere end 2 minutter ad gangen!!!

Kl. 13.30: Jeg bestiller en kaffemaskine til filterkaffe på nettet hos Rimi. Den koster 448 kr., og de leverer den allerede i morgen.

Kl. 16.00: Sidste afpudsning og samtale om kontraktforslag til en kunde – nu er det op til agenturet at få aftalt endnu et møde på Zoom, og at få kontrakten rettet til i samarbejde med kunden. Forhåbentlig får vi opgaven. Missen har sovet hele dagen, så nu vil den kæles med. Den er meget insisterende, så jeg får poten på armen, hvis kæleriet går ned i frekvens.

Kl. 17.40: Jeg cykler 4 km på den motionscykel, vi har i lejligheden, da jeg jo ikke må gå udenfor de næste 8-9 dage. Men to karantænedage er næsten gået. Yes!

Kl. 19.00: Jeg spiser lidt suppe, selvom jeg egentlig ikke er sulten. Resten af aftenen går med at se ”The Irishman” på Netflix, da den sagtens kan tåle et gensyn.

Kl. 23.00: Jeg går i seng.

Tirsdagens forbrug: 448 kr.

Onsdag

Kl. 6.30: Jeg vågner ved, at en lille klo lægger sig på min hånd. Katten vil nusses og kæles med efter en laaang nat. Jeg står op og drikker en kop kaffe med manden, inden han tager på arbejde, og så går jeg ellers i seng igen og sover til kl. 9. Jeg kan ligeså godt nyde den tvungne isolation til at dase.

Kl. 9.15: Jeg læser nyheder på nettet og checker min mail for at se, om verdensrevolutionen er brudt ud, men det er bestemt ikke tilfældet, så jeg tager en ekstra kop kaffe!

Kl. 10.00: Jeg laver en fars til veggie deller af revet squash, gulerod, forårsløg i tynde skiver, æg, husk, friske krydderier, lidt hvidløg og revet ost, som kommer på køl til senere brug. Det er med at udnytte tiden til at fylde fryseren til travle dage.

Kl. 11.45: Jeg tager fat på at indstille mit, for tre måneder siden, indkøbte Vivosport Garmin ur, som jeg gav 730 kr. for. Mit nuværende gik i stykker i går, da remmen brækkede helt af. Som forventet er der nogle indstillingsproblemer med at få bluetooth til at virke samt ændre sproget. Også årsagen til at jeg har udskudt at tage det nye i brug… Åh, hvor er det bare irriterende.

Kl. 14.00: Jeg ordner kattens pels og fjerner løse hår. Rimi leverer min kaffemaskine – så dejligt at kunne få filterkaffe igen som afveksling.

Kl. 15.00-17.00: Jeg tager en lur på sofaen, og bagefter støvsuger jeg hele lejligheden.

Kl. 18.30 – 19.30: Jeg laver aftensmad af kød fra fryseren. Manden er blevet TBE-vaccineret, da der er så mange flåter herovre med TBE. Jeg skal også vaccineres, når jeg er ude af min karantæne.

Kl. 22.00: Jeg går i seng med en bog. Det er så trættende at være indenfor dagen lang, så jeg har konstant trang til at sove.

Onsdagens forbrug: 0 kr.

Torsdag

Kl. 5.10: Jeg vågner tidligt, men jeg bliver liggende og læser nyheder og mails til kl. 6, hvor resten af huset vågner.

Kl. 7.30: Den ene kontrakt er nu gået igennem hos kunden, så jeg skynder mig at underskrive min del og returnere den. Så er der arbejde til det meste af vinteren – super!

Kl. 10.00: Jeg går en tur i næsten menneskefrie omgivelser med maske og briller på. Det må jeg åbenbart godt under karantænen her i Riga, da de har slækket på reglerne. Det gør det noget nemmere! Jeg ser ingen andre med masker, men det bruges heller ikke her, da det ikke rigtig vil give værdi, da der hverken er nogle indlagte eller et stort smittetal i byen. Alle ryger jo i karantæne, og den er 14 dage, hvis man har haft kontakt til en smittet, men kun 10 dage hvis man ikke er i den gruppe. Jeg køber en stor to go-kaffe til 17 kr. i parken hos en lokal kaffesælger. Det er hårde tider for dem, nu hvor turister fra Estland ikke kommer hertil.

Kl. 12.00 – 16.00: Jeg arbejder nogle timer på en opgave og forbereder et oplæg til nogle møder kl. 17 og 19 på Zoom.

Kl. 19.30 – 20.30: Jeg spiser sen aftensmad pga. møderne, og så tjekker jeg op på det sidste nye omkring Covid-19. Situationen går jo amok i Danmark, så nu stopper flyene fra Riga til Danmark nok snart, hvis det fortsætter sådan.

Kl. 20.45 – 22.15: Jeg bager amerikanske chocolate chip cookies, og da de er afkølet og pakket i en kagedåse, går jeg i seng.

Torsdagens forbrug: 17 kr.

Fredag

Kl. 6.00: Jeg bliver vækket af mandens alarm, men ak, jeg er slet ikke klar til at stå op, så jeg tager lige et par timer mere på øjet sammen med katten, der heller ikke vil stå op.

Kl. 9.00: Jeg er uoplagt i dag, men det bliver godt vejr, så jeg må gå en tur igen. Det skal være skod vejr i Østdanmark, så godt vi er her – ikke mindst pga Covid-19, eftersom livet her er mere normalt. Jeg tjekker mails, nyheder og min Nordnetkonto – endnu en sur dag i går.

Nå, men så er det jo snart tid til, at jeg skal opkøbe flere aktier. Nogle af de sidste indkøbte under det periodiske ”man flu aktiefald” i maj er steget mere end 10-15 %. Høhø… Og det er næsten mere end alt andet i verdenen at se på de mere end 20-30 % kursstigninger siden 23. marts, hvor markedet røg helt i bund.

Det er jo bare penge og dermed økonomisk frihed, men hvis man ikke kan tåle at tabe pengene, skal man lade være med at lege med aktier! Alle mails der vedrører tøj bliver slettet. Jeg kan købe tøj i butikkerne her, der er nedsat med 70-80 % rabat, og de har et langt større behov for pengene, da der ikke er noget sikkerhedsnet her i landet, når det kommer til arbejdsløshed, så samfundssind i form af indkøb skal vises her. Danmark får i forvejen mine skattepenge.

Kl. 10.30: Jeg går en tur i parken. Jeg er nu halvvejs igennem endnu en karantæneperiode. Jeg fik en sms fra en svensker via Internations app’en – han kunne slippe med en negativ Covid-19 test ved ankomst, 5 dages karantæne og så endnu en negativ test, og så var han fri, men det gælder vist ikke for residenter. Eller også har hans firma en speciel aftale? Det må jeg bore lidt i.

Jeg køber en to go-kaffe til 17 kr. hos den samme sælger med kaffebiksen. Hun lyser helt op, da hun ser mig, så det kunne jeg næsten ikke lade være med, og jeg giver hende 4 kr. oveni.

Kl. 13.00: Jeg arbejder et par timer og får afsluttet en opgave. Jeg får også kørt børsten en tur igennem missens pels.

Kl. 18.00 – 21: Jeg spiser tidlig aftensmad og går en tur ned til Kronvalda Parks, da det er en lun aften. Kl. 22.00: Jeg går tidligt i seng med en bog og katten, da manden ser Brokenwood.

Fredagens forbrug: 21 kr.

Lørdag

Kl. 9.00 – 11: Jeg står sent op og læser som altid mails og aviser på nettet. Jeg kigger også lidt på en flybillet til Danmark midt i oktober, men jeg ved ikke, om jeg kan komme retur igen, så jeg udsætter beslutningen lidt. Jeg skal på et kursus, der oprindeligt var programsat til 16. oktober, men nu er det flyttet til marts 2021, så det haster ikke med at komme hjem til Danmark. Billetterne er dog billigst, hvis man bestiller mindst tre uger før afgang.

Kl. 12.00: Manden er gået til frisøren, så jeg ser lidt Netflix. Det kunne være rart at komme lidt ud, da de lover sol hele dagen. Jeg tjekker køkkenskabene og skriver en indkøbsseddel, så manden kan handle ind til den kommende uge i morgen. Jeg skal dog først lige høre ham, hvor meget han er hjemme til mad.

Kl. 13.00 – 16.00: Manden og jeg cykler op til Meza Parks og tilbringer eftermiddagen i skoven og ved vandet. Det er en dejlig tur på 21 km, men der mangler mange km i forhold til, hvad jeg normalt cykler ugentligt. Det genoptager jeg efter karantænen, der slutter på onsdag. Undervejs køber vi en danskvand til 7 kr.

Jeg fortæller om svenskernes karantæne med de to tests i løbet af 5 dage, men det gælder i hvert fald ikke for os, så der er ingen mulighed for en kortere karantæne næste gang, jeg skal til Danmark. Vi snakker også lidt om 1 %-lånet, men vi kan begge godt lide tanken om at være gældfri, så vi vil nok sælge fremfor at låne, når vi skal bruge den del af opsparingen, men nu fik vi det da vendt.

Kl. 17.00 – 18.00: Jeg tager en lur på sofaen, og så får jeg en gin & tonic at vågne på efterfulgt af et glas champagne inden aftensmaden.

Kl. 19.00: Vi har fundet en elggryde med masser af grøntsager i fryseren, så sammen med sellerimos er det en nem og lækker aftensmad. Vi har så meget elg fra jagt, at vi kan fodre en hel landsby. Jeg skulle have været ude i aften, men det er ikke muligt pga. karantænen, så jeg må vente med at gå ud og møde folk til efter på onsdag. I stedet for FaceTimer jeg med en veninde i Danmark i næsten en time, hvor jeg fortæller om min begivenhedsløse uge og min begyndende karantænekuller. Hun fortæller, at forsamlingsforbuddet i Danmark er blevet hævet med meget kort varsel. Puha… Godt man ikke er i Danmark længere, for det lyder virkelig træls og som dårlig planlægning af regeringen, der efterhånden virker noget ude af trit med situationen.

Kl. 22.30: Jeg går i seng og læser nogle kapitler i min bog, men jeg er så træt, at jeg næsten ikke kan holde mig vågen, så jeg overgiver mig til søvnen.

Lørdagens forbrug: 7 kr.

 

uge-44-inger-samlet-forbrug.jpg