Vilde blomster i haven: Sådan får du en smuk blomstereng

Foto: Getty Images Lav din egen blomstereng i haven med vilde blomster med forskellige blomstringstider.

Vilde blomster i haven: Sådan får du en smuk blomstereng

De vilde blomster er populære som aldrig før, og vil du give naturen en håndsrækning, så der bliver føde til flere sultne insekter, kan du selv etablere en blomstereng i haven med et hav af vilde blomster. Fyld blomsterengen med vilde blomster med forskellige blomstringstider, så du kan nyde det herlige flor og insekternes summen over en lang periode.

Luk naturen ind i haven

Drømmer du om en flot og frodig blomstermark fyldt med vilde blomster lige udenfor havedøren, kan det sagtens lade sig gøre, og marken kan have præcis den størrelse, du ønsker, og det kan godt bare være en til to kvadratmeter. Er du i tvivl om størrelsen, kan du forberede et mindre stykke til blomstermark et sted, hvor der er plads til udvidelse, og så kan du senere lade marken vokse, hvis du vil have et større planteparadis for vilde blomster. Ender du med at etablere en stor blomstereng, kan du med fordel lave små gangstier i engen, så du kan gå rundt den.

Vilde blomster hører hjemme i naturen, men de er også guld værd indenfor havelågen, for de er til stor gavn for insekter, og samtidig er de en fryd for øjet. De vilde blomster kommer trofast igen år efter år, og de findes i et væld af farver med forskellige blomstringstider, og nogle af dem er enårige, mens andre er flerårige blomster. I naturen bliver der ikke gødet, så her er jorden ikke så næringsrig som i haven, og når du skal have de vilde blomster til at trives på din egen matrikel, skal du derfor prøve at få den næringsholdige havejord til at blive mere næringsfattig.

LÆS OGSÅ: Flisepest: Sådan kommer du det til livs

Du kan gå i gang med at etablere din frodige blomstermark i løbet af foråret, men efteråret er også et godt tidspunkt. Blomsterengen kan du anlægge i et tomt bed, men du kan også vælge at lade de vilde blomster overtage et stykke af græsplænen. Skal et stykke af plænen vige pladsen, starter du med at skære græslaget af, og tag også gerne lidt af jordlaget med. I et etableret bed kan du med fordel fjerne de øverste jordlag, som typisk vil være ret næringsholdigt. Sørg for at luge, så der ikke er rødder i jordstykkerne, inden du blander jorden med grus, som gør jorden mere næringsfattig, og derved skaber du et jordmiljø, som de vilde blomster sætter allerstørst pris på.

Hvornår er det bedst at så vilde blomster?

Om foråret men efteråret er også et godt tidspunkt.

Er vilde blomster flerårige?

Nej, vilde blomster kan både være enårige og flerårige.

Hvordan sår man vilde blomsterfrø?

Bland modne frø med sand og drys dem ud på voksestedet.

Hvornår blomstrer vilde blomster?

Hele vækstsæsonen, især fra maj til starten af september.

Hvordan holder man en blomstereng?

Vand om nødvendigt i etableringsfasen, fjern uønskede planter og skær planterne ned, når sæsonen er slut.

Hvornår slår man vilde blomster?

I september-oktober, når de sidste frø er faldet af planterne.

Kan man så blomstereng om efteråret?

Ja, men du kan også vælge at gøre det om foråret.

Kan man så blomstereng i græsplænen?

Ja, hvis du fjerner græslaget først.

Der er flere forskellige frøblandinger i handlen, som du kan vælge imellem, men du kan også selv gå på frøjagt i naturen, og samler du flere gange henover sæsonen, sikrer du også, at du får vilde blomster med forskellig blomstringstid i blomsterengen. Uanset hvad du vælger, så sørg for at der er lang blomstringstid, så både du og insekterne har fornøjelse af de vilde blomster i så lang en periode som muligt. Har du forkærlighed for blomster i bestemte farver, så gå efter vilde blomster i disse farver, når du sanker frø, for selv om en vild blomstereng ofte er farverig, kan du godt vælge din egen personlige farveskala.

Når du selv høster frø, skal du holde øje med modne frø, for samler du frø, der stadig er grønne og umodne, skal du ikke forvente, at de spirer. Du kan høste frø i løbet af sommeren, men i august til september er der mulighed for at samle allermest. Vil du være sikker på succes, så prøv gerne at samle frø på steder, der minder mest muligt om din egen have, både hvad angår lysforhold, men også om jorden er tør eller mere til den fugtige side. Vil du først etablere engen til foråret kan du dog godt samle frø i sensommeren, bare du sørger for at opbevare dem tørt og køligt.

Det ser smukt ud med græsser mellem blomsterne, men græsser har typisk en mere kraftig vækst end de blomstrende planter, så det er vigtigt at være lidt påpasselig med dem, så de ikke tager overhånd, men en type som rød hvene kan du sagtens dyrke. Du skal dog gå i en stor bue udenom posen med græsfrø til plænen, for disse græstyper er meget ihærdige, og det kan være svært for de vilde blomster at få fodfæste mellem dem.

Når du skal så frøene i bedet, er det en fordel at blande frøene med sand, så er det nemme at fordele dem. Efter såning kan du rive jorden let igennem, så frøene kommer i jorden, og herefter kan du vande efter behov i etableringsfasen, så frøene kommer godt fra start. Blomsterengen fyldt med vilde blomster passer sig selv et langt stykke hen ad vejen, men vær opmærksom på, om der er nogle planter, der er ved at tage magten, eller om der dukker uønskede planter op, for så er det nødvendigt at luge, så du kan opnå det ønskede resultat.

Når sæsonen er slut, og alle blomster er visnede, falder de sidste frø til jorden. I naturen er de flerårige planter vinterhårdføre og robuste, så de skal nok komme igen næste år. For de enårige væksters vedkommende smider de masser af frø, der sikrer, at arten står klar igen til den nye sæson. Du skal ikke være bekymret for, om frøene kan klare vinterens fugt og kulde, for de skal nok spire og gro, når det er tid – og faktisk har nogle frø brug for kulden for at kunne spire.

Efter de vilde blomster gavmildt har drysset frøene ud i blomsterengen, skærer du planterne tilbage. Det er en fordel at fjerne afklippet, da jorden ellers kan blive mere næringsholdig, og det er ikke noget vilde blomster ynder, og af samme grund er det vigtigt, at du ikke gøde din vilde blomstereng. Blomstermarken vil herefter stå i fuldt flor år efter år, men er der vilde blomster, der er gået til, eller nye typer du gerne vil supplere med, kan du smide flere frø. Du har desuden mulighed for at købe flerårige vilde blomster i potter på planteskolen, som du kan sætte ud i bedet, hvis du har en særlig favorit, som skal være i særlig god vækst fra start.

Tip

Vælger du at så en blomsterblanding med dyrkede planter fremfor vilde blomster, kan du med fordel gå efter enkelte blomster frem for tætfyldte blomster, da insekterne foretrækker de enkelte typer.

20 smukke vilde blomster til blomsterengen

 • Blæresmælde
 • Blåhat
 • Cikorie
 • Dagpragtstjerne
 • Engkarse
 • Forglemmigej
 • Gul snerre
 • Humlesneglebælg
 • Hvid okseøje
 • Hvidkløver
 • Klokke
 • Knopurt
 • Kornblomst
 • Kællingetand
 • Mjødurt
 • Rødkløver
 • Røllike
 • Storkenæb
 • Valmue
 • Vild gulerod

Pluk blomster og høst frø i naturen

 • Har du ikke mulighed for at dyrke vilde blomster i haven, kan du plukke friske blomster til vasen i naturen. En god tommelfingerregel er, at du må høste hvad der svarer til en posefuld i naturen.
 • Naturen er en guldgrubbe, når du skal høste frø, for her finder du et utal af forskellige planter.
 • Du skal være opmærksom på, at der er fredede planter i naturen, blandt andet orkideer, og disse blomster må ikke plukkes. Er du i tvivl, så er det vigtigt at lade planten stå.
 • Når du plukker blomster i naturen, er det en god ide at medbring en lille saks, så du ikke risikerer at rive planten op, når du vil plukke en stængel.
 • Pluk aldrig alle blomster af samme art på et sted, sørg for at der også er til andre – og vigtigst af alt så skal planten have mulighed for at sætte frø, så næste generation er sikret.
 • Medbring gerne kuverter til frø, så kan du samle hver art i sin kuvert. Skriv plantenavn på kuverten.
 • Vilde blomster bliver hurtigt lidt trætte at se på, når du plukker dem, så klip et stykke af stænglerne og sæt dem i en spand vand, så snart du er hjemme. Arrangerer blomsterne i en buket, når de er helt saftspændte.

Tip

Vil du kræse lidt ekstra for insekterne, så sæt en skål med vand i haven, så insekterne også kan få slukket tørsten, når de har været på rundtur i din vilde blomstereng.

Se, hvad vi ellers skriver om: Blomster, Have og Planter

610x200_woordy_knap2.jpeg