Strik et kongeligt babysvøb fra Hjemmet
SPONSORERET indhold

Strik et kongeligt babysvøb

Så du de yndige babysvøb, som kronprinsesse Mary og kronprins Frederik bar de kongelige tvillinger i, da de forlod Rigshospitalet? Hjemmets strikkeekspert har ladet sig inspirere af svøbene til denne opskrift, som strikkes i den blødeste uld.

Af: Hanne Bendix Foto: Lars Andreasen
05. aug. 2010 | Håndarbejde | Hjemmet

Strik et kongeligt babysvøb 

Svøbet er strikket af superblødt babyuld. Der strikkes først et firkantet stykke med hulmønster. Derefter strikkes en takket bort med hulmønster. Borten, der har indstrikkede hjørner, er syet på midterstykket bagefter.

LÆS OGSÅ: Strik et smukt babysvøb

Mål: Færdigt mål ca. 126 x 126 cm. Det midterste stykke måler ca. 108 x 108 cm.
Materialer: 700 g hvidt nr. 001 i Dale Baby Ull (100 % uld, løbelængde 185 m/50 g) fra Mayflower.
Pinde: Nr. 4. En p nr. 6 til opslagning.
Strikkefasthed: 22 m og 32 p i hulmønster på p nr. 4 = 10 x 10 cm.
Hulmønster: (m-antal deleligt med 18 + 2 kantm)

1. p: (rsiden) 1 kantm i r, * strik 2 m r sm 3 gange, (1 r, slå om), strik fra (til) i alt 6 gange, strik 2 m sm 3 gange *, gent fra * til * p hen, slut med 1 kantm i r.
2. p: (vrsiden) 1 kantm i r, strik vr over alle m og omslag, slut med 1 kantm i r.
3. og 4. p: strik alle m r.
Gent disse 4 p hele tiden.
Beg med det midterste stykke
Slå 236 m løst op på en p nr. 6. Skift til p nr. 4, og strik lige op i hulmønster = 13 x rapport. Når arb måler ca. 108 cm, idet arb strækkes lidt i højden, således at arb bliver så kvadratisk som muligt. Slut med 4. mønsterp, og luk løst af. Det er vigtigt at midterstykket bliver så kvadratisk som muligt, er bredden større eller mindre, lægges lidt til eller trækkes fra, inden der lukkes af.

Blondebort
Slå 15 m op på p nr. 4, og strik mønster efter diagrammet. Strik retst på alle p, over alle m og omslag. Beg med en rsidep fra højre i diagrammet, idet 1. m hele tiden tages 1 vr løs af i denne side. 1. m fra vrsiden i den anden side strikkes hele tiden r.

Hjørner:
** Beg ved 1. p i diagrammet, strik hen til der mangler 5 m, vend, tag 1. m vr løs af, strik p ud, * strik mønster hen til der mangler 1 m før sidste vending, vend og tag 1. m vr løs af og strik p ud *, gent fra * til *, til de 6 m er lukket af, og der er strikket 4 m.
Nu strikkes de 14 mønsterp 1 gang over alle m **, gent fra ** til ** endnu 2 gange, og hjørnet er færdigt. Fortsæt lige op til næste hjørne. Når der måles, strækkes blonden en del, og der beregnes ca. 1 rille for hver kantrille i midterstykket, i hjørnerne beregnes pæn vidde, så blonden endelig ikke strammer her. Blonden holdes til i hjørnerne, og den midterste af de 3 rk med vendinger placeres ud for hjørnespidsen.  

Montering
Spænd midterstykket ud til et kvadrat. Sæt nåle for enderne ved opslagskanten og aflukningskanten, så kanten bliver så lige som muligt. Læg fugtige stykker over, og lad det hele ligge, til det er tørt. Sy kanten på fra vrangen med kastesting, 1 sting i hver rille. Spænd arb ud, med 1 nål i hver spids. Læg fugtige stykker over, og lad det hele ligge til det er tørt. Eller damp kanten meget forsigtigt med et fugtigt stykke over.
Sjal

Mål: Færdig mål: Ca. 120 x 120 cm. Det midterste stykke måler ca. 98 x 98 cm.
Materialer: 6 ngl multifarvet pink/blå Kid Seta (70 % super kid mohair, 30 % silke, løbelængde 210 m/25 g) fra Gepard garn.
Pinde: Nr. 4 1/2. En p nr. 6 til opslagning.
Strikkefasthed: 22 m og 24 p i hulmønster på p nr. 4 1/2 = 10 x 10 cm. Det er vigtigt at overholde strikkefastheden.
Strik som til babysvøbet, men slå 218 m op til midterstykket = 12 x rapport.

Mayflower anviser nærmeste forhandler af Baby Uld på tlf. 98 80 14 77.
Gepard Garn anviser nærmeste forhandler af Kid Seta mohair på tlf. 45 88 45 49.