Passion for patchwork
SPONSORERET indhold

Helenes passion for patchwork: ”Jeg skal blive 150 år for at nå det hele”

Det kan siges enkelt: Helene Gravenhorst elsker patchwork. Hun ser mønstre alle vegne og er altid i gang med at gøre indhug i sine mange idéer. Hendes håb er, at flere unge får øjnene op for det unikke håndarbejde.

Af: Hanne Vinther Mikkelsen Foto: Sara Skytte
27. jan. 2020 | Håndarbejde | Hendes Verden

Beredt med blok og blyant er Helene Gravenhorst altid på udkig. Her, der og allevegne ser hun farver og faconer, der kan forvandles til et patchworktæppe. For eksempel har hun lige været ude på en løbetur og set de flotteste orange bær på en grøn gren, som straks gav en idé til en farvesammensætning, hun vil forsøge sig med. Hendes blok bugner af skitser, og mobilen er fyldt med billeder af idéer til mønstre.

– Min mand og døtre griner af mig, for på en biltur kan jeg få øje på noget på en mark, jeg lige skal have et billede af, fortæller hun.

– På ferier kan jeg stå længe og studere mønstrene i fliser eller fordybe mig i et mosaikgulv, som i mit hoved bliver et mønster til et nyt tæppe.

Helene gør sit bedste for at gøre brug af de tusindvis af ideer, og meget af inspirationen er allerede omsat til en imponerende samling patchworktæpper i hendes lejlighed og sommerhus.

– Min datter er også flyttet hjemmefra med en stor stak, men jeg har stadig tusindvis af idéer til tæpper. Jeg skal helst blive 150 år for at nå det hele, smiler Helene.

Læs også: Annette er tosset med mohair: ”Jeg blev helt forelsket, da jeg rørte ved den ged”

tæppe-med-huse.jpg
Tæppet her er syet til Helenes veninde, som skulle flytte. Hver dag syede de et hus til hver deres tæppe, og det blev til 366 små huse, for det var skudår.
patchwork-skærer.jpg
Patchwork er tålmodighedsarbejde, men kan anbefales som terapi for alle, mener Helene Gravenhorst, for det kræver ikke de store sykundskaber.

Afhængig af stoffer

48-årige Helene har syet tøj, siden en håndarbejdslærer gav hende appetit på det hjemmegjorte, og på sygeplejestudiet supplerede hun SU’en ved hjælp af symaskinen. Men det var under et ophold i USA, at Helene forelskede sig i præriefolkets lap-på-lap-teknik. Hendes mand var udstationeret, og hun gik hjemme og savnede noget at give sig til, og med en nyfødt datter besluttede hun, at hun ville lave et babytæppe i patchwork.

– Det var lige, hvad jeg havde brug for efter en pause fra det kreative, hvor jeg havde haft travlt som mor med fuldtidsarbejde, siger hun og fortsætter:

– Mit første tæppe var dælme ikke kønt, men det blev da færdigt. Og jeg var blevet fuldstændig grebet af patchwork. 

"Jeg kan stå længe og studere mønstre i fliser eller fordybe mig i et mosaikgulv"

Helene Gravenhorst

Siden er patchwork blevet både en passion og profession for Helene. I de første år var det en fritidsinteresse, men det tog fart, og hun begyndte at holde kurser og arbejde i en patchworkbutik, og hun har skrevet en bog med den enkle titel: Jeg elsker patchwork.

– Det er virkelig sådan, jeg har det. Jeg elsker patchwork. Jeg er blevet dybt afhængig af stofferne og bliver rastløs, hvis jeg ikke har fingrene i det. Efter to ugers ferie har jeg alvorlige abstinenser, griner hun og tilføjer:

– Jeg har svært ved at styre mig. Tæpperne vokser bare mellem hænderne på mig, selv om jeg har bestemt mig for et lille et, erkender Helene. 

3d-tæppe.jpg
Perfektion i pyramideform. Et patchworktæppe, hvorpå Helene har syet lag-på-lag-trekanter, som giver 3D-effekt.

Hellere færdig end fejlfri

Symaskinen står altså sjældent stille hos Helene, men hun nyder også at bruge nål og tråd til frihåndskviltning.

– Det er ren terapi for mig, når jeg tegner, skærer og syr, og det får mig helt ned i gear. Så jeg går helst ingen steder uden et lille projekt i tasken, jeg kan sy på i hånden, siger hun. 

De fleste forbinder måske patchwork med en kakafoni af kulører og mønstre i forunderlig forening. Men Helene holder på formerne, og hendes signatur er det stramme design.

– Jeg er ikke til bløde, udflydende former. Jeg er fascineret af det skarpe og stringente som firkanter, trekanter og cirkler. Nogle vil nok mene, jeg har en snert OCD, for det snorlige og symmetriske giver mig ro i hovedet, indrømmer hun.

Læs også: Hæklet snegl: Sådan hækler du sneglen Sander

Engang, for ikke så længe siden, havde patchwork ry for at være en reminiscens fra 1970’ernes flowerpowerbevægelse, men det er igen blevet god stil blandt yngre generationer, og interessen for håndværket er steget markant gennem de seneste år, bekræfter Helene. 

helene-skærer.jpg
Helene ved arbejdsbordet. Hun har så mange ideer, at hun umuligt kan nå at realisere dem alle.
helene-patchworkbog.jpg
Helene har skrevet den første danske bog om moderne patchwork med fokus på stilren skandinavisk patchwork.

– Det er ikke længere noget ”mormoragtigt”. Tværtimod, siger hun.

– Jeg tror, det handler om, at det autentiske er oppe i tiden. Mange har fået nok af det masseproducerede, og det tiltaler unge, at de selv kan skabe noget personligt fra bunden.

Helene håber, at endnu flere unge – og også gerne modne, selvfølgelig – får øje på det unikke håndarbejde. For alle kan være med. Helenes motto er: Hellere færdig end fejlfri.

– Hvis du kan sy ligeud på en maskine, er du i gang. Der findes ikke fejl i patchwork. Det kan godt være, du havde en anden plan end det færdige resultat, men små fejl gør bare dit tæppe endnu mere personligt, fastslår Helene, der lige nu sysler med endnu en bog. Her kan man blandt andet lægge blødt ud med et babytæppe i patchwork, sådan som Helene selv gjorde i sin tid. 

Anbefalet til dig