Plantefarvning af stof
SPONSORERET indhold

Sille farver sit eget stof og lever i dag af det

For to år siden tog Sille Windum sine børn med ud i naturen og gik på jagt efter planter, så hun kunne farve sit eget stof med blomster og blade. I dag lever hun af at sælge sine patchworkgardiner og -sengetæpper.

Af:: Line Hvid Foto: Mikkel Bækgaard
01. sep. 2022 | Håndarbejde | Hendes Verden

Stof farvet med planter får et helt særligt spil mellem lyse og mørke nuancer. Det har Sille Windum erfaret gennem de seneste to år, hvor hun har eksperimenteret med blade, blomster, rødder og andet organisk materiale, hun finder i naturen.

"Plantefarvet stof er noget så smukt," siger hun.

"Hvis man syr fabriksfarvet stof sammen med plantefarvet, ser det helt forkert ud – det fabriksfarvede ser nærmest dødt ud."

Derfor nøjes Sille med de stoffer, hun selv indfarver, og tekstilerne bliver syet sammen til blandt andet patchworkgardiner og -sengetæpper. På kort tid er hendes design blevet så stort et hit, at hun faktisk kan leve af at sælge dem. Og man forstår det godt, når man ser dem hænge og vaje i vinden, mens de fanger sollyset i alle fibre.

"Jeg holder så meget af hele den historie, et stykke plantefarvet stof bærer på, og derfor elsker jeg at sy i stof, jeg selv har farvet," siger Sille, da vi besøger hende hjemme i Hillerød.

LÆS OGSÅ: Lene impulskøbte en garnbutik: "Vi tømte opsparingen"

Altid gang i gryden

Her bor hun med sin kæreste og deres to små børn, og plantefarvningen fylder en del i familiens lille villa. Uden for huset har Sille indrettet en krog med kogeblus, gryder og planter, der hænger til tørre. Her står altid gryder med forskellige planteblandinger og tekstiler i. I kælderen har hun syværksted, og i stuen hænger patchworkgardiner af det plantefarvede stof og blafrer.

"Man ved aldrig helt, hvordan den endelige farve bliver, så jeg glæder mig altid til at kunne tage stoffet op af gryden og se resultatet," fortæller Sille begejstret, mens hun rører i en stor gryde, hvor et stykke stof svømmer rundt i mørkt rødbrunt vand mellem plantestykker.

Hun fortsætter:

"Når jeg har farvet et stykke stof, gemmer jeg ofte vandet, for der er stadig masser af farve i, og så tilføjer jeg nye planter og genbruger det til et nyt stykke stof. Det er vildt fascinerende – at se, hvordan nye planter lige kan give et knæk på farven."

Slynge og løbecykel

Sille begyndte med plantefarvningen for lidt over to år siden. Dengang var Danmark coronalukket, og Sille var på barsel med sin datter på seks måneder og havde også sin treårige søn hjemme. Det var forår, og blomster og blade spirede frem.

"Jeg skulle finde på noget at lave med dem, som jeg også selv syntes var sjovt – så det hele ikke blev at sidde på gulvet og bygge lego. Og så fik jeg ideen med plantefarvning," fortæller Sille, der straks drog af sted på jagt med sin nysgerrige søn på løbecyklen og sin lille datter på ryggen.

Nu hvor børnene er blevet større, synes de stadig, det er sjovt at være med, men det er nu ikke kun familiebåndet, der er blevet styrket af planteeksperimenterne, for Sille har også fundet et særligt online-fællesskab.

LÆS OGSÅ: Hun anede ikke, at hun den vinterdag i 1960 startede et lille stykke dansk garnhistorie

"Jeg lagde alle mine forsøg med plantefarvning på Instagram, og folk begyndte at kommentere," fortæller hun.

"Det var virkelig tiltrængt! Alt socialt var lukket ned, og jeg var mest sammen med mine børn, så det var rart med input fra voksne med samme interesse – både erfarne plantefarvere og nybegyndere som mig selv."

Populær sol

I dag har Sille fået stablet en forretning på benene. Hun sælger sine patchworkgardiner og -sengetæpper i sin webshop, og de er så populære, at hun ikke kan følge med. Særligt hendes design med et solmotiv er populært. Hun holder også workshops rundt om i landet, hvor hun lærer andre at farve med planter.

"Det her er noget, jeg kan se mig selv arbejde med fremover," siger hun – og fortsætter smilende:

"Det giver bare utrolig meget mening for mig – selv om det bestemt ikke er noget, jeg bliver rig af lige nu."

Anbefalet til dig