Strik selv: Hue og halstørklæde i løkkemønster fra Hjemmet
SPONSORERET indhold

Strik selv: Hue og halstørklæde i løkkemønster

Mangler du selv et huesæt, så er det lilla her lige sagen. Og det er hurtigt at strikke og bestemt ikke svært.

Af: Gepard Garn Foto: Gepard Garn
23. dec. 2013 | Håndarbejde | Hjemmet

Materialer:

2 ngl til huen og 4 ngl til halstørklædet i lilla nr. 7656 i Katia Mystery (89 % uld, 11 % polyamid, løbelængde 50 m/50 g) fra Gepard Garn.

Pinde:

Nr. 4½.

Strikkefasthed:

14 m og 20 p i løkkemønster på p nr. 4½ = 10 x 10 cm. Det er vigtigt at overholde strikkefastheden.

Løkkemønster:

Mønsteret tager hensyn til det specielle garn, hvor tråden er skiftevis tynd og tyk.

1. p (rsiden): Strik r phen med hele garnet

2. p (vrsiden): * træk den tykke del af tråden ud til en løkke bag arb (på rsiden) og strik 2 r med den tynde del af garnet *, gent fra * til * p ud. Træk i løkkerne, så det kun er m af det tynde garn, der sidder på p. Gent disse 2 p.

Hue:

Slå 54 m op med hele garnet. Gent de to p i mønsteret, til arb måler 14 cm. Tag ind på næste rside-p således: 6 r, * 2r sm, 6 r * og gent fra * til * 6 gange. Der er nu 48 m på p. Strik 3 p i mønster.

Tag ind igen på næste rside-p pind således: * 4 r, 2 r sm * gent fra * til * 7 gange, og slut med 6 r. Der er nu 41 m på p. Strik 3 p i mønster.

Tag ind igen på næste rside-p således: * 4 r, 2r sm * gent fra * til * 6 gange, og slut med 5 r. Der er nu 35 m på p.

Strik en vrside-p i mønster. På næste rside-p tages ind således: * 2r sm *, gent fra * til * p ud, og der er 18 m tilbage på p.

Klip tråden, men med en ca. 30 cm lang garnende. Tråd en nål med garnenden, og træk nålen gennem de 18 m på p. Træk garnenden til, så hullet i toppen bliver så lille som muligt, og fastgør sammentrækningen med nogle sting. Fortsæt og sy huens søm fra vrsiden.

Halstørklæde:

Mål:

21 x 175 cm.

Strikkefasthed:

6 m og 20 p i retst på p nr. 4½ = 10 x 10 cm.

Mønster:

Halstørklædet strikkes på en særlig måde idet, der KUN strikkes m med den tynde del af garnet. Fra maske til maske trækkes i den tykke del af garnet, hvorpå de følgende 2 m strikkes med den næste tynde del af garnet, så de tykke dele af garnet efterhånden ligger som parallelle stave mellem de strikkede tynde dele af garnet (se foto) – derfor det lille antal m. Hver gang der begyndes på en ny p, trækkes en løkke af den tykke garndel, inden første m strikkes af næste tynde garndel.

For at slå m op anvendes den simple måde, som også bruges, når man slår ekstra m op i slutn af en p: Form en drejet løkke, som sættes på p – men igen kun af den tynde del af garnet.

Slå 10 m op på p nr. 4½ .Start med en almindelig opslagnings-løkke og derpå 1 drejet løkke af en tynd garndel, skub så de to masker tilbage på højre p og lav igen 2 masker af den næste tynde garndel, skub m tilbage på højre p, og fortsæt således, til der er 10 masker på p.

Nu ligger maskerne på pinden 2 og 2, og indimellem ligger de tykke garndele.

Fortsæt nu i retst , men strik stadig kun med de tynde garndele. Hver gang der begyndes på en ny p, laves en løkke af den tykke del af garnet, strik 2 r med den tynde del, og lad de tykke dele ligge parallelt mellem de strikkede m. Fortsæt, til tørklædet måler 175 cm. Klip garnet over, så der er en garnende på ca. 8 tykke garndele langt. Husk løkken, før aflukningen begynder. Strik de første 2 m med den første tynde del, idet der laves et omslag mellem de 2 m, træk derefter omslaget over 2. m og træk 1. m over 2. m, træk garnenden gennem m på p (evt med en nål eller hæklenål). Strik og luk de næste 2 m med den næste tynde garndel af på samme måde, og for hver gang trækkes garnet på plads, så de tykke

garndele ligger parallelt med de underliggende. Aflukningen slutter med en løkke, og derefter hæftes de to garnender så usynligt som muligt.

www.gepardgarn.dk

Opskriften er fra Hjemmet nr. 52/2009