-
Farvepsykolog: ”Alle er født med personlige farver, det er ligesom med stjernetegn”
-
Her er seks effektive øvelser, der udvikler dine spirituelle evner
-
Sådan skal du reagere, hvis dit barn ser, føler eller hører åndeverdenen
-
Manifester dit drømmeliv – 7 tips, der får dig i gang
-
Kulde, lugt eller lyde? Her er 8 tegn på, at du bliver besøgt af en ånd
-
Er du bange for spøgelser? Her er 5 tips til at blive venner med åndeverdenen
-
Brug krystaller til at rense dit hjem - sådan gør du
-
Føler du en særlig forbindelse til et dyr? Her er 10 kraftdyr, og hvad de vil fortælle dig
Sådan laver du beef wellington
Boeuf wellington eller beef wellington er en skøn luksusret, som passer godt til festlige lejligheder. En beef wellington er en indbagt oksemørbrad, der pakkes ind i lækkert svampefyld og butterdej. Her får du opskriften + en trin for trin guide til at lave beef wellington. Velbekomme!
Beef Wellington til 6 personer
Total:2 timer
Ingredienser
- 1 kg oksemørbrad (afpudset)
- salt og peber
- 1 spsk. olivenolie
- 1 rulle butterdej (250 g)
- 1 æggeblomme (til pensling)
- evt. 1 tsk. flagesalt
- Duxelles (svampefars):
- 2-3 skalotteløg
- evt. 1-2 fed hvidløg
- 250 g markchampignon
- 25 g smør
- 1 dl madeira (eller portvin)
- 3 spsk. persille
- 3 spsk. rasp (eller brødkrumme)
- Tilbehør:
- f.eks. flødestuvet/smørdampet spinat og små ristede kartofler/flødekartofler (se flere forslag til tilbhør længere ned på siden)
Sådan laver du beef wellington:
- Krydr det afpudsede kød grundigt med salt og peber, og brun det hurtigt på alle sider på en brandvarm pande med olie.
- Læg kødet på en tallerken, og lad det køle af
Duxelles - svampefars:
- Pil skalotteløg og evt. hvidløg, og hak dem fint.
- Rens champignonerne, og hak dem fint - det er nemmest i en foodprocessor.
- Steg skalotteløgene bløde på en pande med smør, tilsæt de hakkede champignon og evt. hvidløg, og steg under omrøring i 5 min.
- Tilsæt madeira, og kog igennem, til væsken er kogt væk.
- Tilsæt hakket persille og rasp, og krydr med salt og peber.
- Bred blandingen ud på en tallerken, og lad den køle af.
Sådan samler du retten
- Læg butterdejen på et stykke bagepapir, og smør duxelles på dejen i samme bredde som kødstykket - og ikke helt ud til kanterne.
- Dup kødet tørt med køkkenrulle, og læg det på duxelles-laget.
- Luk dej med duxelles omkring kødet, tryk samlingerne sammen med en gaffel, og skær overskydende dej væk.
- Pisk æggeblommen med 1 spsk. vand og 1 knsp. salt, og pensl den på dejen. Rids evt. forsigtigt et mønster i dejen med bagsiden af en kniv, og sæt butterdejspakken i køleskabet i mindst 30 min.
- Varm ovnen op til 250 grader (225 grader varmluft).
- Sæt butterdejspakken på en bageplade med bagepapir, pensl med æggeblomme, drys evt. med flagesalt, og sæt pladen i ovnen i ca. 25 min.
- Mål evt. med et stegetermometer: det skal vise 52-55 grader, da temperaturen i kødet stiger 8-10 grader, mens det hviler.
- Flyt den indbagte mørbrad over på et trancherbræt med saftrille, og lad den hvile i 10 min. før du skærer den i tykke skiver.
Sådan laver du tilbehøret:
- ½ liter brun sovs (jævnet, velsmagende kalvebouillon)
- 1 dl madeira
Sådan laver du tilbehøret:
- 500 g gulerødder
- 250 g pastinakker
- 1 bundt forårsløg (eller 6-8 små porrer)
- 2 spsk smør
- Tilbehør: kogte, skrubbede kartofler
Indbagte hakkebøffer med svampefyld:
- ca. 600 g hakket oksekød
- 1 spsk. smør + 1 spsk. olie
- salt og friskkværnet peber
- Svampefyld:
- 500 g markchampignoner (eller portobellosvampe)
- 4-5 skalotteløg
- 1 spsk. kartoffelmel (eller majsstivelse/maizena)
- 1 æg
- 4 plader butterdej (ca.20x20 cm, evt. optøet)
- Madeirasovs:
- 1/2 l brun sovs (evt. jævnet med kalvebouillon)
- 1 dl madeira
- Grøntsager:
- 500 g gulerødder
- 250 g grønne bønner
- 25 g smør
- ca. 2 dl vand
- Tilbehør: brød
Sådan gør du:
- Form 4 hakkebøffer.
- Brun dem i gyldent smør og olie på begge sider.
- Krydr med salt og peber.
- Tag kødet fra varmen, og lad det køle lidt af.
- Svampefyld: Kom rensede svampe og skalotteløg i en foodprocessor, og kør det helt fint.
- Steg blandingen på en tør pande, til væsken er fordampet.
- Krydr med salt og peber, og rør sammen med kartoffelmel.
- Pensl 4 stykker butterdej med sammenpisket æg.
- Læg 1 hakkebøf på hvert stykke dej. Fordél svampefyldet på hver bøf.
- Pak bøfferne ind, læg dem på bagepapir på en bageplade. Pensl med sammenpisket æg.
- Sæt bagepladen i ovnen ved 225 grader i ca. 20 min.
- Bøfferne skal være 75 grader i midten (målt med stegetermometer).
- Skær gulerødderne i stave på størrelse med bønnerne. Damp dem med smør og vand i ca. 5 min. i en gryde under låg, til grøntsagerne er tilpas møre. Krydr med salt
- Servér indbagte bøffer med svampefyld, smørdampede grøntsager, brun sovs smagt til med brun sovs smagt til med madeira og hertil brød.
Skønne hovedretter til nytår
-
Stegt lammekrone med timian og gnocchi
-
T-bone med bearnaise, fritter og brøndkarse
-
Nemt & lækkert torskefad
-
Stegt torsk med mos, sprøde urter og beurre blanc
-
Kalvemørbrad med sennep, timian og hvidløg
-
Indbagt tournedos a la Rossini
-
Vagtler med hoisinsauce
-
Oksemørbrad med fennikel-pære-salat
-
Sådan laver du beef wellington