
Finker
Alt spiseligt fra indmaden af grisen bruges til finker, her er dog udeladt grisenyrer. Finker er en dejlig ret, som både skal koges godt mør og krydres.
(4 personer)
Ingredienser
- Arbejdstid: 40 min.
- Kogetid: ca. 45 min.
- Fryse-egnet
- 1 svinehjerte (skåret i små terninger)
- 1 svinelever (skåret i små terninger)
- evt. 1 grisetunge (flået og skåret i små terninger)
- 1½ liter god (svine) suppe (eller tilsvarende mængde bouillon)
- ½ knoldselleri (delt i mindre stykker)
- 1 porre (skåret i mindre stykker)
- 3 laurbærblade
- et par kviste timian
- 200 g fersk spæk (i små terninger)
- 1 løg (i skiver)
- 2 madæbler (i både)
- 10 svesker (uden sten, i store terninger og grofthakkede)
- salt og peber
- vineddike
- Stærk rødbedesalat:
- 4 små rødbeder (kogte)
- 3 røde æbler (i terninger)
- 1 julesalat (snittet i skiver)
- 2½ dl cremefraiche (18%)
- 2 tsk dijonsennep
- 1-2 spsk fintrevet peberrod
- citronsaft
- salt og peber
- Endvidere:
- hakket persille
- og rugbrød
- Kog indmaden i suppensammen med grønsagerog krydderurter,til alt er godt mørt,ca. 45 min. Kog førstleverstykkerne med desidste 5 min.
- Hak indmaden fint ellerkør den gennem kødhakkemaskinen.
- Rist spækket i en grydeog skum fedtegrevernefra, gem dem til senere.
- Brun først det skivedeløg i lidt af det afsmeltedefedt, derefter denhakkede indmad. Komæblebåde og svesker iog tilsæt lidt af suppen.Lad det koge i 5 minutter.Smag til med salt,peber og vineddike.Hvis retten er lidt svagi farven, kan der tilsætteskulør.
- Stærk rødbedesalat:”Smut” skrællen af dekogte rødbeder og skærdem i smalle stave ellersmå terninger. Bland dem med æble og julesalat.Rør dressingensammen og smag dengodt til – den skal værestærk. Bland ingrediensernei.
- Servér finkerne med etdrys fedtegrever, lidthakket persille og denstærke rødbedesalat.Sæt ekstra vineddikepå bordet til at dryppepå retten. Rugbrød serverestil.