Hjemmelavet is

Ice Age 4 - uimodståelig hjemmelavet is

Findes der noget bedre end hjemmelavet is på en varm sommerdag?

CHOKOLADE SEMIFREDDO

Stærkt vanedannende italiensk chokoladeis!

Tid: ca. 20 min. plus frysetid

(ca. 1½ liter)

3 pasteuriserede hele æg

4 pasteuriserede æggeblommer

1 tsk. vaniljesukker

220 g sukker

5 dl piskefløde

300 g mørk chokolade, f.eks. Valrhona Guanaja 70% kakao

1.

Kom æg, æggeblommer, vanilje og sukker i en skål. Kom skålen i en gryde med vandbad, og pisk med en elpisker i 6-8 min., indtil det tykner. Tag skålen af varmen, og afkøl forsigtigt.

2.

Hak al chokoladen, og smelt

200 g i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen ved svag varme.

3.

Pisk fløden til en tyk skum, og fold forsigtigt med æggemassen sammen med smeltet chokolade og hakket chokolade.

4.

Fordel iscremen i kopper. Dæk dem til, og stil dem i fryseren natten over.

TIP

Isen kan også fryses i en beholder med tætsluttende låg.

PEACH MELBA SORBET

Smuk, smuk sorbet af hindbær og fersken. Helt klart redaktionens favorit på en meget varm sommerdag.

Tid: ca. 1 time plus frysetid

(ca. 1½ liter)

Hindbærsorbet:

2 dl vand

125 g sukker

400 g hindbær (evt. frosne)

2 spsk. citronsaft

Ferskensorbet:

2 dl vand

125 g sukker

400 g ferskener i både (evt. fra dåse)

2 spsk. citronsaft

1.

Kom vand og sukker i to gryder, og kog op under omrøring. Skru ned for varmen, og lad sirupperne koge 1 min.

2.

Kom hindbær i den ene og ferskner skåret i både i den anden, og giv dem et opkog. Lad hindbær simre 1 min. og ferskner 5 min. i lagen (dåseferskner kun 1 min.).

3.

Blend de to lager hver for sig, og pres dem gennem en sigte. Smag til med citronsaft, og stil dem i køleskab, til de er gennemkolde.

4.

Frys sorbeterne hver for sig – gerne i en ismaskine, hvis du har en. Opbevar i fryseren. Hvis du ikke har en ismaskine: Hæld sorbeten i en form, og stil den i fryseren. Pisk den igennem hvert 20. min., til den er frossen. Hvis den alligevel bliver for hård: Kør den cremet i en foodprocessor.

5.

Når begge sorbeter er frosne: Stil dem på køkkenbordet 5-15 min., til de er bløde nok til at bearbejde – det er vigtigt, at de har samme konsistens. Læg dem lagvis i en kold bøtte, og træk skaftet af en ske igennem lagene, så de bliver marmoreret. Stil sorbeten i fryseren indtil brug.

TIP

Vil du have en mere cremet sorbet, kan du tilsætte marengs: Pisk 1 pasteuriseret æggehvide stiv sammen med 3 spsk. sukker, og vend marengsen i den færdige sorbet. Sæt sorbeten i fryseren.

PARFAIT MED STIKKELSBÆR OG HYLDEBLOMST

Cremet, delikat og frisk med fyld af syrlige stikkelsbær som modvægt til det søde.

Tid: ca. 1 time plus frysetid

(ca. 1¼ liter)

500 g stikkelsbær

175 g sukker

½ dl vand

5 spsk. friske hyldeblomster, 1½ spsk. tørrede hyldeblomster eller 4-5 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft

6 pasteuriserede æggeblommer (1 dl)

4 dl piskefløde

1.

Skyl bærrene – du behøver ikke at nippe dem. Kom stikkelsbær, sukker og vand i en gryde, og kog op under låg. Tag låget af, og lad bærrene simre til en grød. Det tager ca. 10 min. Rør i den af og til.

2.

Pres grøden gennem en sigte. Tilsæt hyldeblomster eller hyldeblomstsaft. Tilsæt æggeblommer, og pisk frugtpuréen i en tykbundet gryde over svag varme eller vandbad, til cremen er let og fyldig (den må ikke koge).

3.

Hæld cremen over i en skål, og lad den køle helt af.

4.

Pisk fløden til blødt skum, og vend den i cremen. Fyld parfaiten i en form, og sæt den i fryseren i min. 6 timer.

TIP

Stikkelsbærrene kan koges med korn af en vaniljestang eller et stykke hel kanel.


CHAI IS

Er du vild med Chai te, så prøv denne mælke/flødeis, som er lavet på chai-krydderier og sort te. Den er uimodståelig for Chai-fans.

Tid: ca. 1 time plus frysetid

(ca. 1 liter)

½ l kaffefløde

10 stk. hel allehånde

10 stk. hele nelliker

10 sorte peberkorn

2 cm hel kanel

2 stk. hel stjerneanis

2 hele kardemommefrø

2 cm frisk ingefær (skrællet)

½ l sødmælk

200 g rørsukker

4 spsk. sort te (Ceylon eller Assam)

8 pasteuriserede æggeblommer (1½ dl)

1.

Hæld kaffefløden i en gryde. Knus de tørre krydderier let, f.eks. i en morter, og rør dem i fløden sammen med ingefæren. Giv det et kort opkog under omrøring. Tag straks gryden af varmen, læg låg på, og lad det trække 1 time. Si krydderierne fra fløden.

2.

Kom mælk og sukker i en anden gryde, og giv det et ganske kort opkog – til sukkeret er smeltet. Tag gryden af varmen, rør teen i, og lad det trække under låg 8 min. Si teen fra mælken.

3.

Hæld æggeblommerne i en tykbundet gryde, og tilsæt fløde og mælk. Pisk cremen over varmen, til den tykner – den må ikke koge! Hæld den straks gennem en sigte over i en stor skål, og lad den køle af.

4.

Sæt cremen i køleskabet, til den er helt kold. Frys isen – gerne på ismaskine – og opbevar den i en beholder i fryseren. Hvis du ikke har en ismaskine: Hæld isen i en form, og stil den i fryseren. Pisk den igennem hvert 20. min., til den er frossen. Hvis den alligevel bliver for hård: Kør den cremet i en foodprocessor.

TIP

Hvis cremen skiller, kan den

blendes glat igen.

► SE OGSÅ: Hjemmelavet hjemis

► SE OGSÅ: 4 opskrifter på hjemmelavet is med sommerbær

► SE OGSÅ: Mango-is og mynteshake med vanilje