
Marcipanæbleskiver med tranebær- og granatæblesyltetøj
Jeg elsker at bruge de sprøde og saftige granatæblekerner omkring juletiden. De smukke rubinfarvede kerner giver et skønt strejf af jul sammen med de lige så røde syrlige tranebær. En opskrift af Gitte Jakobsen.
Ingredienser
Grunddej:
50 g gær
100 ml vand, lunet
400 ml kærnemælk
4 æg
250 g hvedemel
2 spsk rørsukker
2 tsk kardemomme
½ tsk salt
1 portion grunddej
lidt smør, smeltet
150 g god marcipan, groftrevet
100 g mandler, smuttede
og hakkede
Tranebær og granatæblesyltetøj:
200 g tranebær
100 g sukker
100 ml vand
1 citron, saften heraf
1 granatæble, kernerne heraf
Desuden:
flormelis til at drysse over æbleskiverne eller vaniljeis
Sådan gør du
Grunddej:
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt kærnemælk, og rør æggene ud i væsken. Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en skål, og pisk det i væsken. Lad dejen hvile overdækket i 45 minutter. Nu har du den skønneste grunddej til æbleskiver.
Syltetøj:
Kom tranebær, sukker, vand og citronsaft op i en gryde, og lad det koge op, til næsten alle bærrene er bristede. Vend det med kernerne fra granatæblet, imens syltetøjet stadig er varmt, og lad den trække i 1 times tid.
Bagning:
Vend revet marcipan og hakkede mandler nænsomt i grunddejen. Smør hullerne i æbleskivepanden med lidt smeltet smør, og sæt panden på komfuret under jævn varme. Fyld 1 god spsk i hvert hul og derefter 1 tsk syltetøj midt i hver æbleskive. Dæk med endnu 1 spsk dej. Bag æbleskiverne, til bunden er let gylden. Vend dem med et træspyd, og bag dem færdig. Drys med flormelis, eller server det ved siden af sammen med en vaniljeis af god kvalitet.