Stegt ål opskrift
SPONSORERET indhold

Stegt ål med kartoffelsalat

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Når der er stegte ål på bordet, skal der ifølge traditionen være nok til, at benene kan nå hele vejen rundt om tallerkenen. Så det gælder om at vælge en tallerkenstørrelse, der passer til ens appetit. Stegt ål smager ekstra godt med et glas snaps til. Her er de stegte ål serveret med kartoffelsalat og en frisk, grøn salat. Retten er efterfulgt af en lækker, lun ananasdessert. Sådan laver du stegte ål:

Af: Katrine Klinken Foto: Thomas Hergaard
01. mar. 2022 | Opskrift | Hjemmet
6 | Total: en time, 10 min | Arbejdstid: 40 min

Ingredienser

Stegt ål med kartoffelsalat

Arbejdstid: 40 min.
Stege-/kogetid: ca. 30 min.
Fryse-egnet (6 personer)

1 kg stegeål (flåede, rensede)
2-3 spsk durumhvedemel
2 tsk groft salt
friskkværnet hvid peber
ca. 25 g smør

Kartoffelsalat:
1 kg kartofler (kogte, skiver)
2½ dl syrnet fløde 9 % (eller cremefraiche)
2 tsk dijonsennep
4 spsk purløg (fint klippet)
1 grønt salathoved
6 tomater (både)
1 spsk olie
1 spsk citronsaft

Tilbehør: Tomatbåde og citron skåret i både

Sådan laver du stegte ål

  1. Klip finnerne af ålene og skyl i koldt vand.
  2. Skær hver ål i stykker på ca. 6 cm. Lad dem dryppe af i et dørslag. Krydr durummel med salt og vend ålestykkerne heri. Varm smør på en pande og brun ålene på alle sider. Steg videre ved middelstærk varme i ca. 15 min.
  3. Ålene er færdigstegte, når kødet begynder at trække sig sammen, og benene i enderne af stykkerne stikker lidt frem.
  4. Kartoffelsalat: Bland syrnet fløde med sennep, salt, peber og purløg. Vend kartoffelskiverne i.
  5. Grøn salat: Bland mindre stykker af salatblade med tomat og dressing af olie, citronsaft, salt og peber. Servér de stegte ål med de to salater, citron og tomat.

Lun ananas med smuldredej og flødeskum

Arbejdstid: 15 min.
Bagetid: ca. 40 min.
Ikke fryse-egnet

1 ananas (stykker uden skræl)
evt. 2 tsk frisk ingefær (fintrevet)

Smuldret dej:
125 g smør
125 g hvedemel
125 g havregryn (grovvalsede)
50 g brun farin

Tilbehør:
1½ dl piskefløde (eller cremefraiche)
6-8 blade frisk mynte

Læg stykker af ananas i et ovnfast fad og bland evt. med ingefær. Dej: Smuldr eller blend smør sammen med hvedemel, bland resten af ingredienserne i, og drys over fadet. Sæt i ovnen og bag ved 175 grader i ca. 40 min. Servér med flødeskum smagt til med hakket mynte.

stegte-aal-ananas-dessert-opskrift.jpg

TIP: Pandestegt fisk, stegt ål eller små stykker kød vendt i durumhvedemel bliver sprødere end i almindeligt mel.

Stegte ål med flødestuvede kartofler og grønne bønner

Vil du hellere servere de stegte ål med varme kartofler til, så får du her en opskrift på stegt ål med flødestuvede kartofler og bønner: Det er en tradition, at man skal spise så mange stykker ål, at benene kan nå hele vejen rundt om tallerkenen. Skål gerne i en krydret snaps!

Stegte ål med flødestuvede kartofler og bønner
Arbejdstid: 40 min.
Stege-/kogetid: ca. 30 min.
Fryse-egnede
(4 personer)

1 kg stegeål (flåede, rensede)
3 spsk hvedemel
2 tsk groft salt
friskkværnet hvid peber
ca. 25 g smør

Flødestuvede kartofler:
1 kg kartofler (kogte, skiver)
2 1⁄2 dl piskefløde
1 dl cremefraiche (38%)
1 tsk limeskal (usprøjtet, fintreven)
1 spsk frisk limesaft
2 spsk purløg (fintklippet)

Tilbehør:
grønne salatblade
250 g friskkogte grønne bønner
2 lime (både)

  1. Klip finnerne af ålene og skyl dem i koldt vand. Skær hver ål i stykker på ca. 6 cm. Lad dem dryppe af i et dørslag. Krydr mel med salt og peber og vend åle-stykkerne heri.
  2. Varm smør på en pande og brun ålene på alle sider. Steg videre ved middelstærk varme i ca. 15 min. Ålene er færdigstegte, når kødet begynder at trække sig sammen, så benene stikker lidt frem i enderne af stykkerne.
  3. Flødestuvede kartofler: Kog fløden ind til det halve og vend den sammen med cremefraiche, limeskal og -saft og skiver af kogte kartofler.
  4. Krydr med salt og peber og drys med purløg.
  5. Servér stegte ål med flødestuvede kartofler, grøn salat, bønner og lime.

stegte-aal-floedekartofler.jpg

Anbefalet til dig