Rens af ansigt
Foto: Moyo Studio/Getty Images "Det er meget hårdt for huden at opretholde sin naturlige pH-værdi og balance, hvis den skal reagere på at blive renset med sæbe,” siger eksperten.

Ansigtsrens uden sæbe

Derfor skal din ansigtsrens aldrig indeholde sæbe

Det kan føles som en umulig opgave at blive klog på sit eget ansigts hud, men det er faktisk ret simpelt. I hvert fald hvis du spørger Heidi Maltby, som er indehaver af Naturlig Smuk. Hun fraråder først og fremmest brugen af sæbeholdig ansigtsrens.

Dengang vi selv var teenagere og læste Eurowoman, var der altid én ting, der gik igen, når damer som Hella Joof skulle give et godt råd til datidens ungdom: ”Husk at tage din make-up af, inden du går i seng, hvis ikke du vil ligne en slidt lædertaske, når du bliver gammel.” Siden har Hella skrevet en hel bog fyldt med nye regler om papmaché og glimmer på kaminhylden, men den gamle vask-dit-ansigt-inden-du-går-i-seng-regel holder stadig, hvis du spørger Heidi Maltby, indehaver af hudplejeklinikken Naturlig Smuk på Frederiksberg.

LÆS OGSÅ: Kan hyppigt omtalte masker, plastre og ‘sugeapparater’ fjerne mine hudorme?

Huden når nemlig at rage en masse skidt til sig i løbet af dagen, ligesom den også har en aktiv egenproduktion af fedt, som alt sammen er godt at vaske af, når dagen er omme.

Inden vi kommer nærmere ind på hvorfor og hvordan, har vi spurgt Heidi Maltby, hvornår det kan være en god idé at starte med at vaske sin hud; om man skal undgå sæbe samt hvilke remedier, man skal bruge.

Få blandt andet svar på:

Start ikke før nødvendigt

Det er lidt det samme som at barbere ben: Når først du er begyndt, er der ingen vej tilbage – så er det for life. Derfor lyder hovedreglen også, at man først skal starte med at rense sin hud, når man når en alder, hvor huden begynder at ændre sig. Sådan siger Heidi Maltby, indehaver af hudplejeklinikken Naturlig Smuk på Frederiksberg.

”For mange er det ved 12-/13-årsalderen, eksempelvis på grund af urenheder, mere fedtet eller glansfuld hud eller hvis man begynder at gå med makeup. Men man behøver ikke begynde at rense sin hud, førend man oplever, at den ændrer sig. Og faktisk vil jeg sige, at unge mennesker godt kan droppe rens om morgenen, så de ikke overstimulerer huden.”

Hvis du ikke bruger makeup til dagligt eller er velsignede med en velafbalanceret, klar og fin hud er det faktisk ikke nødvendigt at bruge renseprodukter, førend makeuppenslen bliver kørt rundt i ansigtet, mener Heidi Maltby, der anbefaler, at man nøjes med vaske ansigtet med vand indtil da. For alle os andre, der har travlt med at fremhæve vipper og kindben og dække tidens tegn, er der altså ingen vej uden om. Ansigtet skal renses.

”Det er vigtigst at rense sit ansigt om aftenen, da huden producerer fedt i løbet af dagen. Hvis man bruger en vaskeklud eller Konjak-svamp, så fjerner man meget skånsomt de døde hudceller, og man opliver grå og trist hud. Huden bliver derved også mere klar til at modtage fugt, som eksempelvis serum efterfølgende,” forklarer Heidi Maltby.

Fugt, fugt, fugt

Okay, så for 95 % af os gælder det, at vi skal sørge for, at vores ansigt bliver renset, men hvordan finder man ud af, hvilke renseprodukter ens hud har brug for? Heidi Maltby forklarer, at det varierer fra hudtype til hudtype, men fælles for begge hudtyper gælder der én ting:

”Sæbe er no go. Hudens pH-værdi er syrisk og har en værdi på cirka 5,5. Vand har en værdi på 7, imens mange sæber er basiske med en værdi på 8,5. Der er langt fra 5,5 til 8,5, og det er meget hårdt for huden at opretholde sin naturlige pH-værdi og balance, hvis den skal reagere på at blive renset med sæbe,” siger hun og fortsætter:

”En fedtet hud kan have godt af at bruge en rensegel med en lidt skummende effekt. Det er vigtigt at vælge en, der også indeholder en smule fugt eller fedtstof, så rensen ikke udtørrer huden. Med tør hud er det godt at gå efter en rensebalm, som giver ekstra fugt til huden. Sensitiv og moden hud kræver meget det samme som en tør hud, og den modne hud kan sikkert godt trække endnu mere fugt.”

Faktisk kan man aldrig få for meget fugt, lyder rådet fra Heidi Maltby. Selvom det måske kan føles rart med den der udtørrende effekt, hvis man har fedtet hud, så hold dig alligevel fra at udtørre huden. Det, der sker, er nemlig, at huden tror, at den mangler fedtstof, og så går den selv i gang med at overproducere talg – hudens eget fedtstof – og det er en ond cirkel at komme ind i, for så er man lige vidt med sin fedtede hud.

Først rens, så Netflix

Som Heidi Maltby påpeger, så udvikler vores hud i ansigtet sig med alderen og ændrer behov alt efter, hvor i livet man er. Derfor skal man ikke bare blive ved med at bruge det samme gamle renseprodukt nede fra Føtex, man har brugt siden man var 21 år, og det kan godt betale sig at mærke efter, hvordan huden ændrer sig.

”I 20’erne er det min erfaring, at huden begynder at normalisere sig igen efter teenageårene. Man kommer måske ind i nogle lidt mere faste rytmer, og her falder huden som oftest lidt mere til ro. Rens en gang om dagen kan stadig være nok for de fleste. 30’erne kan være ret svingende. Jeg oplever tit at de, som har døjet med uren hud som teenager og måske endda været på aknekur, desværre ofte får et tilbagefald. Der kan være flere årsager: kvinder, der stopper med at tage p-piller eller går gennem stressende perioder, og det kan ses på huden. Her er det derfor vigtigt at rense både morgen og aften. 40’erne og op efter er der, hvor man opdager, at der virkelig er sket noget med ens hud de forgange 20 år – hudens kollagen er kraftigt dalende, og fine linjer vil være virkeligheden for de fleste.

Men det er også her, at mange har mere overskud til at gå op i hudpleje. Nu er man kommet til et stadie, hvor huden kræver ekstra pleje, og at den rent faktisk også begynder at kunne tåle at blive renset med nogle kraftigere og mere aktive ingredienser, som frugtsyre og enzym peeling.”

Nu har både Hella og Heidi slået fast, at vi gør os selv verdens største tjeneste ved at rense vores ansigt, inden vi går i seng. Der er bare et problem: aftenen er typisk det tidspunkt, man allermindst gider i gang med det helt store rense-show, fordi sofaen og Netflix kalder. Til det siger Heidi Maltby:

”Gør det til en vane at rense så snart, du kommer hjem, eller når du har spist. Får man det gjort, når man kommer ind ad døren, så er alt ordnet, og man kan fortætte sin aften derhjemme. Det var sådan, jeg selv fik en rutine, og det fungerer meget bedre.”

3, 2, 1 – svar!

Her får du Heidi Maltbys svar på, hvorfor skal vi rense vores ansigt, hvor tit vi skal bruge masker, scrubs og peeling, samt hvilke renseredskaber vi skal bruge:

Hvorfor skal vi rense vores ansigt?

”Primært for at rense huden for makeup og snavs, som huden suger til sig, når vi færdes udenfor, fx benzinos. I benzinos er der det, man kalder frie radikaler, og de kan gå ind og skade vores hudceller."

Udover daglig rens, hvor tit skal man så bruge masker, scrubs og peeling?

”Man kan bruge en form for peeling en til to gange om ugen – jeg er nok mest tilhænger af en gang. En mekanisk peeling er et produkt med ekstremt fine korn. Den kan både tage det øverste hudlag samt fjerne de døde og levende hudceller.

En frugtsyre-peeling tager også døde såvel som levende hudceller, men kommer dybere ned i huden. Den fjerner det, der hedder ’cementen’, som er det lag, der ligger imellem cellerne og holder dem på plads. Den borer sig altså dybere ned i huden, så den bedre kan tage imod det næste produkt.

Enzym-peeling er min foretrukne. Den tager et lille stykke tid at aktivere og arbejder, når den bliver varm. Den fjerner kun de døde hudceller, men arbejder sig også ned igennem cementen, hvor den får renset huden endnu mere i dybden og gør den klar til at modtage næste produkt, som altid bør være en fugtmaske efter peeling. Lige meget hvilken peeling du vælger, så fjerner den hudens naturlige fedtstof, og derfor skal du tanke op på fugt.”

Hvilke rense-redskaber skal man bruge?

”Jeg vil sige, at tørbørstning af ansigtet fungerer fint. Med den fjerner man døde hudceller og stimulerer samtidig blodcirkulationen. Faktisk behøver man ikke at skulle ud og købe nye redskaber, man kan blot bruge en helt almindelig vaskeklud – den har præcis samme effekt.”