Gisele Bünchen
SPONSORERET indhold

Hey, har du motioneret dit ansigt i dag?

Rul, skrab, stræk, elektrificér – der er mange veje at gå, hvis du gerne vil holde din hud i topform. Men hvad passer bedst til dit temperament? Vi giver dig overblikket her.

Af:: Marlene Toldbod Jakobsen Foto: Mark Mainz/Getty Images
30. okt. 2020 | Mode | ALT.dk

I mange år har anbefalingen lydt, at man helst skal motionere sin krop 30 minutter om dagen, ligesom hjernegymnastik (hej krydsord) også er essentielt for at holde sig frisk i pæren. Og cirka dér lige midt imellem sidder jo så ansigtet.

LÆS OGSÅ: Sig farvel til dobbelthage og rynker med ansigtsyoga

Ansigtet har hele 24 muskler. Muskler, du bruger mange gange om dagen, når du taler og bruger din mimik. Men hvad gør du egentlig for at motionere dine ansigtsmuskler? Og har det nogen videre betydning?

Det korte svar er: Ja. Faktisk kan du, hvis du motionerer dine ansigtsmuskler, få en pænere hud, mindske fine linjer og få mere fyldig (læs: spændstig) hud.

Vil man gerne give ansigtet den helt store tur og sætte gang i blodcirkulationen, cellestimulationen og regulær muskeltræning, skal man have fat i de dybere hudlag – og det er her, en række redskaber (inkl. dine hænder) kommer ind i billedet.

De, som har vundet mest indpas herhjemme, er ansigtsrullen og gua sha’en. Derudover ser vi også microcurrent (strøm) og sculpting bars (vibrationer) begynde at dukke op i beautybilledet. Og sidst men ikke mindst ansigtsyoga, som udføres med de bare næver.

Rolling Stones

Ansigtsrullen er lavet i sten, som oftest er jade, rosa quartz eller amatyst. Hver sten siges at have forskellige egenskaber: rosakvarts er kendt som kærlighedsstenen og skulle være særligt god til sensitiv hud og rødmen. Den grønne jadesten skulle have en afslappende virkning på huden, mens ametystens kvaliteter skulle være særlig god til en stresset hud.

ansigtsrulle.jpg
Ansigtsrulle i rosakvarts, Ilovebeauty, 499 kr.

Det gode ved ansigtsrullen er, at du ikke rigtigt kan rulle 'forkert'. Den er ligeledes fantastisk til at massere musklerne med – eksempelvis kæben, som er et af de steder i ansigtet, der let kan spænde op.

Ansigtsrullen bruges enten på ren hud uden et produkt eller ovenpå et serum, inden du kommer dagcreme på.

Er du flittig med ansigtsrullen, øger du blodcirkulationen, som er med til at give dig den der struttende glød, mens andre vil opleve, at urenheder fortager sig hurtigere på grund af den øgende blodgennemstrømning i huden.

Stram op med gua sha

En anden sten, som er god mod huden, er gua sha’en. Den har ry for at gøre underværker for huden på kroppen, hvor den blandt andet er effektiv i kampen mod den genstridige appelsinhud, men kan også bruges til ansigtet.

Den flade gua sha-sten skraber man henover huden i stedet for at rulle. Hvor ansigtsrullen kan være med til at puffe dit ansigt lidt op (på den gode volumen-agtige måde), så er gua sha’en rigtig god til at 'de-puffe'.

Foruden at have en opstrammende effekt, så skulle den nemlig være genial til at komme af med ophobede affaldsstoffer, så hævede morgenøjne ikke længere er en hindring for at komme ud ad døren.

Har du brug for tips til, hvordan du får mest muligt ud af din gua sha, kan vi varmt anbefale at følge Tina Lykkegaard på Instagram. Hun arbejder blandt andet som holistisk hudterapeut og ved, hvad hun snakker om.

Kaster man sig ud i gua sha-metoden, skal man dog være opmærksom på, at man ikke kommer til at gøre skade på blodkar ved at trykke og trække for hårdt. Af samme årsag er det en god idé at komme en olie eller god, fed creme på huden, inden man bruger sin gua sha.

Hvis man vil investere i et stenredskab, skal man sikre sig, at stenens materiale er naturligt og ikke behandlet med kemikalier under tilslibningen. Fidusen går nemlig lidt af projektet, hvis du dagligt ruller en nikkelfyldt sten rundt i ansigtet – det har man ikke rigtig lyst til.

LÆS OGSÅ: Kære kollagen: Giv mig mine spændstige kinder tilbage. Nu, tak!

Sæt strøm til

Microcurrent er en nyere tendens. Konceptet minder lidt om de gamle TV-Shop reklamer, som solgte et bælte, der hed Flex Belt eller Ab-Fab eller noget i den dur, som man tog om maven og satte strøm til – og vupti, så havde man erhvervet sig en six-pack, imens man sad og så fjernsyn.

Med microcurrent sætter man bogstavlig talt strøm til huden, men som navnet antyder, er det i mikrodoser. Redskabet ligner typisk en lille elektronisk barbermaskine, som lover en uovertruffen glød, fordi celler og blodgennemstrømning bliver aktiveret.

Modsat stenredskaberne er det vigtigt, at du ikke smører noget produkt på huden, inden du bruger den – gør du det, virker strømmen ikke.

Inden du investerer i maskineriet, så tjek dog lige, at det er okay for dig at bruge den – det anbefales blandt andet, at gravide, folk med pacemaker, insulinpumpe og folk med akne går udenom strømapparatet.

The golden Gwyneth

Et alternativ til strømapparatet er ingen ringere end Gwyneth Paltrows personlige favorit (hun skulle eftersigende også være meget glad for sin gua sha) og går under navnet 'The Gold Sculpting Bar'.

Her er det lille t-formede hoved lavet af intet mindre end 24 karat guld, der med sine vibrationer skulle være med til at holde huden i form. Og det er selveste McDreamys hustru (if you know, you know), den anderkendte makeup-artist, Jillian Dempsey, der har opfundet den lille guldbar.

Om end ovenstående fire redskaber er dygtige til at give glød og stramme op, formår de ikke at komme ned i de dybere hudlag, hvor musklerne sidder.

Ovennævnte redskaber arbejder altså på overfladestimulation af huden. De øger alle blodgennemstrømningen, og det er bestemt vigtigt, da det bringer ilt til cellerne, renser huden indefra og er med til at holde huden smuk og give glød. Og til det, er de gode. Men de påvirker ikke musklerne.

Hvorfor er det overhovedet så vigtigt?

Træning af ansigtsmuskulaturen er den eneste måde, huden ikke kommer til at hænge på, præcis som med resten af kroppen.

Okay, så.

Hængekinder og kalkunhals

Hvis du gerne vil have et vedvarende – og gratis – resultat, er ansigtsyoga den bedste måde at få fat i ansigtsmuskulaturen på.

Og som med alt andet motion, kræver det tid og tålmodighed.

Line Friis er indehaver af Dare to Care og trofast tilhænger af yogaøvelser for ansigtet. Hun forklarer, at ansigtsyoga ikke som sådan arbejder på de fine linjer, men på det der hedder ’tonus’, som er den volumen, du har i huden.

Tænk derfor ansigtsyoga ligesom maveøvelser – de får maveskindet til at føles mere fast, og det samme gør ansigtsyoga ved huden i ansigtet.

“Hvis kinderne begynder at hænge, eller huden er løs på halsen, kan man påvirke det ved at træne ansigtsmusklerne med yoga. Og selvfølgelig når huden bliver mere plump (fyldig, red.), fordi den bliver trænet på den måde, vil linjer og rynker også synes mindre,” fortæller Line Friis.

Har du brug for at tage en status på dine ansigtsmusklers tilstand og spændstighed, altså tjekke hudens ’tonus’, har Line Friis et par gode fif til, hvordan du gør det:

Hvis du lægger dig ned på ryggen og lægger en finger lige foran øret, kan man ved mængden af ansigtshud, der falder ned mod øret, mærke, hvor god ’tonus’ man har. Jo mere stram og glat huden foran ørene er, jo mere ’tonus’ har du.

Hvis du derimod kan mærke, at ansigtshuden så at sige ’synker’ ned foran øret, når du ligger ned, er det, fordi dine ansigtsmuskler godt kunne trænge til en opstrammer.

Kaster du dig ud i ansigtsyogaens kunst, kan du benytte dig af ovenstående metode til at følge din egen udvikling.

Gør ansigtsyoga til en fast rutine

Så hvor tit skal man lave ansigtsyoga, hvis man vil forbedre sin ’tonus’, og hvornår kan man forvente synlige resultater?

”Jeg anbefaler 10 minutter ansigtsyoga hver dag, hvis du vil have synlige resultater. Fokusér på de områder, hvor du synes, du har problemer. For mig er det eksempelvis nedadgående mundvige og den måde, jeg altid løfter mit ene bryn på.

Det vigtigste er at få ansigtsyogaen ind i en rutine, så det ikke føles som et projekt – det er derfor min anbefaling, at man gør det på et tidspunkt, hvor man måske laver noget andet samtidig – i badet, eller når man renser ansigtet, På den måde kan blive til et ritual, som man ikke tænker så meget over,” siger Line Friis og uddyber, at man som sådan ikke kan gøre noget forkert med yogaøvelserne, men man kan ende med at spilde sin tid, hvis man ikke bruger de rigtige teknikker og ved, hvor man skal have fat.

”Eksempelvis med nedadgående mundvige kan man måske tro, at man skal have fat i muskulaturen omkring munden, men det er faktisk en muskel, der hæfter oppe på næseryggen, man skal fat i,” forklarer Line.

Hvis man er flittig med sin træning hver dag, burde man begynde at kunne se resultater efter halvanden til to måneder.

Og som med alt andet træning, så er stræk og afspænding heller ikke helt uvæsenligt i forhold til dine ansigtsmusklers ve og vel.

”Hvis du masserer på musklerne i ansigtet, går du ind og øger blodgennemstrømningen og siger til musklerne; ’Så, nu behøver brynet ikke sidde helt deroppe i panden mere – slap af’.

Ansigtsmassage er en måde at afkode de kendte bevægelser og nulstille musklerne. Det ville jeg gøre om aftenen efter at have været i gang i en hel dag. Så træning om morgenen, hvor musklerne er friske og afspænding om aftenen.”

Anbefalet til dig