Stine Goya om farven lyserød
SPONSORERET indhold

Stine Goya: "Jeg føler, at det en powerfarve, der giver styrke, når jeg har den på"

Hvorfor elsker Oh Land, Farshad Farzankia, Lotte Freddie og 3 andre kendte danskere farven lyserød? Vi går dem på klingen og kræver svar.

Af: Pernille Rosenkilde Foto: Frederik Lentz Andersen
18. jan. 2019 | Mode | Eurowoman

Pink er: optur, ligeglad, sexet, sammensat, beroligende, kraftfuld, overskudsagtig, befriende, feminin, festlig, stærk, sart og sjov. Og så passer den til alt.

Eurowoman_09-11-180291.jpg

Molly Balsby, 25, forfatter

– Forsiden på min digtsamling, Ponyprivilegiet, der udkom i starten af september, er pink, fordi min bog arbejder med det feminine, men samtidig også indeholder en hårdhed. Pink kan både være en meget sart og en meget kraftfuld farve, og det modsætningsforhold, synes jeg, passer godt til bogens indhold. Det er spændende, hvordan pink er knyttet til det feminine. Jeg er feminist og derfor interesseret i de konnotationer og kulturelle normer, der knytter sig til kvindekønnet. Pink har igennem mange år spillet en vigtig rolle ift. tøj og legetøj til børn, men også produkter til kvinder. Men sådan har det ikke altid været. Tidligere var det faktisk primært drengebørn, man klædte i lyserødt, hvorimod pigebørn blev klædt i lyseblåt. Det var først i 40’erne, at pink blev markedsført udelukkende som en pigefarve.

Eurowoman_09-11-180340.jpg

Farshad Farzankia, 38, kunstner

– Jeg er vokset op i Teheran i 80’erne, og et af mine barndomsminder derfra er de lyserøde offentlige busser. Dengang var der ikke så mange reklamer på busserne, og de fremstod helt rene, som om man havde dyppet dem i lyserød maling. Som et stykke tegnefilm, der var klippet ind i den virkelige verden og virkede uvirkelige. Lyserød kan lugte af uafhængighed, men den er ikke klar over det selv. Den er ligeglad. Den har aldrig været afhængig af noget. Men farver kan aldrig leve i ensomhed. Lyserød er for mig ligesom alle andre farver. Den er min ven, og jeg har brug for den, ligesom de andre farver er afhængige af den i min kunst.

LÆS OGSÅ: 8 danske kvinder, hvis stil aldrig slår fejl

Eurowoman_09-11-180012.jpg

Stine Goya Hertz, 39, kreativ direktør

– Jeg bor, klæder mig og arbejder i pink. Det er en farve, jeg omgiver mig med hele tiden, men som jeg samtidig ikke bliver træt af. Det er en farve, jeg føler mig hjemme i. Pink har en stor betydning, fordi den er så definerede for mit brand, hvor der hele vejen igennem har været en lyserød tråd. For mig har lyserød en beroligende effekt. Traditionelt anses lyserød som en romantisk og feminin farve, men jeg føler, at det er en powerfarve, der giver styrke, når jeg har den på.

E_06_11_182237.jpg

Nanna Øland Fabricius, 33, sanger og komponist

– Pink betyder sort i min garderobe. Hvor andre har sort som basisfarve, har jeg pink. Den er feminin, stærk og sart på samme tid. Jeg omgiver mig meget med pink. Møbler, tøj, hår, tandbørster, salt, sæbe. Alt passer til pink, og den første sætning, min søn sagde om mig, var: “Mor er lyserød.”

LÆS OGSÅ: Bettina Bakdal: "Jeg har engang fået tæsk, fordi jeg havde rødt hår og mærkeligt tøj på"

Eurowoman_09-11-180171.jpg

Lotte Freddie, 83, journalist, forfatter og foredragsholder

– Pink betyder optur, glæde, fest, sex og sjov. Den er klædelig og kan sættes sammen med alle andre farver. Tidligere fik jeg negative kommentarer på gaden i en skrap pink fake fur-jakke, hvilket jeg var og stadig er helt ligeglad med. Men hver gang jeg har pink på på gaden i København i dag, får jeg komplimenter. Især når jeg sætter den sammen med rødt, en anden pink, orange eller bordeaux.
Pink findes i mange nuancer: shocking pink, som var designeren Elsa Schiaparellis opfindelse, den lysere ultra pink, superpink med en mørkere lilla tone og steel pink, som er en dyb pink magenta. Yves Saint Laurent brugte pink i mange nuancer og satte den som den første sammen med rødt, lilla og orange. Kenzo gjorde det samme på omtrent samme tid.

F1000021.jpg

Geeti Amiri, 29, lærerstuderende og foredragsholder

– Jeg begyndte at gå i lyserødt, da jeg kom i puberteten. Jeg var den første, der fik bryster og menstruation i min klasse og følte mig pludselig meget voksen, når jeg stod i fællesbadet med de andre piger. Lyserød var min måde at fastholde mig i teenageuniverset, og som årene er gået, er farven blevet en fast del af mit klædeskab. Den lyserøde farve symboliserer rigdom og overskud. Jeg har aldrig forstået, hvorfor pink skulle være mindre seriøs end nogen anden farve, og jeg oplever stadig folks overraskede udtryk, når jeg tropper op til et foredrag i pink fra top til tå. Der er en stor befrielse i at iføre sig en lyserød tylkjole og pink stiletter og diskutere noget så alvorligt som integration og emancipation af kvinder.

Anbefalet til dig