Lena Dunham
SPONSORERET indhold

Girls-skaber lancerer ny tøjkollektion: Større kvindekroppe skal ikke gemmes væk

Girls-skaberen Lena Dunham lancerer en ny tøjkollektion til runde kvindekroppe, fordi hun er træt af ikke at have en krop, der passer ind i skønhedsidealet.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
08. apr. 2021 | Mode | ALT.dk

”Jeg har været en størrelse 4 (32, red.) på den røde løber og en størrelse 16 (44, red.) – jeg ville ønske, jeg kunne sige, at oplevelsen med at blive klædt pænt på var den samme, men det er den ikke.”

Sådan skrev 34-årige Lena Dunham i slutningen af marts på sin Instagramprofil, da hun afslørede sit nye samarbejde med mærket 11 Honoré, der designer tøj fra størrelse 40 og opefter.

For den amerikanske Girls-skaber og skuespiller er nemlig træt af, at meget af det tøj, der produceres til større kvindekroppe, enten handler om at bruge lidt mere stof, gøre taljen bredere eller om at skjule kroppen.

I stedet vil hun med sin nye tøjkollektion omfavne den runde kvindekrop – og skabe tøj, hvor den indbyggede ”skam”, mange designere forbinder med at have en krop, der er større end skønhedsidealet, er fjernet.

Blandt andet indeholder den nye kollektion et miniskørt, fordi Lena Dunham selv har haft problemer med at finde et, der passer hende.

”Denne her tøjlinje er en direkte respons på min oplevelse,” siger hun til New York Times og forklarer, hvordan hun blandt andet har oplevet, at designere ikke har ønsket, at hun skulle repræsentere dem på den røde løber, og hvordan hun ofte er blevet kritiseret for sit tøjvalg.

Gøre op med fordomme

Med den nye tøjkollektion vil Lena Dunham foruden at skabe tøj til alle kropsstørrelse også være med til at bryde med de mange fordomme, hun selv har mødt som kvinde med former.

”En af fordommene ved at være en større kvinde er, at du er dummere,” siger hun til avisen og fortæller blandt andet, at hun har fået at vide, at hun promoverer fedme og ikke forstår, at hun er ved at dræbe sig selv.

”Tynde kvinder har en bedre drømmekraft og mere viljestyrke. Større kvinder må være begrænset af deres forståelse af verden, og de bliver ved med at gøre ting, der er dårlige for dem,” fortæller Girls-skuespilleren om nogle af de fordomme, der hersker omkring større kvinder:

”Men jeg har en stor mave, det har jeg altid haft. Det er der, at mit fedt sidder – og det er ikke dér, hvor alle vil se fedt.”

Handler ikke om kropspostivisme

Det er langt fra første gang, at Lena Dunham bruger sig selv (og sin krop) til at gøre op med det etablerede skønhedsideal.

Siden hun slog igennem som skaber, instruktør og hovedrolle i HBO-serien ”Girls”, hvor hun skabte et ærligt portræt af at være millennial -kvinde med de op- og nedture, der følger med. Og satte kvindekroppen til debat, da hun viste kvinder, som de (også) ser ud – med cellulitis-lår, mavedeller og dobbelthage.

Hun har løbende delt billeder af sin krop på Instagram – og også fra den røde løber – for at vise, at kvinder som hende også har ret til at iklæde sig smukke og pompøse kjoler, fortæller hun til New York Times.

Men, understreger hun, denne tøjkollektion er et ikke forsøg på at være en del af den ”kropspositive” bølge.

Hun bryder sig i det hele taget ikke om ord som ”plus” eller ”kurvede” eller ”kropspositiv”, fordi de også lægger op til, at der er et særligt ideal, man skal leve op til. Blandt andet nævner hun Kim Kardashian og hendes "store, smukke numse" og "store, smukke bryster":

”Det, der er kompliceret ved den kropspositive bevægelse er, at det kan blive for de få privilegerede, som har en krop, der kan få folk til at føle, at det er positivt,” siger hun.

Lena Dunhams tøjkollektion med 11 Honoré koster mellem ca. 600-1800 kroner fra størrelse 12 (40, red.) til 26 (54, red.).

Anbefalet til dig