styrk dit parforhold
SPONSORERET indhold

Er der knas i parforholdet? Her er tips til at fikse det og gøre det endnu bedre

At være to er skønt, men ikke altid helt nemt. Få psykologens opskrift på det gode parforhold – og hendes bedste tips til, hvordan du fikser det, når der er knas i kærligheden.

Af: Else Marie Lehman Foto: Alamy
22. nov. 2017 | Sundhed | Fit living

1. Hvordan ved jeg, om mit parforhold er godt?
Er du i et godt og sundt parforhold, vil du typisk opleve, at det følelsesmæssigt giver dig en ro og en tryghed. Kan I finde ud af at snakke sammen om stort og småt og også de svære emner, så er I godt på vej mod et velfungerende forhold. Omvendt er et forhold i krise ofte præget af dårlig kommunikation – at parterne har svært ved at tale sammen.

2. Er nogle forhold mere rigtige end andre?
Et parforhold er sjældent „rigtigt” eller „forkert”. Der findes heller ikke en bestemt parforholdsmodel, der virker for alle. Se i stedet parforholdet som en dans for to. Fungerer dansen for jer – har I det begge selv fedt, imens I danser – er alt godt, uanset om andre synes, at jeres dans ser underlig ud udefra. Har I svært ved at finde rytmen, og træder I hinanden over tæerne hele tiden, vil dansen nok være knap så rar at være en del af, uanset om udenforstående måtte synes, at I virker „rigtige” sammen. Det er kun de to dansepartnere, der kan afgøre, om det fungerer og er „rigtigt” for dem.

SE OGSÅ: 6 myter om sex

3. Kan et forhold blive for tæt?
Det er selvfølgelig vigtigt, at I ikke bliver alt for filtret ind i hinanden. Selvom I er et par, der gør ting sammen, lever sammen og er sammen, skal I også bevare jeres egne liv og jeres egen person. Det giver parforholdet de bedste betingelser for at overleve og blive ved med at være interessant for jer begge.

4. Hvor vigtigt er sex?
Man kan ikke sige noget generelt om sex og parforhold. Et par kan have sex tre gange om dagen og stadig mangle noget i forholdet – et andet kan have det én gang om året og have det fantastisk sammen. Men jo mere intimitet, I har i jeres forhold, desto mere har I at stå imod med, når I støder på udfordringer og modgang. Og et godt sexliv er noget af det, der kan være med til at give jer den intimitet. God sex er altid godt for et forhold, og det er et tegn på, at noget virkelig fungerer imellem jer. Men det gode forhold indeholder også andet.

SE OGSÅ på altfordamerne.dk: Få styr på de 5 største problemer i parforholdet

5. Hvordan plejer jeg mit parforhold?
Det gør du ved at bidrage i stedet for at tage. Tænk mere over, hvad du kan bidrage med, i stedet for hvad du gerne vil have. Spørg dig selv, hvad du kan investere og byde ind med. Put noget i puljen i stedet for kun at fokusere på, hvad du får ud af den. Så får din partner mere lyst til at gøre det samme den anden vej, og så har I begge vundet.

6. Hvorfor er det tit så svært at få det til at fungere?
Mange tror, at parforholdet handler om, at vi skal have noget. Vi tror, at vores partner er til for os og for at gøre livet nemmere for os selv. Når vi tror det – i stedet for at huske, at det er os selv, der har ansvaret for, at vores eget liv er godt – går det ofte galt. Problemer i parforholdet bunder meget tit i, at parret er dårlig til at kommunikere om, hvad der trykker dem hver især. De mangler forståelse for hinandens liv og synspunkter og mangler evnen til at sætte sig ind i, hvad der foregår i partnerens verden.

7. Skal jeg have lige så meget, som jeg giver i mit forhold?
Du får det bedste parforhold ved at holde fokus på, hvad du selv kan putte ind i det, frem for hvad du vil have ud af det. Jo mere, du giver, desto mere får du tilbage. Så glem millimeterdemokratiet, og smid selv lidt ekstra i puljen. Det vil den kun vokse sig større af.

SE OGSÅ: Lynguide til mere romantik: Hvad tænder I på?

8. Er skænderier dårlige?
Nej, skænderier er et tegn på, at I vil hinanden og langtfra er ligeglade. Når man er to forskellige individer, er det helt naturligt og uundgåeligt, at der vil være sammenstød. Skændes man slet ikke, er det sandsynligvis, fordi den ene part justerer og tilpasser sig rigtig meget til den anden. Og det er ikke hensigtsmæssigt for hverken den part eller parforholdet på den lange bane. Et skænderi er med til at slibe kanter til og rydde op. Det giver energi, respekt, og jeres sex bliver måske også ligefrem lidt bedre bagefter. Skændes I konstant, er det selvfølgelig en anden sag. Men et rask, eksplosivt skænderi i ny og næ er bestemt ikke tegn på, at jeres parforhold er dårligt eller ved at være slut.

9. Hvordan påvirker det mig, når der er knas i kærligheden?
Hvis parforholdet ikke fungerer, giver det dig en enorm usikkerhed og utryghed, og du bliver bange for at miste. Det er hele dit fundament, der ryster, og det kan virke meget intimiderende.

10. Hvad skal jeg så gøre, når mit forhold er i krise?
Sæt ord på, hvad du føler og oplever. Sig til din partner, hvordan du har det: „Jeg er ked af, at…”. Du skal ikke være needy og forvente eller kræve, at din partner fikser det, du er utilfreds med. Du opnår ikke noget godt af at lægge yderligere pres. Slet ikke, hvis situationen i forvejen er højspændt. Men er du helt tydelig om, hvordan du har det – uden at pege fingre og bebrejde – vil din partner sandsynligvis være lydhør og selv spørge ind til, hvad han/hun kan gøre. Husk blot stadig på, at det ikke er ham/hende, der kan fikse hele miseren. Den største del af opgaven ligger hos dig selv.

SE OGSÅ: Sexolog Jakob Olrik: Han skal helst have lidt mere lyst end dig

SE OGSÅ: Jacob Søndergaard: "Kvinder ved alt for meget om sundhed, og mænd ved for lidt

SE OGSÅ: Det sker i kroppen, når du er forelsket