Test: Juicekur
SPONSORERET indhold

Juicekur: Vi tester 3 dage på juicekuren, og læs her hvordan de gik

Kvalme, hovedpine og rysten under dynen. Journalist Jo Brand testede en tredages juicekur og fortæller den helt ærlige historie om, hvordan det var, hvornår hun snød, og hvorfor hun måske har et problem med kaffe.

Af: Jo Brand Foto: iStock
01. jan. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Juicekur. Det lyder dejligt. Rent, grønt og sundt. Så sagde straks ja, da redaktøren spurgte, om jeg ikke ville teste Joe and the Juices nye tiltag: En tredages detox-juicekur. Konceptet er enkelt: I tre dage møder man hver dag op i en af de udvalgte Joe and the Juice-butikker og henter fire frisklave-de juicer, som er den daglige ration. Det er alt, hvad man må få (bortset fra urtete og vand). Men til at klare, skulle jeg mene.

Jeg har før fastet uden problemer på en diæt af kaffe, te og vand. Så jeg tænkte ikke over, at en juicekur skulle være specielt hård før et par dage før, hvor det gik op for mig, at jeg i tre dage ikke kunne få min morgenkaffe... og min "nu-er-jeg-ankommet-på-arbejde-kaffe". Min formiddagskaffe. Min efter frokost-kaffe. Og min eftermiddagskaffe. Nå, men hvor slemt kan det være? Ret slemt, skulle det vise dig.

LÆS OGSÅ: Fem øvelser, der strammer op efter juleferien

Første dag på juicekur: Ingen morgenmad, ingen kaffe. Intet problem!

Jeg har det fint og godter mig over min organismes tilpasningsdygtighed. Måske er jeg bare typen, der kan klare meget?! Jeg henter de fire juicer i Joe and the Juice sammen med en lille MK-olie (sunde olier, der skulle være gode for hud, hjerne, fordøjelse osv., og som jeg skal hælde et lille skvæt af i hver af juicerne, inden jeg drikker dem). Juicerne kommer i fire flasker, som slutter tæt, så de uden problemer kan ligge og rasle rundt min cykelkurv. Jeg ankommer på arbejde, putter tre af juicerne i køleskabet, putter olien i den fjerde og tager den med hen til mit skrivebord. En begyndende hovedpine lurer i tindingerne.

Juice nummer 1: Jordbær, grapefrugt, citron og æble

Juicen er dejlig frisk og sur på den gode måde. Tænker, at det bliver tre gode dage på juicekur, hvor jeg tilmed slipper for at lave mad. Win-win. Men kunne nu godt drikke en kop kaffe til dessert. Folk spadserer frem og tilbage i rutefart forbi mit kontor med kopper i hånden, og jeg kan dufte indholdet i hver og en. Hovedpinen tager til. Men den er ikke slem. Jeg kan tage det!

Juice nummer 2: Spinat, grønkål, ananas og æble

Ja, drikkegrønkål smager godt! Jeg labber det i mig. Det her er jo lækkert. Noget helt andet end dengang jeg havde læst en bog om saft og juice, hvor der stod, at man kunne juice "alt", hvorefter jeg juicede en porre i min sædvanlige gulerodssaft. Jeg kunne lige så godt have taget en bid løg. Nå, men tilbage til juicekuren: Efter lidt tid begynder jeg at fryse og gabe. Det eneste, jeg kan tænke på, er sofa, Netflix og dyne. Jeg vil hjem.

Juice nummer 3: Gulerod, citron, ingefær og rødbede

Endnu en god juice. Klokken er 15, og jeg går ind til de andre og siger farvel. Jeg cykler hjem i et tempo, et barn på løbecykel ville have overhalet mig i. Da jeg kommer hjem, tager jeg badekåbe på. Og dyne. Og uldtæppe, og så ligger jeg i sofaen med knaldende hovedpine og nu også kvalme.

Juice nummer 4: Agurk, bladselleri, spinat, ingefær og gulerod

Jeg er sulten, og bladsellerien gør juicen lidt madagtig på en god måde. Efter et par timer har jeg dog ikke mere godt at sige om noget som helst. Mit hoved gør nas, og jeg skal kaste op. Og det gør jeg så – også ud af næsen. Så har man set det med. Min organisme er tilsyneladende ikke helt tilpasningsdygtig. Jeg spiser lidt skyr og er ligeglad med, at det er snyd, når man er på juicekur. Kom og anhold mig! Jeg går i seng. Ligger og roterer rundt, falder i søvn, men vågner en gang i timen med tømmermænd. Og jeg har ikke engang været fuld! Til sidst gider jeg ikke mere. Ved firetiden går jeg ud i køkkenet og laver en kop kaffe.
Og efter nogle minutter breder velbehaget sig i kroppen. Jeg er rask! Og kort tid efter falder jeg i søvn. For første gang nogensinde har jeg drukket kaffe for at kunne sove.

LÆS OGSÅ: Ønsker du at skære ned på sukker- og kalorieindtaget i 2016?

Dag to på juicekur: Hjemmearbejde med slatten krop

Da jeg vågner, har jeg det bedre, men jeg er slatten oven på nattens strabadser. Så jeg arbejder hjemme. Men først går jeg op i Joe and the Juice for at hente fire nye juicer og får mig en lille snak med manden deroppe. Han havde aldrig hørt om nogen, der havde brækket sig, men kendte godt til det der med, at man kunne få det lidt dårligt. Han havde selv være på en syvdages juicekur og kunne fortælle, at de første par dage var de værste.

Juice nummer 5: Citron, avocado, selleri, grønkål og æble

Juicen smager fint. Kan godt mærke, at jeg ikke er på toppen. Skulle have trænet i eftermiddag, men aflyser. Og det er ikke kun min krop, der er slatten. Det er min hjerne også. Og så er det, som om mine øjne er blevet smurt med margarine. Jeg tåger rundt. Sender mails til forkerte adresser og med forkerte datoer. Og det går jo ikke. Jeg skal arbejde. Så jeg (kaffenarkomanen) beslutter mig for, at jeg bliver nødt til at lave mig en kop kaffe. Og det gør jeg, og jeg drikker den, og den smager dejligt, og jeg får det skønt.

Juice nummer 6: Broccoli, ingefær, fennikel, ananas og æble

Yes, juice med broccoli smager også godt, for man kan ikke smage den. Jeg drikker og har det meget bedre end i går, men er ikke ligefrem produktiv.

Juice nummer 7: Selleri, citron, gulerod og ingefær

Jeg drikker og ringer til min lillebror, der er læge, og forklarer ham om mine strabadser. Han griner og griner og tror ikke på min teori om, at jeg er en kaffenarkoman med abstinenser. Han mener, at jeg har fået en virus, og at det hverken har noget med juicekur eller kaffe at gøre. Men jeg reagerer jo også stærkt på alkohol, prøver jeg – og udvikler i samme øjeblik en teori: Måske har jeg nogle virkelig små organer, der ikke kan tåle så meget? En lille bitte lever? Vi siger farvel.

Juice nummer 8: Rødbede, ananas, banan, spinat og æble

Juhu, banan i min juice. Min veninde ringer fra Geneve. Hun er faret vild. Det eneste, jeg kan finde på at sige, er: "Gå ind et sted, og spis en burger". Jeg er egentlig ikke sulten, men har bare lyst til mad. Rigtig mad, der skal tygges. Hovedpinen er tilbage. Og den er hidsig. Jeg debatterer med mig selv, om jeg skal lave en kop kaffe. Og bliver enig med mig selv om, at det skal jeg ikke. Jeg er den standhaftige type. I stedet går jeg i seng. Men da jeg vågner efter en time med knaldende hovedpine, er jeg ikke længere den standhaftige type. Og denne gang nøjes jeg ikke med en kop kaffe. Næ, nej, jeg fyrer den af med en hovedpinepille, skyr med havregryn og rosiner og så også en kop kaffe, naturligvis. Bagefter er jeg i himlen, og jeg sover skønt hele natten.

Dag tre på juicekur: Dagen derpå
Jeg har det bedre. Føler mig i stand til at gå i bad, tage noget andet end træningsbukser på og passe mit arbejde. Kører forbi Joe and the Juice og afleverer de gamle juiceflasker og får fire nye udleveret. Sidste dag på juicekur. Manden, som har fulgt min sørgelige proces, er stadig gang med at lave dem, da jeg kommer, og mit hjerte hopper lidt af glæde, da jeg ser, at han hælder mandelmælk i blenderen. Jeg er begyndt at gå op i fylde.

Juice nummer 9: Avocado, citron, spinat, broccoli og æble
Igen: Jeg kan ikke smage broccolien, og på den måde er det jo smart med juice. Super sunde, knap så velsmagende fødevarer kan kamufleres og dermed indtages med nydelse. Og i dag vil jeg forsøge at undvære kaffen. Det kan godt være, at jeg har snydt de sidste par dage, men alt i alt har der da i det mindste været tale om nedtrapning, så nu må jeg da kunne klare en dag uden.

Juice nummer 10: Ananas, agurk, citron og ingefær

Jeg er ved at være mæt af juice og er nået dertil, hvor jeg får mundvand ved tanken om en tør hakkebøf med salt. Hovedpinen kommer igen. Efter at have talt i telefon liggende hen over mit skrivebord, giver jeg op og tager hjem. Med bus.

Juice nummer 11: Agurk, grønkål, broccoli og æble

Jeg drikker juicen og tager en lang lur på sofaen, og da jeg vågner, er det, som om der er sket et eller andet. Hovedpinen er væk, min hjerne er sig selv, og margarinen tørret af mine øjne. Jeg ser klart igen. Eller ser jeg klarere end før? Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at hvis jeg ringer og fortæller det til min lillebror, får jeg et "haha" i røret igen, så jeg holder det for mig selv.

Juice nummer 12: Avocado, banan, mandel-mælk og risprotein
Juicen har en grødet konsistens og smager mig slet ikke. Så selvom det er rart med lidt tyngde, er den svær at få ned. Men faktisk er jeg ligeglad. Jeg har det godt igen, og i morgen skal jeg have en ostemad. Det kan godt være, at min lillebror synes, jeg er en helsetosse, men jeg er sikker på, at det er kaffen.

Hvordan er det gået efter tre dages juicekur?

Efter juicekuren har jeg kun drukket to kopper kaffe om dagen, og de smager dejligt (det gjorde kop nummer 3, 4, og 5 ikke altid), og af en eller anden grund er jeg mere frisk om aftenen og sover bedre om natten.

LÆS OGSÅ: Kickstart det nye år med en detox

LÆS OGSÅ: Jeg har 15 minutter, hvad skal jeg træne?

LÆS OGSÅ: Hvorfor sveder jeg ikke, når jeg træner?