6 vaner, der skader dine tænder
Foto: Getty Få tips til sunde tænder her.

Tandpleje

6 vaner, der skader dine tænder

Det er vigtigt at passe godt på tænderne, men faktisk er det ikke kun slik og sodavand, der sætter tænderne på prøve. Her er seks ting, som kan være en trussel mod din tandsundhed.

Det gælder om at passe godt på tænderne. Sunde tænder og en sund mundhule er nemlig vigtigt både for din livskvalitet og for dit helbred, og selvom tænderne forandrer sig i takt med, at du bliver ældre, så kan de faktisk holde hele livet, hvis du passer godt på dem og plejer dem grundigt.

Tandbørstning, tandtråd og regelmæssige eftersyn hos tandlægen er nogle af de vigtigste ting, hvis du vil sikre dig, at dine tænder forbliver sunde, men kosten, dine drikkevaner og din livsstil i øvrigt spiller også en vigtig rolle.

1. Rygning

Udover at rygning giver farvede belægninger på tænderne og får dem til at se brunlige ud, så påvirker rygning også slimhinderne i munden, tandkødet og tændernes sundhed. Rygning får blodkarrene i tandkødet til at trække sig sammen.

Dette nedsætter blodtilførslen til tandkødet og svækker dit immunforsvar, så dit tandkød bliver mere modtageligt for bakterier og infektioner, herunder paradentose, tandkødsbetændelse og mistede implantater.

2. Juice og læskedrikke

Har du for vane at slukke tørsten i juice eller sodavand, skal du være opmærksom på, at dine tænder kan tage alvorlig skade. Mange læskedrikke som fx frugtjuice, cola, smoothies og energidrikke indeholder foruden sukker også syre, der kan påvirke tændernes emalje og give syreskader.

Også usødet frugtte og sukkerfri læskedrikke kan udgøre en risiko. Du behøver dog ikke være bekymret for danskvand med citrus, da smagsgiveren kommer fra et smagsstof og ikke fra en frugtsyre, ligesom kulsyren i danskvand heller ikke skader tænderne.

Tip! Skyl munden med vand for at neutralisere og minimere syrepåvirkningen, når du drikker syreholdige drikke. Du kan også benytte sugerør, så tænderne i videst muligt omfang skånes for syrepåvirkning.

Læs også: Antiinflammatorisk kost: Bedre fordøjelse, stabilt blodsukker og mere energi

3. Tørret frugt

Det er bestemt sundere at spise tørret frugt end slik, hvis du trænger til noget sødt, men sunde snacks som fx rosiner, abrikoser, dadler og figenstænger er ikke så sunde for dine tænder. Tørret frugt indeholder rigtigt meget sukker og har desuden en meget klæbrig konsistens, hvilket gør, at frugten sidder længe på tænderne, hvor den kan skade emaljen og øge risikoen for huller.

4. Alkohol

Vin og alkohol indeholder både meget sukker og syre, der angriber tændernes emalje. Foruden syreskader kan farven i bl.a. rødvin også være med til at misfarve dine tænder.

Desuden er alkohol med til at reducere spytproduktionen i munden, og da spyttet er med til at ”vaske” madrester væk fra munden og dermed beskytte tænderne, kan det skade tænderne, hvis du drikker for meget alkohol.

Læs også: 9 vaner du skal kvitte for at få et gladere og sundere liv

5. Tygning af isterninger

Selvom isterninger måske ikke er så hårde, så kan det faktisk skade dine tænder, hvis du tygger på dem. Tyggeriet slider nemlig på emaljen og kan forårsage mikro-frakturer – altså bittesmå brud, som i værste fald kan resultere i en knækket tand. Det kan også resultere i at selve tanden revner, eller der går en lille flig af tanden, og at tænderne bliver mere følsomme for kulde og varme.

6. Natmad

Hvis du hører til dem, der regelmæssigt lusker op om natten og snupper lidt natmad, kan det være, at du skal skille dig af med den vane – eller i hvert fald huske at børste tænderne bagefter. En dansk undersøgelse, der bygger på data fra ca. 2.200 personer viser nemlig, at risikoen for at miste tænder er højere hos dem, der spiser om natten.

Kilder: Tandlægeforeningen, Netdoktor, dinmund.dk

Vent med at børste tænder

Selvom det virker naturligt at børste tænder, lige efter du har spist, er det faktisk en dårlig idé. Hvis du børster tænder, mens emaljen er sart og blød efter syrepåvirkninger fra maden, så gør tandbørstningen mere skade end gavn. I stedet er det bedre, at du skyller munden med vand og udsætter tandbørstningen, til munden igen har neutraliseret syren og stabiliseret emaljelaget.

Tip til sunde tænder

For de fleste vil det være svært – ja, måske umuligt – helt at undvære slik, sodavand og kage. Derfor kan det være en god ide at have et par huskeregler i baghovedet til, hvordan du plejer og holder dine tænder sunde, selvom du skulle falde i sukkerfælden.

  • Børst tænder to gange dagligt af mindst to minutters varighed
  • Brug tandtråd minimum én gang dagligt
  • Skyl munden grundigt med vand, når du har indtaget noget syre- eller sukkerholdigt
  • Vent en time med at børste tænder efter du har spist eller drukket noget surt eller sødt
  • Lad være med at drikke læskedrikke eller juice i små slurke, men indtag det over få gange, da det ellers bader tænderne i syre eller sukker
  • Husk at også sukkerfrie produkter stadig kan indeholde syre og derved skade tænderne
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Kost og Alkohol