8 eksperter: "Det ville jeg gerne have vidst om sundhed"
SPONSORERET indhold

8 eksperter: "Det ville jeg gerne have vidst om sundhed"

De er dem, vi lytter til, når det handler om kost, træning og mental sundhed. Men de har faktisk også selv begået en del sundhedsbrølere. Se, hvad otte af Danmarks skarpeste sundhedseksperter har lært på den hårde måde, og få deres bedste tip til et sundere og gladere liv.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: PR
07. jan. 2016 | Sundhed | Fit living

„JEG TRÆNEDE ALT FOR MEGET”
Man skal hvile rigeligt, når man træner hårdt, siger træner og foredragsholder Jacob Søndergaard, der i dag prioriterer at give kroppen pauser til at blive stærk.


Styrketræning kræver restitution
Jeg har dyrket meget sport i min barndom, bl.a. kampsport, men da jeg opdagede styrketræning, kastede jeg mig hardcore over det. Jeg vidste bare ikke dengang, hvor vigtigt det er for kroppen at give den nogle hviledage, hvor den kan restituere sig selv. I stedet trænede jeg alt for meget, og så bliver man mere udsat for skader. Man skal ikke dyrke hård styrketræning hver dag, men justere intensitet og mængde fra dag til dag, så kroppen når at bygge sig selv op igen.

Kosttilskud kan ikke erstatte sund mad
Jeg har altid spist fornuftig mad, men på et tidspunkt begyndte jeg at interessere mig meget for kosttilskud, som jeg brugte ved siden af maden, fordi jeg overvurderede væsentligheden af tilskud i forhold til rigtig mad. Kosttilskud er fint nok, men det skal altid bruges oven på en base af sund kost og ikke som en erstatning rigtig mad – eller som en hvilepude, når man f.eks. ikke orker at prioritere sund mad.

SE OGSÅ: 10 myter om vitaminer & mineraler

Forført af fuldkorn
Spis masser af fuldkorn, og skær ned på det mættede fedt. Det har jeg hørt om og om igen på min uddannelse, og jeg har selv levet efter det i mange år. Men i dag spiser jeg masser af frugt og grønt og kød, og jeg køber ikke længere den med masser af fuldkorn, for det gør ikke noget godt for min krop. Jeg ser det som et treat, for det smager jo godt, men jeg har ikke en illusion om, at det hører hjemme på det sunde middagsbord, bare fordi kostrådene siger det.  

Ikke noget rigtigt eller forkert
Jeg er blevet bedre til at se på den enkelte klient i stedet for at arbejde med en forkromet plan om, hvordan man skal træne og spise for at være sund. Jeg er ikke ekspert i andres liv, men ser i dag mig selv som en, der kan give andre et skub i den rigtige retning mod noget, som er realistisk for dem at leve med.

Koordination og styrke er alfa og omega
Det er først sent i livet gået op for mig, hvor vigtigt det er at træne koordination og styrke. Hjernen har behov for at kunne orientere sig, og til det bruger den øjnene og balancen, og du er ikke så hurtig eller koordineret, hvis de to ting ikke sender ordentlige signaler til din hjerne.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP
Det må være at komme i gang med min hustru Anna Bogdanovas træningsprogrammer. Der er så meget nonsens inden for kvindetræning, men Annas træning er videnskabeligt funderet.

Jacob Søndergaard, 36 år
Uddannet i fysiologi. Desuden foredragsholder, coach og workshopleder i større danske virksomheder. Se jacobsondergaard.dk.„JEG VAR SULTEN HELE TIDEN"
Som ung sprang hun måltider over og drak Slimfast for at få drømmekroppen, siger Rikke Cedervall Laursen, som i dag er en efterspurgt cykeltræner, der lægger vægt på sund livsstil.  


Løb i de forkerte sko
Da jeg var yngre, begyndte jeg at løbetræne i mine lyserøde Kawasaki-gummisko og fik seneskede-hindebetændelse hele vejen op ad mine skinneben. I dag ved jeg, hvor vigtigt det er at løbe i nogle ordentlige sko, for der skal ikke meget til, før man ender med en kronisk skade. Gå i en sportsbutik, og få testet din løbestil, så du får de sko, der passer bedst til dig.

Trænede med for tunge vægte
Jeg begyndte at styrketræne sammen med min kæreste, da jeg boede i USA, og vi gik til den med de store, tunge vægte. Mit mål var lange, slanke muskler og arme som Madonna, og jeg kunne ikke forstå, at jeg blev ved med at være stor. Men jeg lærte, at man ikke skal træne med tunge vægte, når man vil have slanke muskler – man skal træne med meget lav belastning som f.eks. 1 kilos vægte.

SE OGSÅ: Lisbeth Østergaard: Få opskriften på en slank & stærk krop

Sprang måltider over
Jeg havde en periode, også da jeg boede i USA, hvor jeg sprang måltider over og drak Slimfast, en Nupo-agtig pulverdrik, for at blive tyndere. Jeg vidste ikke, at man skal have tre store måltider og nogle mellemmåltider for at holde stofskiftet i gang, og at det er sundere at spise ordentligt, men lidt mindre, end at gå på en streng kur. Man forstyrrer faktisk kroppen ved f.eks. at faste i to dage, guffe løs i fem dage og så videre. Det er ikke en smart måde at leve på.  

Levede af salat og var konstant sulten
For at holde mig slank levede jeg af salat, og jeg gik faktisk og var småsulten hele tiden, for jeg fik aldrig en god bund af f.eks. havregryn, groft brød eller kød. Nu ved jeg, at jeg ikke fik nok mættende, lange enzymer, som protein giver os. Hvis du vil være mæt og sund, skal du huske at krydre salatbladene med noget protein og sundt fedt.

Sov for lidt
Jeg ville gerne have kendt til den amerikanske søvnforsker Michael Breus noget før. Han siger, at alle mennesker skal sove syv en halv time hver nat, så må man gå tidligere eller senere i seng, afhængigt af om man er A- eller B-menneske. Jeg trives med at gå i seng klokken 23.30 og stå op klokken syv om morgenen. Sover jeg mindre flere dage i træk, kan det mærkes på min performance og ellers gode humør.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP
Træn tre-fire gange om ugen, og dyrk både kredsløbstræning som løb eller cykling samt styrketræning, som holder din core og ryg stærk, så du nemmere undgår skader. Sørg for at træne regelmæssigt, så du holder din træning konstant og ikke skal starte forfra hver gang.

Rikke Cedervall Laursen, 46 år
Ejer af PR-bureauet CPH Relations samt cykeltræner for bl.a. cykelnetværket Team Charlie Cycling KUN for kvinder, DONG og Netgroup.

„JEG KUNNE IKKE SIGE NEJ"
Negativ stress har fyldt for meget, og søvn var der i mange år heller ikke nok af, siger foredragsholder og sundhedsekspert Chris MacDonald, som i dag lægger stor vægt på at koble helt af.  


Arbejdede i stedet for at sove
Selvom jeg er uddannet fysiolog, var jeg i mange år ikke opmærksom på, hvor vigtig søvn er for vores mentale og fysiske sundhed. Jeg havde en tendens til at skære ned på søvn, så jeg kunne vinde tid til at træne, men jeg var irriteret og i dårligt humør. Søvn betyder meget for vores evne til at tænke klart og kreativt, men også for vores sociale evner og følelsesliv. Nu prioriterer jeg anderledes og skærer hellere ned på andre ting. #

Var passiv mellem træninger
Som tidligere atlet har jeg altid været meget aktiv, men jeg ville gerne tidligere have vidst, hvor meget fysisk aktivitet mellem træningerne egentlig betyder. Jeg trænede meget, men lå ellers bare på sofaen. Vi bør sigte efter mindst 10.000 skridt om dagen, og det skal være ud over vores motion. Mange timers træning om ugen er ikke nok til at kompensere for en ellers stillesiddende livsstil, så man skal udfordre sig selv til at bevæge sig mere i hverdagen.

Spiste alt for meget sukker
Mængden af sukker, vi indtager i dag, er jo destruktiv. Det er en alt for stor udfordring for kroppen at blive udsat for raffineret sukker i så store doser. Som tidligere sportsmand var mit forhold til sukker, at jeg var slank og trænede rigtig meget, så jeg kunne bare spise løs, for jeg tog ikke på af det. Men i dag ved vi, at intet levende væsen har behov for raffineret sukker for at overleve, og samtidig er et højt sukkerindtag forbundet med en øget risiko for sygdom, uanset hvad man vejer.  

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du spiser sukker?

For dårlig til at sige nej
Jeg har virkelig haft meget negativ stress i mit voksne liv og været meget dårlig til at sige nej. Jeg ville gerne have vidst mere om de negative konsekvenser af kronisk stress, for vi kommer ofte til at forpligte os til alt for meget i den tro, at vi kan nå det hele på den halve tid. Vi skal være bedre til at sige nej og respektere, at selvom vi er robuste, så har vi grænser, og så skal vi minde os selv og hinanden om, at downtime er vigtigt – et break, hvor man kan koble af fra alt uden at have dårlig samvittighed.

Naturligt lys er godt for sin sundhed
Da jeg var yngre, tænkte jeg ikke så meget på at være udenfor, men jeg har fundet ud af, hvor meget dagslys betyder for vores sundhed og trivsel. Lys har stor betydning for energi og velvære, og det samme har kontakten med naturen. Her får man både positiv påvirkning af sanserne, naturligt D-vitamin og bliver mere frisk og vågen.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP
Skru op for den daglige fysiske aktivitet, også selvom du træner. Har du stillesiddende arbejde, er det vigtigt at gå små ture rundt på kontoret, tage trappen i stedet for elevatoren, stå af bussen et stop for tidligt osv.

Chris MacDonald, 42 år
Cand.scient. i human fysiologi og grundlægger af koncepterne ”Sundhed i Balance” og ”Strong Body Strong Mind”. Se chrismacdonald.dk.

„JEG VAR LÆNGE OM AT OPDAGE GLÆDEN VED MOTION"
Sport var lidt latterligt, synes Bente Klarlund Pedersen, da hun var ung. Men det er faktisk vejen til livskvalitet, siger overlægen, som er en af landet førende sundhedsforskere.


Sundhed er ikke kun det ydre
Jeg ville gerne tidligere i livet have haft en anden indstilling til min krop. Vi taler ofte om vores krop, som om den er adskilt fra os selv, men det er den jo ikke. I dag ved jeg, at når jeg har det godt, så har min krop det godt, og omvendt. Sundhed gælder altså både krop og sjæl, og det kan ikke skilles ad.  

Passiv rygning er farligere, end jeg troede
Jeg har aldrig været ryger, så tidligere oplevede jeg ikke passiv rygning som et problem. Man røg i mit hjem og på mit kontor, og jeg ville aldrig have drømt om at protestere. Men nu ved man, hvor farligt rygning, og også passiv rygning, er. Det ville jeg gerne have vidst tidligere, så jeg ikke havde ladet folk ryge sammen med mine børn.  

Motion interesserede mig ikke
Da jeg var ung, var jeg totalt uinteresseret i sport og fysisk aktivitet. Jeg syntes faktisk, det var lidt latterligt og ville meget hellere hygge mig med en god bog og et glas vin. Motion var kun et middel til at forblive slank. Nu ved jeg, at fysisk inaktivitet er farligt, og at motion kan øge vores koncentrationsevne, velvære og glæde ved kroppen. Det er et fantastisk afstresningsmiddel, og jeg ville ønske, jeg havde opdaget glæden ved motion tidligere.  

SE OGSÅ: 5 gode grunde til at løbe ude


Naturen booster mental sundhed
Meget sent i livet er det gået op for mig, hvor meget naturen betyder for mit mentale overskud. Det gør en kæmpe forskel at løbe i smukke omgivelser frem for at løbe i fitnesscenter eller blandt betonhuse. Der er ingen forskel på konditionen, men din mentale sundhed får et boost af naturen. Lydene og den store variation i det visuelle indtryk er både afstressende og angstdæmpende.  

Familie frem for løbetur
Jeg har elsket at være i familie og venners lag og syntes, at det var det vigtigste i tilværelsen. Men nu har jeg også erfaret, at der er forskning, som viser, at det er sundt at prioritere sin tid på familie og venner. Har man et godt netværk og familie omkring sig, ser det nemlig ud til, at man i højere grad er beskyttet mod sygdomme og har et længere liv. I dag tager jeg mig med god samvittighed tid til at være sammen med min familie frem for at løbe en tur.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP
Find tid til regelmæssig fysisk aktivitet i din hverdag. Det kan være motion, men det kan også være at hente børn i børnehaven på cykel, løbe på arbejde eller gå ned og handle. Det gælder om at få det ind som en rutine frem for et nytårsforsæt. Prøv at gå rundt med en skridttæller en uges tid for at få en fornemmelse af, hvor aktiv du er - eller ikke er.

Bente Klarlund Pedersen, 58 år
Klinisk professor, overlæge, dr.med., på Rigshospitalet og Københavns Universitet samt leder af TrygFondens Center For Aktiv Sundhed.„MIN KROP BLEV STRESSET AF FOR MEGET MOTION"
Maven har godt af lange pauser, og alt for meget motion stresser og dræner kroppen. Det er nogle af de erfaringer, som ernæringsekspert Louise Bruun har lært på den hårde måde.


Man kan også svede til yoga
Jeg har altid syntes, at yoga var latterligt og kedeligt, for man får ikke sved på panden af at trække vejret. Men nu er jeg besat af yoga. Jeg elsker det, og jeg gad godt, at nogen havde fortalt mig, at det er så dejligt med ro i stedet for at løbe hele tiden. Yoga er dejligt fysisk og mentalt, man bliver mere smidig, og jo, man kan sagtens svede til yoga!  

Jeg elskede brød
Jeg har guffet brød i lange baner, da jeg var yngre, og jeg kunne bare ikke forstå, at jeg ikke kunne tabe den delle på maven. Så fandt jeg ud af, at brød slet ikke er så godt. Det har det med at vokse nede i maven, så man bliver oppustet, og det er svært kun at spise meget lidt af det, så det tager plads for anden næring. I dag spiser jeg ikke meget korn, men mest grønsager og fedtstoffer. Og så en god bolle med tandsmør af og til!  

SE OGSÅ: Christian Bitz: Besat af træning, rødvin og kontrol

100 procent raw er ensporet
Da raw food kom frem, lød det virkelig spændende, så jeg tog et kursus og var i en periode meget overbevist om, at det var den endegyldige løsning. Men jeg kunne mærke, at det jo slet ikke hænger sammen, når man bor i et koldt land. Nu mener jeg, det er en usund og ensporet måde at leve på. Raw food er dejligt som et tilskud, men kosten bør være mere varieret. Og alle de raw kager – det er de vildeste kaloriebomber.  

Jeg spiste hele tiden
Da jeg var yngre, kunne jeg godt lide tanken om mange måltider, men det fungerer bare ikke for min krop. Jeg kan mærke det med det samme, hvis jeg er på ferie og pludselig småguffer noget hele tiden, det kan min mave ikke lide. Den elsker lange pauser mellemmåltiderne, for det giver fordøjelsen ro. Organerne bliver dovne, hvis de bliver fodret konstant, og man glemmer, hvordan sult føles.

Stresset af for meget motion
I en periode løb jeg mindst 10 kilometer hver dag. Jeg var stresset, og min menstruation stoppede. Der blev jeg sgu bange, for jeg var også blevet for tynd og kunne ikke sove. Men jeg var ked af det, og jeg troede, at jeg kunne løbe stressen væk. Det kan man ikke, for overdreven motion stresser kroppen mere, og jeg endte med en skade i akillessenen. Nu går jeg lange ture med min hund. Det renser hovedet, og så er gang den mest naturlige form for motion.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP
Hold pause mellem dine måltider. Der skal helst gå i hvert fald fire timer mellem dem, så din mave og fordøjelse kan få noget ro.

Louise Bruun, 40 år
Ernæringsekspert, personlig træner og forfatter til flere bøger. Se louisebruun.dk„MINE FØLELSER BLEV DULMET MED MAD"  
Sort-hvide regler om sundhed og mad, der handlede om følelser frem for sult, er vaner, som coach Lykke Rix har sagt helt farvel til.


Jeg var bange for at blive sulten
Det har taget mig mange år at opdage, at sult ikke er farligt. Jeg planlagde mit næste måltid, før jeg var færdig med at spise, og jeg havde altid mad i tasken til mine børn, hvis de skulle blive sultne! I dag har jeg lært, at jeg godt kan tåle at være lidt sulten, uden at mit blodsukker går amok og tømmer en slikbutik. Når vi spiser på helt faste tidspunkter, spiser vi egentlig bare for at spise, og det kan være svært at mærke, om man reelt er sulten.  

Har lært, at man skal spise op
Jeg er opdraget med, at man skal spise op. Så det gjorde jeg i mange år. Det kommer jeg aldrig til at lære mine egne børn. Jeg vil lære dem at mærke efter, hvornår de ikke længere er sultne. Er det efter to bidder aftensmad, så er det okay. Jeg arbejder selv med at mærke efter, hvor sulten jeg egentlig er, og at spise min mad med nærvær og nydelse.

SE OGSÅ: Slankekure: Hvornår virker de og hvornår gør de ikke?

Levede efter sort-hvide regler

For mig handlede sundhed i mange år om regler. Det var sort eller hvidt. Så spiste jeg enten kun ekstremt sundt, eller jeg gav helt slip. Jeg har endda prøvet at leve af Nupo. I dag har jeg mere fokus på selvomsorg, men hold op, hvor har jeg været hård ved mig selv ved at sætte alle de regler op, som var svære at overholde. Det dur ikke, når min verden bliver sort-hvid, og jeg enten er sund eller usund, og reglerne er rigide. For mig ligger det gode liv i nuancerne.  

Hyggemad, trøstemad, kedsomhedsmad ...
Jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget mad jeg har indtaget alene på følelser. Ikke på sult, ikke på nydelse, kun på følelser. Jeg spiste for at hygge mig, fordi jeg kedede mig, eller fordi jeg var ked af det. Jeg spiste for at dulme mine følelser. Jeg er blevet bedre til at være mere nærværende, når jeg putter noget i munden og stoppe op og spørge: ”Hvorfor spiser jeg det her nu?” Jeg er stor tilhænger af at ”synde”, men så vil jeg nyde det. Når jeg spiser på mine følelser, er der ingen nydelse, kun skam.

LCHF blev til en fedekur
Jeg spiste i en kort periode efter LCHF, og det fungerede godt med de store mængder fedt og proteiner og ingen kulhydrater. Men når man som mig ikke vil snyde sig selv for en god kage eller et nybagt brød, så er LCHF jo en direkte opskrift på en fedekur!

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP
Lev livet langsomt. Sæt farten ned, når du spiser, så kan du nemmere mærke, når du er mæt. Med langsomhed kommer nogle gange ubehag. Læn dig ind i det, mærk det, i stedet for at spise på det.

Lykke Rix, 37 år
Coach og mentor hos Manning Inspire. Se lykkerix.dk„QUICKFIX ER ALDRIG LYKKEN"
Hun ved alt om sund mad, men har selv været på lokkende lynkure og var alt for hård ved sig selv. I dag er fedtforskrækkelsen lagt helt væk, siger Stine Junge Albrechtsen, som er klinisk diætist og forfatter til flere bøger om sund kost.


Fedt er altså ikke farligt
Jeg har været utrolig fedtforskrækket, men jeg tror ikke længere på fanatisme, og når jeg har begået fejl, så er det, fordi jeg har været for restriktiv – som f.eks. med nul fedt. Fedt er ikke farligt i de rette mængder, og vi har brug for det sunde fedt.

Man bliver ikke lykkelig af blåbær
Åh, jeg har prøvet stort set alle kure og trends derude. Så er det f.eks. blåbær, der bliver udråbt til det store, men man bliver jo ikke lykkelig af kun at spise blåbær. Jeg har fået et mere holistisk syn på sundhed, hvor det handler om at spise sundt, men med plads til det hele. Det er ikke sundt at leve af marsbarer, men der kan dæleme være meget livskvalitet i at spise en marsbar og nyde den. Jeg har erkendt, at jeg ikke kan skære ting helt ud af mit liv, men i stedet givet lidt plads til det hele.  

Glemte at passe på mig selv
Jeg har været meget fokuseret på effektivitet. Sovet for lidt, droppet løbeturene, ikke slappet af. Min fejl har været ikke at give mig selv plads til søvn, motion, gåture i naturen, fordi jeg har haft for travlt. Men jeg har fundet ud af, at jeg netop ved at tage tid ud af kalenderen til de her ting, så får jeg jo meget mere overskud til det andet.

Fitnesskortet har samlet støv
Motion er vigtigt. Og jeg har været kunde i fitness.dk i snart syv år. Og det er cirka også det antal gange, jeg har været der. Det er den største fejl at melde sig ind i et fitnesscenter - når man inderst inde godt ved, at man ikke kommer til at gå der, fordi man ikke er til den type motion. Hvis man som jeg ved, at man aldrig kommer til at spinne eller gå til zumba, skal man i stedet finde noget motion, som man synes er sjovt. Den bedste motion er den, man får dyrket.  

Der findes ikke noget quickfix
Jeg er hoppet på mange kure. F.eks. Anne Bechs ”Fit på 100 dage”. Det kunne jeg da godt lige klare, for man skulle bare følge bogen til punkt og prikke, så ville man få drømmekroppen. Men der findes ikke noget godt quickfix, og selv hvis jeg kunne klare de 100 dage, hvad så bagefter? Der er ingen tvivl om, at det virker, men det skal jo også være realistisk og passe ind i en hverdag med familie og job, og der virker hårde og restriktive kure sjældent. Spørg hellere dig selv: Hvad kan jeg gøre i dag, som jeg ved, at jeg også kan gøre i morgen og om to uger.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP
Jeg ved altid, hvornår det bliver en god dag: Nemlig hvis jeg har sovet godt. Hvis man er træt og udmattet, tænker man kun på en chokoladecroissant, men er man veludhvilet, er det nemmere at tænke skyr med blåbær.

Stine Junge Albrechtsen, 36 år
Klinisk diætist og forfatter. Se guidedbystine.dk„JEG MÅTTE LÆRE AT STOLE PÅ MIN KROP"
Henning Daverne er meditationsekspert og elsker at træne, men han har også kæmpet med skader og erkendelsen om, at der ikke findes en universel løsning på alle problemer.


Træning er ikke en konkurrence
Det er nemt at blive fanget af en konkurrence om at være stærkest, når man træner med vægte. Jeg røg selv i fælden i 20'erne, hvor jeg skulle vise, at jeg var stærkere end ham den anden, og så havde jeg ondt i ryggen i flere måneder efter. Man skulle tro, jeg var blevet klogere, men det samme skete igen for et par år siden. Hvis man skal løfte tunge vægte, skal man have respekt for det og følge et realistisk progressionsprogram.

Der er ikke én universel løsning
Jeg har prøvet mange forskellige slags meditation i mit liv, og på et tidspunkt var jeg overbevist om, at en bestemt slags var den eneste, der virkede. Den var en slags universel løsning på alle udfordringer. Efter et stykke tid fandt jeg dog ud af, at man sjældent kan reducere alle opgaver i livet til én let og overskuelig løsning. Vi er alle forskellige og har brug for forskellige ting.  

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du mediterer?


Udrensning er ikke altid den bedste kur
I nogle år detoxede og fastede jeg med bl.a. tarmskylning, men jeg fik det ikke bedre. Siden har jeg rejst meget i Østen og fundet ud af, at udrensning primært har god effekt, hvis man har overskudssymptomer. Hvis du f.eks. har meget slim i kroppen, er det et overskudssymptom, og her kan det hjælpe at rense ud. Men hvis du har et underskudssymptom på grund af for lidt energi, vil det blive værre, hvis du går på detox.

Skadet af for hård træning
Da jeg var yngre, var jeg i god form, men jeg løb ikke lange ture. En måned før CPH Marathon fik jeg dog den ide, at jeg ville løbe maraton. Jeg trænede som en gal, men 15 kilometer inde i løbet fik jeg en knæskade, fordi jeg havde trænet for hårdt. Stædig som jeg var, blev jeg ved med at løbe med strakte ben, så jeg brugte nogle helt andre muskler og fik en skade i lysken. Man skal træne sig langsomt op, ellers kan man blive sat måneder tilbage i sin træning.  

Man skal stole på sig selv og sin krop
I 20'erne forvred jeg ofte min ankel, og lægerne vurderede, at jeg skulle opereres, ellers ville jeg være skadet resten af livet. Jeg stolede på dem og var fuld af selvmedlidenhed. Indtil jeg hankede op i mig selv. Det skulle ikke være slut med træning, bare fordi en læge sagde det. Jeg ringede til en akupunktør, fik en behandling samme dag og har ikke haft problemer siden. Nogle gange skal man stole på sig selv og sine egne erfaringer med sin krop.

MIT BEDSTE SUNDHEDSTIP
Inkluder en form for meditation i dit liv, for det vil give dig en bedre koncentration, mindre stress og mere lykke.

Henning Daverne, 48 år
Meditations- og mindfulnessinstruktør og forfatter. Se henningdaverne.dk

SE OGSÅ: Træn meget smartere: 5 skarpe råd til din træning

SE OGSÅ: 3 ekspertes bedste tips: Sådan booster du din forbrænding