for lidt søvn skader din krop
SPONSORERET indhold

9 tegn på at du sover for lidt

Din krop er en sladrehank, der fortæller, om du får nok af den gode søvn. Se her, hvad det helt præcis betyder for din hud, hjerne og vægt, når søvnkontoen står i minus.

Af:: Else Marie Lehman
19. sep. 2016 | Sundhed | Fit living

1. Vægten

Et minus på søvnkontoen giver ofte et plus på vægten. Din søvnhungrende krop producerer nemlig mere ghrelin, som gør dig sulten, og mindre mængder af hormonet leptin, der omvendt gør dig mæt. Du vil typisk også få en større trang til fed og sød mad − OG tilmed have flere vågne timer til at spise i.

2. Blodsukkeret

Insulinresistens og diabetes er nogle af de andre uheldige langsigtede bivirkninger af manglende søvn, fordi det får din krop til at reagere anderledes på insulin. Resultat: Blodsukkerniveauerne stiger, hvilket altså kan ende i bl.a. sukkersyge.

3. Brysterne

Hvis du sover mindre end seks timer om natten, stiger din risiko for at udvikle brystkræft. Det skyldes en nedsat produktion af melatonin − et døgnrytmehormon, som hjernen danner, mens du sover. Og melatoninmangel kan accelerere kræftcellers vækst, viser flere studier.

4. Immunsystemet

Længere tids søvnmangel vil påvirke immunsystemets styrke og evne til at beskytte din krop. Er du i søvnunderskud, vil du være mere modtagelig for infektioner og have sværere ved at bekæmpe dem.

5. Musklerne

Udover at dine muskler ikke bliver repareret og styrket i samme omfang af væksthormonet somatostatin, vil de også mangle hvile, hvis du ikke sover nok. Når musklerne er trætte, er dit bevæge- og reaktionsmønster ikke lige så skarpt som ellers. Og du vil ikke kunne løbe, løfte eller i det hele taget yde, hvad du er vant til, rent fysisk.

6. Huden

Mørke rande, flere linjer og nul glød. Får du ikke din skønhedssøvn, kan det ses på din hud. Den speeder simpelthen ældningsprocessen op. For lidt søvn giver dig større mængder af stresshormonet kortisol i kroppen, og det ødelægger hudens kollagen. Du vil også danne mindre mængder af væksthormonet somatostatin, som reparerer væv, muskler og hud.

7. Hjernen

Søvn er en forudsætning for, at du kan huske, lære, koncentrere dig, håndtere udfordringer og være kreativ. Uden nok søvn vil din reaktionstid, fejlfrekvens og sygefravær stige, og du vil også have forhøjet risiko for depression og stress. Derudover peger undersøgelser på, at søvn kan beskytte dig mod f.eks. Alzheimers.

8. Skader

Din krop vil have langt sværere ved at regenerere fra fysiologiske skader efter fx operationer, kræftbehandling eller smertetilstande, hvis den ikke får tilstrækkelig søvn.

9. Hjertet

Lider du af søvnforstyrrelser, vil du være i højere risiko for at opleve hjerteproblemer, end personer der sover regelmæssigt og længere. Afbrudt eller utilstrækkelig søvn får nemlig blodtryk og puls til at stige frem for at falde til hvileniveau, som det bør gøre.